Jump to content

Naknadno plaćanje poreza na nekretninu


BMT

Preporučene objave

Imam jedno pitanjce koje mi je iskrslo u zadnje vrijeme.

 

S obzirom da sam bio oslobođen plaćanja poreza na nekretninu kupljenu 2007. godine i s obzirom da sam se obavezao da ću na rečenoj adresi imati prijavljeno prebivalište (pretpostavljam do 2012.), mogu li izbjeći plaćanje poreza ukoliko sam, zbog poslovnih okolnosti morao promijeniti adresu?

 

Objasnit ću to vrlo detaljno jer stvar nije svakodnevna za veliku većinu građana (pa nije opisana ni na jednom tečaju za poreznike).

 

Rješenje o oslobođenju dobio sam nakon dvije godine, točnije mjesec dana prije zastare (iako porezna ima obavezu izdati isto u roku 8 dana).

 

Znanstvenik sam i ne kanim se odseliti iz stana za koji sam bio oslobođen plaćanja poreza. U njemu i živim. Moj radni ugovor s tvrtkom iz Zagreba i dalje ostaje na snazi (tj. sigurno do kraja 2012.). Kao dio svojih poslovnih dužnosti, ali ne i ugovornih obaveza, boravio bih godinu do dvije dana na usavršavanju u inozemstvu (na drugoj znanstvenoj instituciji). Tamo bih dobivao minimalnu naknadu dovoljnu za puko preživljavanje (da li na nju moram platiti porez u RH?), a od svoje matične tvrtke plaću prve godine, a druge bi mi tvrtka uplaćivala poreze i doprinose kao da sam plaću dobio, ali je stvarno neću dobiti (tj., ako uopće ostanem dvije godine). Naravno, tamo negdje u bijelom svijetu bih se morao i prijaviti kako bih uopće dobio radnu dozvolu.

 

S obzirom na to da se kanim vratiti, smiju li mi poreznici naplatiti "zakašnjeli" porez? Mislim, s jedne strane to je kao malo dulji službeni put za koji nemam pravo ni na kakvu naknadu - eventualno na putne troškove - a s druge to je poslovna emigracija.

 

Vjerujem da će odgovor zanimati druge znanstvenike (ma koliko da nas je malo).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija