Jump to content

neisplacivanje placa i dobivanje otkaza


fiki0606

Preporučene objave

Radio sam za privatnu firmu 3 mjeseca, uvijeti su bili neljudski svaki dan 12 sati s time da se priznavalo 11 sati dnevno, radili smo cak i Božić i novu godinu, problem je nastao jer nije bilo nikakvih kartica preko kojih bi se dobio uvid u broj sati mjesecno.Inace milim da ste većina čuli za slučaj Lamjana iz prošle godine. Zanima me dali novac pokušati dobiti preko suda jer nemam nikakvog papira da su mi dužni još oko 14000 kn, dio novca sam dobio ali sve samo na ruke i dok sam bio zaposlen ništa mi nije išlo na banku a bio sam prijavljen. Bio bih zahvalan za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fiki,

bi ti nama rekel:

- Jesi li dobivao obračune plaća?

Ako nisi onda ćeš mu dostaviti (preporućeno,poštom sa povratnicom)Zahtjev za zaštitu preva

i tražiti

1. obraćune plaća prema:

 

Članaka 85.Zakona o radu.

 

(1) Poslodavac je dužan, najkasnije petnaest dana od dana isplate plaće, naknade plaće ili otpremnine, radniku dostaviti obračun iz kojeg je vidljivo kako su ti iznosi utvrđeni.

 

(2) Poslodavac koji na dan dospjelosti ne isplati plaću, naknadu plaće ili otpremninu ili ih ne isplati u cijelosti, dužan je do kraja mjeseca u kojem je dospjela isplata plaće, naknada plaće ili otpremnine radniku dostaviti obračun iznosa koje je bio dužan isplatiti.

 

Pa ako tvoj poslodavac nije tako učinio onda ga slijedi kazna prema

Članak 294.

 

(1) Novčanom kaznom od 61.000,00 do 100.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac pravna osoba:

50) ako radniku u propisanom roku ne dostavi obračun iz kojeg je vidljivo kako je utvrđen iznos plaće, naknade plaće ili otpremnine ili ako isti nema propisani sadržaj (članak 85. stavak 1. i 4.),natravno ako ga prijeviš inspektoratu.

 

2.Isplatu plaća prema:

Članak 84.

 

(1) Plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada.

 

(2) Plaća i naknada plaće se isplaćuje u novcu.

 

(3) Ako kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu nije drukčije određeno, plaća i naknada plaće se za prethodni mjesec isplaćuje najkasnije do petnaestog dana u idućem mjesecu.

 

(4) Plaća i naknada plaće u smislu ovoga Zakona su plaća i naknada plaće u bruto iznosu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bok,

Nisam dobivao nikakve obračune, jedino sam dobivao da potpišem da sam novce preuzeo u onaj blokić koji svatko može kupiti u NN, ali to je daleko od pravog iznosa koji mi ta firma duguje, i da isplaćivao me je u eurima ako to znači što, najveći moj problem je taj jer trebam naplatiti još oko 14 000 kn ali to nemogu dokazati papirom, jer je vlasnik firme sve papire odnio u Njemačku da bi ih "maknuo na sigurno", a uz mene ima sigurno još bar 30 ljudi kojima duguje i više od 20 000 za isti posao koji smo radili.

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

fiki,

prava i obveze radnika i poslodavca kod nas regulira Hrvatski Zakon o radu.

Dakle zakon o radu je regulirao da ti moraš imati UGOVOR o radu. Drugi zakoni su regulirali da moraš biti prijavljen na HZMO i HZZO. Pretpostavljam da je ovo sve poslodavac ispoštivao.

Nadalje Zakon o radu (a i sudska praksa) je propisao da ukoliko ti je poslodavac uskratio za neka svoja prava MORAŠ:

Podnjeti ZAHTJEV za zaštitu prava i dostaviti ga poslodavcu PIMENO u roku 15 dana od saznanja za povredu ali ako se radi o isplati PLAĆE,naknade plaće ili OTPREMNINE niti NEMORAŠ slati ZZP. Možeš odmah utužiti potraživanje a koje ne zastarjeva tri godine od dospjeća(ja ti prepotućam da prvo pošalješ ZZP).

Svog poslodavca trebaš prijaviti i Inspektoratu za radne odnose i neke vrst ptvrde koju ćeš koristiti kod utuženja a kojom će inspektorat utvrditi da je Zakon o radu prekršen i prijaviti poslodavca Prekršajnom sudu. Tvoj će poslodavac platiti kaznu za neizdavanje obračuna plaće od 61.000 do 100.000kn.

Da bi podnio tužbu za neisplatu plaće ili njezinog dijela moraš naći odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija