Jump to content

marihuana - pao s 2 jointa


tremere

Preporučene objave

policija je kod prijateljice pronašla joint, a pri pretraživanju još 2 kod mene (nisam ih pokušavao sakriti već sam ih odložio prije prepipavanja). odvedeni smo u stanicu, tamo su izvagali robu (svaka cigara ima 0.8-0.9 grama) i ispitali nas. zanima me kako se te količine računaju. neće valjda tu punu težinu duhana, papira i marihuane računati kao da je čista trava?

 

oboje smo studenti, nismo prethodno imali problema sa zakonom. ona je dobila prekršajnu prijavu na kućnu adresu a ja još čekam. ovih dana joj je stiglo još jedno pismo gdje je pozvana kao svjedok na moje suđenje zbog kaznenog djela iz čl. 173. st. 1. i 5. KZ-a, tj.

 

ova stavka mi se čini vrlo ozbiljnom:

(5) Tko navodi drugoga na trošenje opojne droge, ili mu dade opojnu drogu da je troši on ili druga osoba, ili stavi na raspolaganje prostorije radi trošenja opojne droge, ili na drugi način omogući drugome trošenje opojne droge, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

 

pošto je saslušanje za manje od 2 tjedna, a ja još nisam ni dobio poziv, ne znam što raditi. što mi je činiti, što očekivati i kako izbjeći stavku 5?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

provest će se vještačenje iz kojeg će se utvrditi koja količina je sadržavala više od 0,3 % THC-a, a koji se smatra opojnom drogom i za taj dio će se precizirati optužnica.

 

Navesti da je bilo isključivo za osobnu upotrebu, priznati krivnju, pokajati se, student...

Možda je u istrazi vaša prijateljica navela da ste je nagovorili da proba, ali joj niste prodavali, opa vas na temelju toga terete za st.5.

Uvijek može svjedočiti u vašu korist, da tu i tamo zajedno zapalite, da je nikad niste nagovarali,niti prodavali, da je to isključivo dobrovoljno htjela i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na pomoći

 

al i dalje mi nisu jasne neke stvari. za zagreb (idući ponedjeljak) još nisam dobio poziv, al mi je danas uručen za županijski sud (kazneni postupak). ako ne dobijem poziv za zagreb, znači li to da se ne moram pojaviti?

 

kaže da sam pozvan kao okrivljenik na glavnu raspravu - zbog ispitivanja u predmetu (čl. 173. st. 1. i 5. KZ). što to znači? kako izgleda taj postupak, kao neformalni razgovor, suđenje ili nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ti pretpostavljam nisi iz Zg a ulovilo te tamo. Slucaj je prebacen na sud u mjesto odakle si. Ali odluku ce donositi sud koji je nadlezan za podrucje di je prekrsaj utvrdjen. Vjerojatno ces imati mogucnost da ili das izjavu tu ili da se branis pred sudcem nadleznim za slucaj. cl.173 -1-5- tereti te se za posjedovanje i navodjenje na konzumaciju.. a sudjenje izgleda da udjes tamo i unutra su sudac i zapisnicar... i onda ti kazes sta imas za reci i onda ovisi koliko ce ti sudac povjerovati. u kratkim crtama. nije to bas sudjenje kao u filmovima sa porotom i td :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobili ste kaznenu, a ne prekršajnu prijavu, i ništa nije prebačeno. Vrijedi načelo ne bis in idem - da vam ne mogu dva puta suditi za istu stvar, dakle protiv vas će se provesti samo kazneni postupak.

Na suđenju će se prvo utvrditi jeste li pristupili, vaši podaci ti će sud ako je pribavio napraviti uvid u izvode iz pprekršajne i kaznene evidencije, poučit će vas se o vašim pravima i provest će se rasprava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vratio sam se sa uvodnog razgovora sa županijskim istražnim sucem koji me zvao na zamolbu zagrebačkog suda, rekao je da radi kao posrednik...

 

rekao je da s obzirom da se prijateljica kao svjedok izjasnila za šutnju da sebe ne inkriminira, da bi bilo najbolje da ja napravim isto, jer točku 5 mi ne mogu dokazat. ovako nastupa neki "pat" po kojem je svatko donio i zapalio svoje (tj, ona je imala taj 1, a ja u džepu 2 jointa). po tome bi se na suđenju točka 5 trebala odbacit zbog nedostatka dokaza?

 

rekao mi je i da sve što je rečeno policiji tokom uhićenja ne može služiti kao dokaz.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija