Jump to content

Ostavina-sakrivanje činjenice da pokojnik ima zakonitu djecu?


L_ana

Preporučene objave

Majka i otac su mi se rastali dok smo sestra i ja još bile djevojčice, ostale smo živjeti sa majkom a oca smo povremeno viđale. Otac se u međuvremenu preselio u Zagreb i ponovno se oženio. Zadnjih 10 godina smo ga sestra i ja rijetko viđale, prije 7 godina nakon što nam je majka preminula smo zvale da ga obavijestimo i njegova supruga je rekla da se on ne može javiti i da će ga ona obavijestiti, nakon toga već godinama zovemo i pokušavamo stupiti u kontakt s njim i njegova supruga uvijek nalazi neku izliku zašto se on ne može javiti, zadnji puta je sestra prije nekoliko mjeseci zvala i njegova supruga je rekla da tata spava i da se ne može javiti.

Danas smo saznale da nam je otac preminuo još 2005. godine i da je to od nas 6 godina skrivano :-o zbog straha od djeljena nasljedstva sa nama, naime posjedovao je nekoliko kuća i stanova na moru i u Zagrebu. Imamo li mi ikakva prava sada i može li se išta učiniti? Imamo li mi sada ikakva prava?

Mi smo njegova zakonita djeca iz prvog braka i spadamo u prvi nasljedni red, kako je moguće zatajiti djecu na ostavinskoj rastavi i nije li kažnjivo tajiti djeci da im je otac mrtav??:-(

Bilo kakav savjet je dobrodošao.

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo, kao djeca ostavitelja nasljednici ste prvog nasljednog reda i pri tome uopće nije bitno u kakvim ste odnosima bili s ostaviteljem (osim u vrlo specifičnim okolnostima, na primjer da ste počinili teže kazneno djelo protiv ostavitelja). Ujedno ste i nužni nasljednici.

 

Ako niste bili pozvani na ostavinsku raspravu, svoja prava možete ostvarivati u parnici tužbom protiv posjednika ostavine. Tužbu možete podići u roku do deset godina prema poštenom posjedniku, a do dvadeset prema nepoštenom, ali unutar roka od godine dana od kada ste saznali za svoje pravo (čl. 138 Zakona o nasljeđivanju).

 

Dakle, još uvijek možete podići tužbu. Čini se da su vaši sunasljednici računali na zastaru kad su vam tajili smrt oca, pa se može očekivati da ćete imati teškoća dokazati da ste tek sada saznali za očevu smrt.

 

Ne obavijestiti nasljednike odnosno potomke ostavitelja samo po sebi jest nemoralno, ali nije kazneno djelo.

 

Međutim, zatajivanje nasljednika na ostavinskom sudu od strane drugih sunasljednika s ciljem ostvarivanja imovinske koristi može biti kazneno djelo, ako se uspije dokazati da je bilo svjesno i namjerno.

 

No, prije nego što definitivno optužite druge sunasljednike za uskraćivanje prava na nasljedstvo, trebalo bi provjeriti nije li vaš otac prije smrti prenio svoju imovinu na druge nekim pravnim poslom, pa možda i nije bilo ničega za naslijediti. Podatke o nasljednicima sudu u pravilu dostavlja matični ured, a pronaći da je ostavitelj imao djecu za njih ne bi trebalo biti problem. Ali opisani su slučajevi da matičari nisu obavili posao kako valja i prešutjeli sudu zakonitu djecu.

 

Na Legalisu je opisano nekoliko slučajeva zatajenja nasljednika, pa potražite. U jednom slučaju kad je nasljednik zatajio postojanje nasljednika bližeg nasljednog reda već mu je prijetnja kaznenom prijavom pomogla da razmisli o svojem postupku i promijeni svoj stav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija