Jump to content

općenarodna imovina


Capavac

Preporučene objave

Ustav FNRJiz 1946. je inaugurirao-formalizirao taj termin,a uzgred budi rečeno pitanje općenarodne imovine-društvenog vlasništva u kontekstu pretvorbe te vrste vlasništva -koje to nije u vlasništvo određenog titulara danas je jedno od najkompliciranijih i najkontroverznijih tema građanskog prava jer DORH zadnjih nekoliko godina intenzivno upisuje vlasništvo RH na velikom broju čestica i to serijski koristeći razne osnove (uglavnom 3) no pošto to nije tema želim vas uputiti na rad prof.dr. Petar Simonetti "Stjecanje prava vlasništva primjenom ustanova dosjelosti i uzurpacije na nekretninama koje su bile u društvenom vlasništvu",gdje mislim da će te pronaći odgovore na mnoga pitanja u svezi ove teme poštovanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Kupila sam neke parcele (u stvari, kupila sam pravo posjeda) koje su u posjedu privatnih osoba, a u vlasnistvu RH i takva je jos uvijek situacija u gruntovnici i katastru.

 

Vidim da u katastru jos uvijek nisu prenesene na mene, za razliku od nekih drugih koje sam kupila.

Kako do vlasnistva? Moze li se ono otkupiti od RH, ili se to nekako drukcije rjesava? Navodno bi stari vlasnici ove godine (2011) stekli pravo vlasnistva, da li to vrijedi i za mene, koja sam zemlju kupila od njih?

Neke druge parcele koje sam kupila su, pak, jos uvijek u katastru na prijasnje vlasnike, a u gruntovnici su upisane na mene? Ne znam sto napraviti, molim pomoc!

Svakako cu otici na katastar i pokusati to sve ispitati, ali dobro bi mi dosao kakav savjet; pitanje je koliko ce oni biti raspolozeni pomoci!

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

molim odgovor!

posebno mi je neshvatljivo ovo:

Neke druge parcele koje sam kupila su, pak, jos uvijek u katastru na prijasnje vlasnike, a u gruntovnici su upisane na mene? Ne znam sto napraviti, molim pomoc!

kako je to moguce? zar se ne provodi prvo u katastru, a tek onda u gruntovnici?

molim odgovor i na ostale tocke!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija