Jump to content

Razlika potvrđivanja dosmrtnog ugovora bilježnik-sud (ZG)


Jethro

Preporučene objave

interesira me koja je razlika (pravna je vjerojatno ista snaga, no financijska sigurno nije) u ovjeri ugovora o dosmrtnom uzdržavanju. vrijednost nekretnine koju dobivam ugovorom je oko milijun kuna. radi se o mojoj majci.

gdje se može napraviti na sudu u zagrebu (kojem? vukovarska? koji odjel?)

 

može li se pobijati ugovor kasnije? nešto tipa "osoba nije bila uračunjiva kad mi je potpisivala ugovor" i sl.

da li bilježnik ili sud utvrđuju poslovnu sposobnost potpisnika ugovora?

 

hvala!

 

 

što ako ne predam do ostavinske rasprave u gruntovnicu prijedlog za upis u gruntovnicu, tj ako bude ostavinska rasprava prije?

 

to pitam zato jer bih htio poštivati obiteljski dogovor oko ostavine, no ako me se hoće izigrati, da imam i ja adut u rukavu.

(obitelj je obećala jedno - podijelili smo se unaprijed, tako smo se dogovorili i velika je vjerojatnost da na ostavinskoj kažu nešto sasvim deseto, jer je bilo već sličnih ispada)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Financijska razlika postoji, sud ima svoje pristojbe, a javni bilježnik uz pristojbu naravno zaračunava i svoju pravnu uslugu sastava ugovora. Na sud morate doći sa već gotovim ugovorom, i to napisanim sukladno zakonu.

 

Sudac ili javni bilježnik su pravnici, a ne liječnici vještaci, koji mogu jedini utvrđivati da li je netko priseban ili ne. Oni kao medicinski laici mogu samo ustanoviti i navesti na koji način su utvrdili volju stranke. Al vjerujete, ovo su ozbiljni ugovori, čim se pojavi sumnja u prisebnost, ugovor se ne radi.

 

Vlasništvo se stječe upisom u gruntovnicu. Zbog vaše pravne sigurnosti savjetujem vam da se uknjižite. Ako dođe do nekog zatajenja od strane familije, javni bilježnik koji vodi ostavinu bez vas neće znati niti može znati za postojanje tog ugovora. te vam slijede brojne komplikacije. Posve nepotrebno, ako imate valjan ugovor.

Zato, taj ugovor ne tretirajte kao neki "adut u rukavu", već sasvim legalno i pravno ispravno sredstvo i način stjecanja vlasništva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija