Jump to content

programski kod - autorsko pravo?


sovapro

Preporučene objave

Otkazalam sam suradnju održavtelju web stranice. Nikakav ugovor sa njime nije bio napravljen, samo mu je na temelju njegovog izdanog računa (masno) plaćena izrada starnice. Kako bih željela promijeniti održavatelja stranice, zatražila sam od prethodnika podatke. Ponudio mi je otkup svih materijala (koje sam mu ja dala da bi mogao složiti stranicu)za iznos od 6.000 kuna, a za otkup programskog koda traži gotovo 400.000 kuna. Njegovo opravdanje je da je autorski kod zaštićen autorskim pravom, a naknada za otkup je 10-30 puta veća od cijene izrade stranice. Da li je to zaista moguće? On se naravno, u svemu poziva na Zakon o autorskim pravima. Lijepo bih molila za što brži odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Kod nije zasticen autorskim pravom.Samo Vas pokusava zastrasit i izvuc dodatnu financijsku korist (sto ima obiljezja i kaznenog dijela po mom misljenju!!!.)Ako ste Vi platili izradu stranice, ako su na njoj Vasi materijali i sve to mozete dokazati, Vi ste vlasnik stranice. Nadam se da su doemena i prostor na serveru isto placeni od Vas i da imate racune.

 

Ako ja platim zidara da mi zazida kucu, ja platim matrijal (cigle), i sve na mom terenu, radnik ne moze zahtjevati vlasnistvo kuce jer ima autorsko pravo na "inovativa" nacin slaganja cigli!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo, LordSpirit, ako nešto ne poznajete, molimo nemojte davati savjete o tome, jer ćete pogrešnim odgovorima nekome samo napraviti štetu. Ne sumnjam u vašu dobronamjernost, ali ono što ste napisali u prošlom postu nema veze sa stvarnošću i zakonom te je opasno za druge.

 

Šteta što nemate ugovor. Izrada web stranice vam ne daje pravo na softverski kod od kojeg je stranica napravljena. Kod zaista ostaje autorsko djelo onog tko ga je napravio, i kao takav je zaštićen Zakonom o autorskom pravu i srodnim pravima. Vi ste kupili pravo na korištenja njegovog autorskog djela (naravno pod uvjetom da on je autor tog koda, a da nije koristio neki od brojnih open source sustava).

 

To znači najvjerojatnije da imate pravo korištenja njegovog autorskog djela, ali ne i njegovog daljnjeg mijenjanja i unaprijeđivanja. Znači, vi možete otići i uzeti nekog drugog za održavanje stranice, ali vi ili ta osoba ne možete mijenjati izvorni kod (jer bi time radili adaptacije njegovog autorskog djela).

 

Držim da vi ne bi nužno trebali otkupiti od njega autorska prava na kodu, već samo od njega dobiti dozvolu (licenciju) da na svom primjerku koda možete raditi izmjene. U tom slučaju autorsko pravo na kodu ostaje njemu (on može na bazi tog koda i dalje raditi i postavljati druge slične stranice), a vi imate pravo samo na svojoj kopiji koda raditi izmjene i nadogradnje s drugim održavateljem. Takva dozvola, naravno, treba imati daleko manju cijenu. Da sam u vašoj situaciji, pokušao bi u tom smjeru razgovarati s njim.

 

Općenit savjet - pokušajte pronaći zajednički jezik s autorom koda. Pokušajte naknadno dobiti ugovor za korištenje koda vezano uz ono što ste već platili, a kako bi bar imali na papiru utvrđeno što ste uopće kupili. Nakon toga pokušajte pronaći zajednički jezik vezano uz prelazak na drugog održavatelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija