Jump to content

Uvjerenje o uporabi


markun

Preporučene objave

evo imam pitanje, pa lijepo molim za odgovor. Imam vikendicu za koju sam građevinsku dozvolu ishodio 6.siječnja 1992.god. kuća je izgrađena na parceli veličine 595m2, dok sama kuća( u namjeni stambenog objekta) iznosi 200m2. Kako sam htio početi iznajmljivati kat turistima tražili su mi uvjerenje o uporabi i odbili mi zahtjev zato što sam u međuvremenu dogradio na kuću kotlovnicu u kojoj mi je kotao i peć za grijanje, a da taj aneks kuće nije u skladu s građevinskom dozvolom. Žele da to srušim pa da bih onda mogao ishodovati tu dozvolu da mogu iznajmjivati apartman na katu kuće. MOlim vas da li se išta može napraviti, a da kotlovnicu ne rušim kako bih dobio dozvolu. i trebam li uopće dozvolu ako mi kuća ima manje od 400m2..?

najljepša hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije svega, hvala na odgovoru. Da, dobro ste razumjeli i o tome se i radi.Nego sam mislio ako postoji iakava caka osim rušenja ili legalizacije kotlovnice da dobijem uvjerenje. negdje sam Zakonu pročitao da se to uvjerenje odnosi samo na objekte veće od 400m2, pa me zanima da li Vi što znate o tome?

Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost, nemaju veze kvadrati već datum izdavanja akta o gradnji, naime, Zakon o prostornom uređenju i gradnji je odredio da se uvjerenje za uporabu izdaje sa izgrađene građevine čije građevinske dozvole su izdane od 20. 6. 1991. pa do 1. 10. 2007.

To uvjerenje za uporabu mijenja uporabnu dozvolu, ali ne isključuje mogućnost da investitor ishodi i uporabnu dozvolu.

 

Šteta što vam ne žele priznati kotlovnicu kao nelegalnu pomoćnu zgradu građenu uz stambenu, a što bi bilo dobro, jer je stambena zgrada izgrađena po dozvoli i lako bi dobila traženo uvjerenje. Ipak, probajte izračunati koliko bi vas koštala legalizacija kotlovnice, ne radi se o puno kvadrata i kubika, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da, u pravu ste, radi se o vrlo malo kvadrata cca.15tak. mislim da traže dosta novaca za legalizaciju, zato sam i molio za savjet. Rušenje bi me došlo još više jer iz kotlovnice idu i cijevi u kuću, pa bih sve skupa morao rušiti i rezazi, pa ni sam ne znam što mi je skuplje. Negdje sam pročitao da objekti do 400m2 ne trebaju uvjerenje, pa je li znate da li je to istina?

ako se i odlučim za legalizaciju, možete li mi objasniti gdje i kome da se obratim i hoću li trebati platiti aznu zbog toga što je kotlovniva bespravno sagrađena?

hvala najljepša na Vašim odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Ranijih godina investitorima za manje objekte su se izdavala rješenja o pravu građenja i u tim rješenjima je stajalo da se kuća može uknjižiti bez uporabne dozvole .

Na temelju takvog rješenja i vlasničkog lista Ured za turizam izdavao je rješenje o pravu iznajmljivanja .

Možda spadate i Vi u tu kategoriju .Pročitajte pomno dokumente o pravu građenja .

U uredima za turizam idu automatizmom bez puno razmišljanja ,pa kada ih kljudi ne razumiju i kada su dovedeni pred zid imamo pojavu iznajmljivanja na crno .

 

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

meni je kuća uknjižena na temelju tog Rješenja, međutim, za građevinske dozvole izdane od 91-07 danas traže uvjerenje o uporabi, zato i imam ovaj problem pa ne znam što da radim. to uvjerenje bih mogao dobiti samo ako srušim kotlovnicu ili je legaliziram što me opet jako puno košta, pa me zanima ima li neki treći pravni način? hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija