Jump to content

prava nasljednika iza roditelja


maramih

Preporučene objave

prije dva tjedna umro mi je otac. iza njega smo ostali ja i brat. u stanu u kojem je otac do smrti živio ja sam sa svojim malodobnim djetetom bila prijavljena na istoj adresi i imala ključ od istog. ali sam živjela kao podstanar na drugoj adresi. nakon sahrane brat je promijenio bravu od vrata na stanu a potom je zamijenio kompletna vrata (stavio je protuprovalna vrata)i zamijenio ključ na sandučiću od pošte iako ja na toj adresi primam poštu te mi rekao da će do ostavinske rasprave on voditi brigu o stanu te da ja nemam pristupa ni stanu a ni sandučiću o pošte. ima li neko a mi pojasni da li je moj brat koji inače živi također na drugoj adresi u drugom gradu pravo na navedeni postupak i da li je on postupio protivno zakonu o nasljeđivanju te koji su pravni koraci koje mogu poduzeti. molim upućene da me savjetuju jer sam slabijeg imovnog stanja i imam potrebu da se ovo riješi što prije.

napominjem da u stanu imam i svoje osobne ali i stvari od djeteta koje su mi sad nedostupne.

brat je nedostupan za bilo koji oblik komunikacije odnosno ne želi komunicirati.

 

molim savjet. HVALA!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadam se da će Vam odgovoriti netko stručniji, a u međuvremenu savjetujem provjeriti stanje vlasništva stana.

 

Naime, ubrzo nakon smrti mog oca sestra je promijenila bravu na očevom stanu (djelomično i mom), a potom sam saznao da je tri mjeseca prije njegove smrti napravljen famozni "darovni ugovor" za pola stana. To možda i ne bi bilo strašno da otac nije patio od staračke demencije, pa se sad već četvrtu godinu vodi sudski spor.

 

Nadam se da kod vas nije takav slučaj, i da ćete dobiti valjan savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ponovo sam išla u sud podići vlasnički list. u gruntovnici mi je referent rekao da je uknjižen kao vlasnik stana moj brat na što sam ja rekla da je to nemoguće s obzirom a nije sprovedena ostavinska rasprava iza smrti oca koju sam ja pravovaljano i pravodobno pokrenula. zanima me da li je moj brat to mogao pravno valjano učiniti s obzirom da sam ja još prije uz njegovu ovjerenu punomoć pokrenula ostavinsku raspravu iza smrti majke kako na račune tako i na nekretnine s obzirom da je otac sve imovinsko pravne poslove i odnose unutar obitelji sprovodio bez ikakvog znanja ostalih članova uže obitelji.

naime sumnjam da je otac radio malverzacije s bankovnim računima ali i s nekretninama i pokretninama iza smrti majke

iako smo ja i brat bili punoljetni u vrijeme njene smrti. sada je pred smrt donio odluku da zavadi mene i brata ali očitio skroz na moju štetu.

AJTE MOLIM VAS NEKO KO JE UPUĆEN DA MI MALO PRIPOMOGNE. MAJKA SAM MALODOBNOG DJETETA (1 GODINA) I LOŠEG SAM IMOVNOG STANJA.

MOLIM POMOĆ!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, da bi vam netko pomogao, morao bi imati dokumente. Prvo skupite dokumente sa suda (rješenje o nasljeđivanju) iza pok majke, te uzmite iz zbirke isprava ispravu temeljem koje se brat uknjižio kao vlasnik stana. Kada nam kažete šta u njima piše, možemo nešto i reći.

 

Druga stvar, kada je brat promjenio bravu / kada ste vi saznali?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tokom jučerašnjeg dana bila sam u sudu i tražila vlasnički list.prvo mi je rečeno da nema vlasničkog lista na ime oca a onda sam uvidom utvrdila da se brat uknjižio na nekretninu s 11.04.ove godine.

referentu sam dala do znanja da se nad navedenom nekretninom vodi ostavinska rasprava još po smrti majke a odmah sam po očevoj smrti podnijela zahtjev i za ostavinsku iza njega.

u sudu su mi rekli da mi ne mogu reći temeljem čega je brat podnio zahtjev za knjiženje ali sam neformalno saznala da se radi o doživotnom uzdržavanju.

ja i moje dijete se po prebivalištu vodimo na navedenoj adresi ali sam dobila poziv od PU da se javim rai utvrđivanja mjesta stanovanja jer je brat tražio da me se zajedno s djetetom briše iz evidencije prebivališta s naveene adrese.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Rekli su mi na sudu" je više-manje bez ikakvog značenja. Na sudu obično razgovarate s činovnicima koji nemaju pravo samostalnog odlučivanja i od kojih su neki izuzetno slabo obrazovani za posao koji rade.

 

Dakle, trebate tražiti povijesni izvadak iz z.k. za nekretninu o kojoj se radi, a ne podatak o tome što je upisano na ime ovoga ili onoga.

 

U povijesnom izvatku mora biti naveden dokument temeljem kojega je izvršena promjena. Nakon toga možete iz zbirke isprava tražiti presliku toga dokumenta.

 

Zahtjevi za te izvatke se dostavljaju pismeno.

 

Otac za života nije mogao raspolagati s imovinom koja nije njegova. Dakle, ako je dio nekretnine pripadao majci kao bračna stečevina ili drugačije, taj dio nasljeđuju njezini nasljednici. Ako nije okončan ostavinski postupak iza njegove supruge, odnosno vaše majke, pa ti dijelovi nisu formalno utvrđeni ne znači da je on bio vlasnik svega.

 

Činjenica da je (ako jest) raspolagao imovinom koja nije njegova mogla bi se koristiti za eventualno pobijanje ugovora u kojem je to činio.

 

U ovom trenutku je najvažnije utvrditi o kakvom se ugovoru radilo - o uzdržavanju ili darovanju, ili nečem trećem.

 

Što se tiče raspolaganja imovinom za života, otac nije bio dužan u pogledu svoje imovine surađivati s punoljetnom djecom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još za očeva života tojest krajem 2009.. godine uz ovjerenu punomoć brata podnijela sam zahtjev za ostavinsku raspravu iza smrti majke a sudu je između ostalog dostavljena i ovjerena izjava brata da je nekretnina bračna stečevina oca i majke.

ostavina još nije provedena niti je donesen pravorijek po tom pitanju. pretpostavljam da brat računa kako sad uoće ne treba biti ostavinske s obzirom da je on ugovorom o oživotnom uzdržavanju postao vlasnik svega, mada taj sam ugovor ne bi trebao biti pravovaljan jer on stvarno nije brinuo o ocu niti je to mogao s obzirom da godinama živi u zagrebu i rai terenske poslove po cijeloj hrvatskoj a otac je živio u sisku. do sredine 2009. godine sam isključivo ja vodila brigu o njemu kako vezano za osnovne životne potrebe tako i vezano za zdravstvene probleme. nakon tog vremena nisam to više bila u mogućnosti jer je otac sa mnom zahladio odnose a potom mi i onemogućio da živim na adresi stanovanja na nagovor njegove ljubavnice ali i po svemu sudeći i mog brata.

 

da li mogu osnovano pobijati taj ugovor o doživotnom uzdržavanju s obzirom da imam svjedoke da brat nije vodio brigu o ocu.

molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ugovor o doživotnom uzdržavanju možete pobijati, ali se takvi ugovori u pravilu teško pobijaju. Jedan od razloga je da se za ispunjenje odredbi takvog ugovora ne smatra se nužnim da davatelj uzdržavanja to čini osobno.

 

Što se tiče bračne stečevine, tu je stvar jasna bez obzira na to što ostavinski postupak iza majke nije okončan. Trebali biste požuriti taj postupak te ujedno sud obavijestiti da je došlo do promjena u pogledu broja nasljednika, a iz njega ćete vjerojatno biti upućeni u parnicu radi dokazivanja bračne stečevine. Majčinu imovinu dijelite vi i brat popola.

 

Ako u tome uspijete, bit će dokazano da je otac raspolagao dijelom imovine koja nije bila njegova. To će utjecati na ugovor o doživotnom uzdržavanju. Da li će se takav ugovor smatrati valjanim u odnosu na imovinu koja jest bila očeva, ili će se utvrditi da nije valjan u cjelini, to nažalost ne znam.

 

Drugim riječima, ugovor o doživotnom uzdržavanju možete pobijati kao nerealiziran, što je teško, te zbog opsega imovine na koju se odnosi, a u tome biste trebali uspjeti.

 

Bilo bi dobro da spor pokrenete što prije, i da u zemljišne knjige o tome stavite zabilješku. Ako brat u međuvremenu proda imovinu, situacija će postati izuzetno složena.

 

U svakom slučaju bit će vam nužan odvjetnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija