Jump to content

nasljeđivanje očevog duga


dragec52

Preporučene objave

Pozdrav. Molim odgovor na slijedeće pitanje.

Sudskim putem ishodovali otkup stana. Riješenjem stan upisan u gruntovnicu na očevo ime ali moj pokojni brat sve to zatajio a nije uplatio traženi iznos. Naknadno saznali i ja sam digao kredit uplatio traženi iznos i otac mi ga darovao. Prije par mjeseci došla uplatnica za platiti 17.000 kuna kamata radi nepravovremene uplate otkupnine za stan. Otac i majka su svu svoju imovinu podjelili na mene i brata i sad nemaju baš ništa osim očeve mirovine koja je nedostatna za starački dom pa ja snosim razliku. Sud prijeti ovrhom. Kako će se namiriti i što u slučaju smrti oca taj iznos ostane nepodmiren. Dali ja kao jedini nasljednik podmirujem dug i DALI se mogu odreči nasljedstva kojeg u stvari i nema i dali otac može još za života ostaviti oporuku gdje se ja ne spominjem kao nasljednik. Hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav VETERANU i zahvala na odgovoru. Pa da pojasnim što je krače moguče. Stan je otkupljen na osnovu sudske presude i nakon žalbe Ministarstva odbrane /koja je odbijana/ stan je uknjižen na ime oca bez uplate traženog iznosa. Pokojni brat je sve to vodio sa advokatom i od njega dobivao riješenja a da otac niti ja nismo znali u kojoj je fazi cijeli predmet tj. uvijek je govorio da je još sve u žalbenom postupku. Sasvim slučajno u bratovljevim "papirima" smo saznali da je predmet davno završen i da je trebalo uplatiti traženi iznos. ODMAH po saznanju i u kontaktu sa advokatom uplatio sam traženi iznos. Otac je odmah inzistirao da mi ga pokloni /stan koji sam sam uplatio/. Nema nikog osim mene i majke. Nema nikakvih drugih nekretnina ili vrijednosti osim mirovine koja je nedostatna za podmirenje staračkog doma za njih dvoje. Ja plačam sve njihove troškove. Sada Ministarstvo odbrane zahtjeva uplatu kamata za period od konačnog riješenja pa do uplate. Naravno od oca, mada sam sada ja uknjižen kao vlasnik na osnovu darovnog ugovora. Pitanje je KAKO će se naplatiti ovrha kad nema ama baš ništa, osim 3020 kuna mirovine. Poslije smrti kamata ostaje kao dug. Dali se prenosi na mene, dali mogu odbiti biti naslijednik.

Nadam se da sam uspio malo pojasniti cijelu situaciju i da će VETERAN ili netko drugi moči dati savjet kako dalje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali je u presudi naveden rok plaćanja

dali je navedeno i to da nakon što prođe rok plaćanja teku zakonske zatezne kamate.

ako nije naveden rok plaćanja i zakonske zatezne kamate

pošto ste uplatili svotu određenu sudskom odlukom

isplatili ste dug.

 

bez glavnice nije moguće naplatiti kamate.

sve ovisi o sudskoj odluci i uplatnici za otkup stana po sudskoj odluci.

 

savjet stručne osobe bio bi potreban ali uz predočenje

potrebite dokumentacije

sudska presuda,uplatnice za stan.

 

savjet odvjetnik ne naplaćuje ako angažiran za eventualni sudski spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija