Jump to content

dsi u svibnju


m1005m

Preporučene objave

Vrlo teško je doći do informacija. Zvala sam neki dan i u razgovoru s gospođom iz Min. znam sljedeće:

pozivi za travanj su išli i tko je dobio dobio,

sad se mogu očekivati pozivi za svibanj.

Velika je gužva zbog policije, a zbog toga moguće je da će i tijekom srpnja biti neki rok. I to je sve što sam uspjela saznati.

Neizvjesno do kraja...kao ne može ništa više reći od ovoga što sam napisala.

Sretno nam u iščekivanju rokova!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da vam se javim malo, ja dobio danas poziv za 07.05.2011. (za tri tjedna) zakonski rok da vam jave prije ispita je 15 dana (tu se računaju i subote i nedjelje) tako da ljudi učite i nemojte se pouzdat u onu rekla kazala "ma jave ti oni mjesec dana prije"! Za one koji nisu čitali ranije postove prijavio sam ispit 10.01.2011. znači skoro puna 4 mjeseca čekanja ma divota!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

by the way, dobio sam informaciju da je masu poziva poslano i jučer i danas za 07.05. i da se mogu očekivati tokom slijedećeg tjedna tamo do utorka, srijede pa eto možda još netko bude moje "sreće"!

 

P.S. Ako ko ima skriptu iz posebnog dijela "upravno područje financija" neka bude toliko kolegijalan pa mi je proslijedi na branimirko2002@yahoo.com!

 

Lijepi pozdrav i sretno, a sad idem štrebati!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Novo novo novo!

Dragi supatnici, odnosno učenici za DSI! Ne znam jeste li ovih dana gledali web stranice Ministarstva uprave, n a stranice su stavljeni primjeri pitanja i odgovora kao i popis literature. Ugodno iznenađenje!

Još molim savjet: npr. sad sam na Sustavu državne uprave i gledam Zakon o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave. Uči li tko sve o djelokrugu ministarstva? Ima toga toliko da ne znam kamo krenuti?

I još na stranicama Min. uprave stoji popis Središnjih državnih ureda, 2, a u primjerima pitanja i odgovora ih je 3 kao što stoji u gore spomenutom Zakonu. Što je točno? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetu! Znam da su primjeri namijenjeni srednjoj stručnoj spremi ali i ovo što jest čini mi se dobra pomoć svima nama koji učimo i pripremamo ispit. Kad sve jednog dana bude sustavno složeno po stručnoj spremi i pitanjima, bit će se puno lakše snaći nego u papirnatim varijantama pravnim izvora i uputa što treba učiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanja nema, ostala je samo naslovnica i upute kako će se i na koji način pripremati primjeri pitanja i odgovora. Ne znam koliko su dugo bila dostupna, pregledala sam ih u subotu. Jest da su za srednju stručnu spremu (meni treba VSS), ali ipak mogu biti pomoć i s obzirom da su na stranicama Min. uprave koje daje (i trebalo bi davati) relevantne informacije o DSI. Trenutno koristim knjigu tiskanu 2009. godine, pomaže ali ne prati stvarno stanje. Za ažuriranje zakona i promjene u njima potrošila sam dosta vremena kojeg sam mogla iskoristiti za učenje.

Vidimo se 7.5. u Zagrebu...a sad na učenje...uh :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam riječi, danas samo dobila poziv za 14. 05. tj 11 dana prije uključujući sub i nedjelje, dakle niti zakonski rok od 15 dana nije ispoštovan. Pad zagarantiran.... Ako je netko polagao za samostalnog upravnog referenta iz upravnog područja socijalne skrbi molim vas pomagajte iz čega učiti taj dio

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bok svima,

polažem posebni dio iz područja lokalne samouprave i zanima me da li za službeničke odnose trebam učiti po zakonu za službenike i namještenike u JLiPRS s obzirom da taj zakon nije uvršten u ispitnu literaturu....ili pak samo službeničke prema zakonu o državnim službenicima

 

molim iskustva onih koji su bili na ispitu

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Položila sam državni ispit u subotu, 07. 05. za VSS, posebni dio opća uprava - lokalna i područna ( regionalna ) samouprava i napisati ću Vam ukratko svoja iskustva.

 

Da Vam pišem o ispitivačima nema smisla jer je jako mala vjerojatnost da ćete imati bilo koga od onih koji su bili mojoj grupi. Ono što mogu reći jest da su nasmijani, nisu frustrirani i nervozni i imaju strpljenja pričekati odgovor. Svaki Vam se ispitivač predstavi i obavezno se svako od Vas predstavi i opiše poslove za koje se osposobljavao.

 

Iako sam ekonomist smjera marketing nije bilo nikakve razlike u ispitnim pitanjima i zahtjevima prema meni ili curi koja je bila sa mnom kao pravnica stoga Vas upozoravam da morate jako dobro naučiti i svladati Zakon o općem upravnom postupku - ZUP, Zakon o upravnim SPOROVIMA - ZUS. Isto tako, ispitivač koji Vas bude ispitivao ta 2 predmeta pita Vas i UREDSKO poslovanje. Dakle, 3 predmeta odgovarate kod istog ispitivača!

 

Lokalna i službenički - pita po Zakonu o državnim službenicima i namještenicima. Ako ne znate, 20. travnja su izašle dopune i izmjene istog zakona ( 30- ak stranica ) pa to obavezno pročitajte i naučite! Dobro je da si pročitate i Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj ( regionalnoj ) samoupravi samo da se upoznate kako i kome se možete obratiti u JLP®S. Što se tiče lokalne samouprave pita od tijela do financiranja. Mene je pitao, između ostaloga, koji je najviši pravni akt kojeg donosi predstavničko tijelo - STATUT.

 

EU - nije zahtjevan, ali evo mene je npr. pitao koje je tijelo u RH najvažnije za pregovore. Rekla sam Pregovarački odbor i njegov sastav, ali on me upitao za važnije tijelo i tada sam se sjetila da postoji Nacionalni odbor u hrvatskom saboru kojem je na čelu oporba zato da svi zastupnici svih stranaka budu uključeni u pregovore.

 

Ustav i sustav državne uprave - bila je predivna gospođa i tražila nas je uistinu najosnovnije stvari ( predsjednik, vlada, sabor, poslovi državne uprave i tijela državne uprave ).

 

Posebni dio je bio više kroz informativan razgovor.

 

Nadam se da sam Vam barem malo pomogla.

 

P. S.

 

U Zg kafići rade tek od 7 pa ako dođete ranije imajte to na umu da nemate gdje biti, osim na ulici kao ja npr.

 

Isto tako, ako ne znate po Zg, napišite pa ću Vam objasniti kako ćete najlakše naći zgradu.

 

Sretno svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:palac:

Sinoć sam napisala cijeli elaborat o iskustvima s ispita kojeg sam položila u subotu 7.5.2011. ali mi se srušio internet i sve otišlo u vjetar. Pokušat ću se prisjetiti i napisati pitanja.

Prije pitanja moram pohvaliti tajnicu moje grupe (pripala sam Komisji br. 1) gđu Mirjanu koja nas je strpiljivo i s puno razumijevanja za strahove, paniku i stres vodila cijelo vrijeme trajanja ispita (8:30 - 14:00). Hvala joj!

 

Posebni dio mi je bio predškolstvo, osnovno i srednje školstvo. Nije teško jer je to svakodnevni posao u kojem se koriste zakoni i podzakonski akti jednog i drugog područja, više je razgovor o poslu kojki radiš i nekoliko pitanja iz zakona.

 

što je biračko pravo?

Što je Hrvatski sabor?

Nabroji središnje državne urede, tko im je na čelu i koja je njihova uloga

Uredi državne zprave o njima, tko im je na čelu, što se osniva u JP®S i tko ih vodi (ispostave, voditelji), tko bira predstojnike (Vlada)

Temeljne odredbe Ustava, osobna prava iz Ustava

 

EU -

što je avis

pravna stečevina,

otvorena poglavlja pregovora RH s EU,

prema radnom mjestu pita radite li kakve projekte s EU (dobro je pratiti lokalna događanja iz tog djela, meni je koristilo)

...ne zamjerite ali više se ne mogu sjetiti pitanja...

 

Sustal lokalne i službenički

Što je JLS

Što je JP®S

Što je grad

Tko bira predstavničko tijelo grada

Što je mjesna samouprava

Koja su predstavnička tijela mjesne samouprave

Tko odlučuje o povredi službene dužnosti i koje su

Tko je na čelu upravnih odjela i tko ih imenuje

Izvršno tijelo grada

 

 

Što je urudžbeni broj

Koje se vrste evidencija vode u pisarnici

Razvođenje dokumenata i što znači koja oznaka

Što je pečat a što žig s grbom RH

Tko odobrava izradu pečata i žigova s grbom RH

Što je upravni spor

Što donosi Upravni sud na kraju upravnog spora

Što je prethodno pitanje

 

Za sad toliko, poslat ću i dopune

Uglavnom učiti treba, 3 intenzivna tjedna, prije samo čitanje i iščitavanje. pratite promjene zakona i ažurirajte skripte.

za ZUP i ZUS kojih sam se najviše bojala jako su mi pomogle skripte s www.pravokutnik.net za ZUP jer su grafički jasno objašnjeni pojmovi i slijed radnji. Preporučam, a sastavljačima skripte zahvaljujem!

 

Sretno svim budućim kandidatima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima!

 

Prije svega čestitke Tanji i Doroteji na položenom ispitu, i velika hvala što su ovdje podijelile svoja iskustva sa svibanjskog roka, već sam se počela pitati da li će netko nešto napisati. Znam da se nakon silnog stresa i sreće zbog položenog ispita zaboravi na forum, ali mislite malo i na nas koje nas to tek čeka :-) .

Dosta pitanja s općeg dijela se već vrti po forumu, ali uvijek dok čitam "iskoči" neko za koje mislim da nisam obratila pažnju.

Ja još nisam pozvana, posebni dio su mi financije i proračun (VSS), kad sve to odradim, također ću napisati kako je bilo.

Tanja, Doroteja, koliko vremena je prošlo od prijave do polaganja?

 

Lijep pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala!

Znam koliko je meni forum pomogao u pripremi DSI-a, pitanja, savjeti, iskustva, i zato sam napisala sve što sam se mogla sjetiti.

 

Prijava je poslana 31.1.2011., a poziv je stigao 18.4.2011. za 7.5.2011. datum polaganja ispita.

 

Još sam htjela dodati nešto važno: kad me gđa koja je ispitivala ZUP, ZUS i Uredsko poslovanje pitala što je prethodno pitanja, u skriptama iz kojih sam učila bio je naveden prijem o traženju građevinske dozvole za koju treba najprije imati vlasnički list. Kad sam odgovorila na pitanje i ovo iznijela kao primjer, rekla je da je već nas nekoliko spomenulo to isto. Nije dobar primjer zato što je u prethodnom pitanju naglasak na tome da se prethodno pitanje pojavljuje u postupku koji je pokrenut, a za građevinsku dozvolu i vlasnički list nije takav slučaj, rješavaju se kao odvojeni postupci. To mi je jasno, ali možda bi pravnici mogali dati kakav dobar primjer iz kojeg bi definicija prethodnog pitanja bila jasnija.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prijavila sam ispit 09. 02. , a poziv dobila 18. o4. za 07. 05.

 

Što se tiče primjera za "prethodno pitanje" to nije neki bauk. Naime, kada se u upravnom postupku pojavi neko pitanje koje nije riješeno, a bitno je za utvrđivanje pravog stanja stvari, javnopr. tijelo koje vodi postupak može postupak obustaviti i dati prethodno pitanje na riješavanje nadležnom javnopr. tijelu ili može samo riješiti stvar.

 

Važno je da napomenete da se postupak u slučaju prethodnog pitanja OBAVEZNO OBUSTAVLJA ako se prethodno pitanje odnosi na:

1. utvrđivanje OČINSTVA

2. utvrđivanje MAJČINSTVA ili

3. postojanje BRAKA.

 

P. S.

 

Nemojte si komplicirati život sa primjerima jer to nitko od vas ne traži, a često nisu točni.

 

:-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozz svima!

Evo da i ja dam svoja iskustva..

Ispit sam položila jučer,otprve.

Učila sam dosta,počela sam u 3.mj,a intenzivnije zadnja 2 tjedna i mogu reći sam dosta dobro naučila te na ispitu nisam imala nikakvih problema.

Ispitivači su bili jako dobri, bar u našoj komisiji i stvarno su se trudili opustiti kandidate i razbiti tremu.

Prolazak na stručnom usmenom dijelu ključan je za ostale opće dijelove, jer trema značajno pada,pogotovo nakon prvog ispita općeg dijela.

Pola sam predmeta odgovarala sa još jednom kolegicom, a Zup i Eu u grupi od 4 ljudi.

Ključna stvar je da ispitivači STVARNO PUNO POMAŽU.

U mojoj je grupi bila osoba koja je pokazala dosta lošije znanje u usporedbi s par nas koji smo stvarno dobro znali, pa je prošla na jednak način kao i mi-tj. ispitivači su stvarno bili blagonakloni!

Gospođa iz Zup-a i uredskog je stvarno prošla cijeli Zup pitajući svakog po redu i to je dosta dugo trajalo.

Znači, u globalu - spremite se na vrijeme, iako će vam ispitivači vjerojatno pomagati i koji put progledati kroz prste ako nešto baš niste najbolje odgovorili, ali stvarno je lijep osjećaj kad znate da ste nešto svladali kako treba,jer to i ispitivači uviđaju i nerijetko pohvaljuju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ines, čestitam na položenom ispitu!

Može samo par informacija u svezi ZUP-a. Ja sam VSS i na seminaru za pripremu su nam rekli da treba znati osnovno ali ne i opterećivati se detaljima tipa nabrajanje slučajeva za oglašivanje rješenje ništavim, poništavanje i ukidanje nezakonitog rješenja, upravni ugovor, izvršavanje obveza itd. Da li se išlo u detalje na ispitu?

Da li je bilo pitanja iz Zakona o radu?

Također, koji si imala stručni dio?

 

Unaprijed hvala i lijep pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Snježna!:)

Ovako, Zup nije ulazila u detalje ali je prošla kroz cijeli postupak, tako da je od nas 4 svakoga pitala po desetak pitanja.mene je pitala da nabrojim pravne lijekove, ali nije tražila da objasnim "izvanredne" - obnovu postupka, oglašavanje rješenja ništavim...(po novom Zupu više se tako ne kategoriziraju), a kolegicu je pitala što je upravni ugovor.

Zus je samo pitala u kojem se roku pokreće US i kako.

Nije nas pitala koja smo sprema niti što smo završili, tako da su bili jednaki kriteriji za sve.

Nije pitala Zakon o radu, iskreno nisam to ni učila.

Posebni sam dio imala iz gospodarstva - poduzetništvo.:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo i mene, nakon uspješno položenog ispita u subotu, 14.05. Kako su mi mnogo pomogli savjeti i sve ostalo sto su prethodnici ostavljali ovdje na legalisu, i ja cu dati svoj komentar svega ovoga. Tjedan prije ispita, komaaaa, učim po 12 sati dnevno i ludim, dan prije putujem u Zagreb,nakon neprospavane noći eto 07:00 subota ujutro, a ja idem na ispit ko da me netko voddi na klanje, strah, trema, neznam sto sve ne...grozan osjećaj..al eto valjda čovjek nemože protiv sebe usprkos svim dobronamjernim savjetima onih koji su to prošli... i eto ulazimo, prozvana sam odmah u prvoj grupi...odmah smo dvije cure ja dobile pismeni ispit iz posebnog dijela, a ostali su vec krenuli na opći dio. Nakon ispita, odmah je ušla gospođa iz posebnog dijela, i eto imah sreće da je bila super pa smo usmeni riješile kroz razgovor hvala bogu. E sad ulazim u sobu gdje smo čekali gdje će nas voditeljica usmjeriti, sjedim...slušam ljude kako komentiraju, već su naime dosta odgovarali opći dio pa je bilo raznih komentara...a u meni grč...ja jedina iz grupe još nisam bila ni na jednom usmenom... i eto šalje me voditeljica na ustav i sustav za početak....super gospođa, nisam zapamtila ime...al pomaže ako zapneš i uopće nije stroga... naravno bilo me strah al kad sam počela odgovarati i kad sam vidjela da nitko ne grize vec je bilo lakše, pao kamen sa srca... uvjerila se u ono što svi kazu, da ispitivači nisu uopće loši i da pomažu...ostalo je također bilo lako, naravno istaknula bi zup i zus, te uredsko - ono šta kazu da je vecinom bauk, nama je bila pre pre pre dobra ispitivačica, osnove pitala i pomagala i nastavljala pričat za nas...superrrr. Eh, jedino mi je EU bilo koma i bila sam sigurna da padam...tipa su odmah ujutro okarakterizirali kao najgoreg ispitivača naše grupe - srušio par ljudi,tako da sam prije ulaska vec bila skroz zbunjena, kad me počeo ispitivati blokada u mozgu, sve sam pobrkala... al iskreno tip se toliko trudio izvući iz mene odgovore da nisam mogla vjerovati, sve okolo naokolo kako bi mi pomogao...samo sta sam ja u tom strahu misla da mi nije ni napisao prolaz nego pad...kad sam izašla od njega nisam znala što me snašlo, dok mi voditeljica nije rekla da sam prošla. Ostalo je starno bilo lako, i svi pomažu, definitivno stoji sve ono što ljudi tu pišu, i nemojte se uopće bojati, nema razloga... eto, mene je bez beda mogao srušiti EU, pa sam opet prošla :-))).

 

Hm, voljela bih napisati pitanja koja su bila, ali iskreno ne mogu se uopće sjetiti što je sve bilo, uglavnom ono što se vrti po forumu.

Sjećam se da su mi pitanja bila:

USTAV, SUSTAV

nacionalne manjine, hrvatski sabor i sve o njemu, ustavni sud, što je , što radi, poslovi državne uprave, objasni inspekcijski nadzor, upravne organizacije u sastavu ministarstva i još nešto čega se ne sjećam

EU

Europska ekonomska zajednica, sud EU, sve o njemu, jedinstveno tržište, četiri slobode i objasniti svaku od njih, kriteriji za ulazak u EU...nije pitao teško, al eto mene je strah blokirao :-)

ZUP, UREDSKO

stranka u postupku, dostava-osobna dostava, nabrojat načela upravnog postupka i objasnit pravo stranke na pravni lijek,kako se postupak pokreće, način rješavanja upravne stvari - neposredno rješavanje i ispitni postupak - njega sam objasniti trebala, zaključak,tuženik, tužitelj, kako se pokreće upravni spor,i još nešto čega se ne sjećam

LOKALNA I SLUŽBENIČKI

pošto radim u općini, gospodin me pitao zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i regionalnoj samoupravi

pitanja kojih se sjećam iz ove 2 cjeline su:

koje su jedinice lokalne samouprave, a koje regionalne (područne), županijski i općinski, gradski porezi, što rade jedinice lokalne samouprave, koja su tijela u jedinicama lokalne samouprave, kako se biraju, kada se biraju, tko je na čelu službi u lokalnoj samoupravi, tko donosi plan prijma u službu, i rješenje o rasporedu na radno mjesto-kome se može žaliti, kako,...i ne sjećam se više.

Uglavnom sve u svemu bilo je lagano, dobili smo ok grupu ispitivača i žao mi je što sam se toliko sekirala i brinula...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

miamarina,

ovako-pitanja koja je pitala nas 4 na Eu su bila:

koje je pretpristupne fondove koristila RH i objasni, Shengen,put RH u Eu do statusa kandidatkinje i nakon, europski parlament, što je ugovor o pristupanju i objasni, kriteriji za članstvo, objasni kopenhaški kriterij, proces pregovora, ugovor o EU...ne mogu se stvarno više sjetiti.

ženskica je bila jako ugodna i stvarno je pomagala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija