Jump to content

Smrt oporučnog nasljednika prije ostavitelja?


coperko

Preporučene objave

Osoba A je u oporuci za nasljednike na jednake djelove imenovala osobu B i osobu C koji nisu njeni zakonski nasljednici. Zakonski nasljednici osobe A nemaju namjeru osporavati oporuku i tražiti nužni dio. Osoba B je umrla nekoliko mjeseci prije ostavitelja a ostavitelj nije mijenjao oporuku, te je nakon nekoliko mjeseci i on umro. Osoba B naravno ne može nasljeđivati, pa postavljam pitanje kome će pripasti njezin dio, tj. da li će se nasljednicima tog dijela smatrati potomci osobe B ili će se primjenjivati zakonsko nasljedno pravo?

Ukoliko je moguće volio bih da se pozovete na odredbe zn-a?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

S obzirom da se ovdje radi o oporučnom nasljeđivanju, te da je jedan od oporučnih nasljednika preminuo prije ostavitelja, to će drugi oporučni nasljednik dobiti svoj odgovarajući dio nasljedstva na temelju oporuke sukladno oporučiteljevoj razredbi volje. U pogledu ostalog dijela ostavine otvara se zakonsko nasljedno pravo, odnosno ovaj dio ostavine će se naslijediti sukladno odredbama zakona o zakonskom nasljeđivanju. Kod oporučnog nasljeđivanja se ne primjenjuje načelo akrescencije na način da jedan oporučni nasljednik dobiva sve ukoliko drugi oporučni nasljednici nisu sposobni naslijediti te ako nema zakonskih nasljednika, osim ako ostavitelj nije oporučno tako odredio. Također, zakonski nasljednici osobe B ne mogu naslijediti ovdje ostavitelja, budući da ne postoji temelj nasljeđivanja za njih( osim ako u kojem slučaju nisu zakonski nasljednici ovog ostavitelja, što ne proizlazi iz smisla Vašeg posta ). Uzmite u obzir činjenicu da se kod oporuke uvijek nastoji utvrditi prava volja ostavitelja odnosno je li možda ista bila da jedan oporučni nasljednik naslijedi sve ukoliko drugi oporučni nasljednik iz bilo kojeg razloga nije sposoban naslijediti te da li će se u konkretnom slučaju raditi o nasljedstvu ili zapisu stvari.

 

Oporuka će se u svakom slučaju pročitati te će se potom pristupiti utvrđivanju smisla sadržaja.

 

Odredbe zakona Vam trenutno ne mogu citirati, ali ćete većinu navedenih stvari pronaći u dijelu koji uređuje oporučno nasljeđivanje te u ostatku zakona.

 

Lp

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija