Jump to content

geodetski elaborat-usklađivanje stanja u katastru


vale1402K

Preporučene objave

Ovako...nekretnine su još društveno vlasništvo...u katastru se vode kao groblje što i odražava stvarno stanje, a u zemljišnoj knjizi se vode kao livada...prema Zakonu o grobljima vlasnik groblja je jedinica lokalne samouprave...problem je ovakav; trebalo bi napraviti geodetski elaborat(nema ga još) za takve nekretnine da bi se one u zemljišnim knjigama mogle upisati kao kultura groblje jer se bez te prenamjene zemljišta općina ne može upisati kao vlasnik takvih nekretnina( groblja su inače izvan građevinske zone,a livada je poljoprivredno zemljište). Konkretno pitanje je ovo; tko treba zatražiti geodetski elaborat?? Gospodin u katastru je rekao da se to treba raditi preko Općinskog državnog odvjetnišva; da bi oni trebali zatražiti geodetski elaborat; samim time bi općina izbjegla troškove izrade tog geodetskog elaborata. Međutim ne mogu pronaći pozitivan propis koji bi uputio na ovakav put rješenja tog pitanja? pa molim dobru dušu da me uputi na mjerodavan propis RH....Zahvaljujem unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Prenamjenu zemljišta može zatražiti vlasnik zemljišta .Prema

Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima došlo je do pretvorbe društvenog vlasništva u korist korisnika . Tu pretvorbu sada sada treba provesti .Groblja jesu u nadležnosti lokalne samouprave i elaborat treba naručiti lokalna samouprava .

 

Sve o grobljima regulira Zakon o komunalnoj djelatnosti,i Zakon o grobljima i podzakonski akti LS.

Vlasnioštvo Zakon o vlasništvu ,prenamjena zemljištva moguća je u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju i građenju ,te prostornim planovima.

Postavlja se još i pitanje izvlaštenja ,plaćanje pravične naknade , ako je ta livada bila izvlaštena radi uređenja groblja i t d .

Pozdrav !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija