Jump to content

uzdržavanje punoljetne kćeri


simpadeni

Preporučene objave

POŠTOVANJE SVIMA NA FORUMU!nadam se da će se naći netko tko mi može odgovoriti na pitanje ili je bio u sličnoj situaciji.otac sam djevojke od 17 godina.u sedmom mjesecu postaje punoljetna.mojoj bivšoj supruzi kod koje je djete ostalo na čuvanju i odgoju poslije razvoda ,oduzeto je i kćer se nalazi dvije godine kod bake i djeda koji su postali skrbnici.kćerka mi je trudna i treba se poroditi za mjesec dana.živi u ogrimnoj kući bake i djeda sa svojim dečkom koji namjerava priznati očinstvo kad se dijete rodi,i već 6 mjeseci žive zajedno.on je punoljetan i ima 23 godine.zanima me dali sam ja i nadalje dužan plaćati alimentaciju za kćer poslije 18 godine ili je njezin partner dužan da se brine o njoj i djetetu?unaprijed hvala na odgovoru! :-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

čl. 210 obiteljskog zakona

 

(1) Roditelji su dužni uzdržavati punoljetno dijete koje se školuje u srednjoj školi odnosno pohađa sveučilišni ili stručni studij u skladu s posebnim propisima, te redovito i uredno ispunjava svoje obveze.

(2) Punoljetno dijete koje je završilo obrazovanje iz stavka 1. ovoga članka, a ne može se zaposliti roditelji su dužni uzdržavati godinu dana nakon prestanka obrazovanja.

(3) Punoljetno dijete koje zbog bolesti, mentalnog ili tjelesnog oštećenja nije sposobno za rad, roditelji su dužni uzdržavati dok ta nesposobnost traje.

(4) Roditelj djeteta iz stavka 1. ovoga članka ima pravo od djeteta, nadležnih tijela i pravnih osoba tražiti i dobiti podatke o djetetovom obrazovanju odnosno zaposlenju.

(5) Smatra da se da učenik, odnosno student redovito i uredno ispunjava svoje obveze i kad zbog opravdanih razloga (trudnoće, bolesti i sličnih razloga) nije uspio ispuniti obveze tekuće školske, odnosno akademske godine.

 

dakle, sama činjenica da je dijete postalo punoljetno ne oslobađa automatski roditelja dužnosti ispunjavanja.

odnosno, moraju biti ispunjene još neke pretpostavke

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ali

djete koje prima alimentaciju

ako se uda(ili živi u vanbračnoj vezi )

postaje briga bračnog (izvanbračnog) partner

 

vanbračna vez je veza koja traje više od tri godine

ili krače ako je u toj vezi rođeno djete.

 

po rođenju djeteta otac(i djed) više nije dužan ispunjavati roditeljsku skrb (plaćati uzdržavanje)

dužniost uzdržavanja prelazi na bračnog (izvanbračnog )partnera.

 

Zakon o braku i porodičnim odnosima

 

Član 7.

Vanbračna zajednica žene i muškarca stvara obavezu međusobnog uzdržavanja i druga imovinska prava i obaveze pod uvjetima određenim ovim zakonom.

 

Član 249.

 

(1) Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad, ili se ne može zaosliti, ima pravo na uzdržavanje od svog bračnog druga prema njegovim mogućnostima.

 

(2) Pravo na uzdržavanje od bračnog druga ostvaruje se prije uzdržavanja od krvnih srodnika.

 

nema zakonske zapreke da otac i dalje uzdržava(pomaže)svoje djete koje je u vanbračnoj vezi

ali to uzdržavanjeje dragovoljno i u skladu sa mogučnostima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OBITELJSKI ZAKON

 

Članak 3.

 

Odredbe ovoga Zakona o učincima izvanbračne zajednice primjenjuju se na životnu zajednicu neudane žene i neoženjenog muškarca koji ne žive u drugoj izvanbračnoj zajednici, koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete.

 

I. UZDRŽAVANJE BRAČNOG DRUGA

 

Članak 217.

 

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

 

koja je bitna promjena u bivšem i sadašnjem zakonu

članak drugi a značenje isto

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da smo gdje_bilo, ne bi bilo bitno ako vama nije bitna preciznost. Obzirom da smo na pravnom portalu, dužni smo pri davanju informaciju dati onu upotrebljivu i točnu.

 

Osim toga, koja bi kupusara ispala da se netko poziva na članke 7. i 249. važećeg Zakona umjesto odgovarajućih, ne provjerivši dodatno njihov sadržaj ili tkgood neupućen pomisli da je taj Zakon i sada na snazi? Usput, da je značenje isto, učinaka izvanbračne zajednice nakon 3g ili kraće ako je rođeno dijete ne bi bilo na tako preciziran način. No, to vam je poznato.

 

Toliku (minimalnu) točnost smo dužni davati, a vi kao naš vrijedni veteran i aktivan savjetnik bi mogli o tome povesti računa.

 

:namiguje:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija