Jump to content

ISPRAVAK u zemljišnjim knjigama E-IZVADAK


dox

Preporučene objave

Pozdrav!

U Zagrebu imam česticu zemlje na kojoj je sagrađena kuća. U Posedovnici postoje dva ZK tijela ZK1 (dvorište) i ZK2 (stambena zgrada sagrađena na čestici upisanoj u ZK1).

 

U Vlastovnici je pod ZK tijelo 1 (dvorište na kojem je zgrada) upisano DRUŠTVENO VLASNIŠTVO (1/1), dok je pod ZK tijelo 2 (kuća) upisano pravo vlasništva na mene (1/1).

 

U teretovnici dalje pod 1.1. piše da postoji neka hipoteka iz 1937. godine na ZK tijelo 2 (kuću), a pod 2.1. Piše na temelju čl 37. Zakona o nacionalizaciji najamnih zgrada i građevinskog zemljišta uknjižuje se na zemljištu poisanom u listu A kao ZK tijelo 1 pravo korištenja u korist vlasnika zgrade opisane kao ZK tijelo 2 - dok na tom zemljištu postoji zgrada.

 

To sve piše u E-izvatku.

Sad da malo objasnim. Dakle mi smo kupili kuću od tipa kojem je to vraćeno i on je bio kada smo to od njega kupovali vlasnik 1/1.

 

Mi imamo vlasnički list na papiru iz 2/2003 godine gdje se u POPISNOM LISTU (A) ne razlikuju ZK tijelo 1 i ZK tijelo 2 već piše samo "Stambena zgrada u Zagrebu.... i dvorište). U VLASNIČKOM LISTU (B) sam upisan kao jedini vlasnik. Dok u TERETNOM LISTU © piše da je novčani teret iz 1937. ispušten kao nepotreban.

 

Kako da to uskladim? ..da u E-izvatku piše isto što i na papiru? Da li to može ići kao ispravni postupak u smislu čl. 200 Zakona o zemljišnim knjigama ili što točno da napravim? Jel za to postoji tiskanica ili se može samo kakvim podneskom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Takvi su nekad znali bit vlasnički listovi. Brisanje tereta iz 1937. zatražite putem tzv. amortizacije hipotekarne tražbine (čl. 141-144 Zakona o zemljišnim knjigama). Na vlasničkom iz 2003. pogledajte da nije možda u njemu navedeno samo zk tijelo 2, a ostalo "kao nepotrebno izostavljeno". Od 1997. godine u našem pravu vrijedi načelo jedinstva zemljišta i zgrade, što znači da pravno više nije moguća situacija da su vlasnici zemljišta i zgrade na njemu izgrađene različite osobe. Za "spajanje" zk tijela 1 i 2 na način da budete upisani kao vlasnik svega upitajte na sudu da vam daju za to predviđeni obrazac, ispunite ga i priložite 50 kuna biljega pa će vam to srediti. Nije potrebno provođenje ispravnog postupka. Nemate razloga za brigu, ali dajte si to uredite čim prije....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija