Jump to content

tko su menadžeri u HR


zamet

Preporučene objave

Poštovani forumaši

 

molim mišljenja ili spoznaje o slijedećim pitanjima:

 

1. Tko se u Hrvatskoj smatra menadžerom i kojim zakonima je riješen njegov pravni status?

2. Da li je direktor hotela, poslovnice ili druge poslovne organizacijske jedinice društva MENADŽER ILI RADNIK ako mu Uprava društva određuje i propisuje s kim, po kojim cijenama može robu nabavljati i prodavati, kada i koje osobe može zapošljavati/otpuštati, kada će objekt kojim direktor "rukovodi" raditi ili biti zatvoren?

3. Da li se na direktora s takvim pravima i obvezama primjenjuje Zakon o radu ili nešto drugo?

4. Da li takav menadžer ima pravo na naknadu za rad nedjeljom, praznikom, dvokratno u smjenama, više od 56 sati tjedno i sl.

5. Da li menadžerski ugovor kojemu je trajanje 1 godina poništava prethodni višegodišnji Ugovor o radu na neodređeno vrijeme?

 

Neka vas ne čudi što u Hrvatskoj ima i takvih menadžera koji su menadžeri za 6-7.000 kn neto na ruke sa odrađenim nedjeljama, Uskrsom, Božićem, Novom godinom, bez službenog automobila, te sa službenim mobitelom 200 kn mjesečno bez PDV(više se naravno plaća na blagajni firme) i sl

 

Zahvaljujem na odgovoru

 

Abortus od menadžera

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Menadžer je imenica u širokoj primjeni u zadnja dva desetljeća i ima tumačenja koliko i tumača, ali moje je skromno mišljenje da je osnova za ostvarivanje prava ugovor kojim netko prodaje svoj rad i vještine. Ako osoba ima sa tvrtkom, ustanovom ili nekim drugim organizacijskim oblikom sklopljen ugovor o radu u kojem je kao pravni temelj naveden odgovarajući članak Zakona o radu (9. ili 10.), može ga zvati menadžerom tko god želi, on ima pravni temelj za ostvarivanje prava iz zakona o radu i kolektivnih ugovora koji se tiču djelatnosti u kojoj on radi. Članak 2. ZOR-a navodi otprilike da:" osoba koja je ovlaštena voditi poslove društva... može ih voditi po ugovoru o radu ili bez njega... a u kojem se slučaju na tu osobu ne primjenjuju prava iz zakona o radu." I to je sve točno ako je ta osoba sklopila neki drugi ugovor kojim je stekla pravo voditi poslove društva (temeljem možda Zakona o obveznim odnosima), ali ako je pravo upravljanja društvom ugovorila ugovorom o radu, u kojem je definirala ZOR-om propisane obvezne elemente (radno vrijeme, mjesto rada, opis i popis poslova...), tada je ta osoba radnik sa svim pravima iz radnog odnosa (prekovremeni rad, otpremnina, regres, pomoć u određenim slučajevima...). E sad, stupanj samostalnosti osoba koje se kolokvijalno nazivaju menadžerima najčešće ovisi o vlasničkoj strukturi ili političkoj strukturi u slučaju upravljanja ustanovama, ali to i dalje nema veze s naprijed navedenim. Ne čudi me da u Hrvatskoj ima menadžera sa plaćama i ostalim uvjetima koje vi navodite da nisu primjereni tom statusu, ali takvi se mogu zahvaliti na tom poslu ako misle da su potplaćeni ili da su im ovlasti premalene da izvrše povjereni im posao. Kapitalizam - vlasnici sredstava za proizvodnju su gospodari svemira, izgleda da smo svi iznenađeni tom činjenicom, a moje godište ju je bubalo napamet iz marksističke literature još od vrtićkih dana, no tja - nismo vjerovali Marxu i ekipi.

Ugovor o radu se otkazuje od strane radnika ili poslodavca na isključivo i jedino zakonom o radu propisane načine. Menadžerski ugovor ne može sam po sebi staviti van snage dosadašnji ugovor o radu na neodređeno vrijeme, to moraju učiniti ugovorne strane. I moraju, jer nije prihvatljivo da meni poslodavac dade ugovor koji nazove menadžerskim i zajedno zaboravimo na dosadašnji za postojeće poslove. U tom slučaju aneksom postojećeg ugovora o radu ugovaramo menadžerske poslove u trajanju od 1 godine, ali opet po ugovoru o radu, mijenjaju se samo poslovi, status radnika sotaje dok god nije otkazan ugovor o radu. Dug je opis, ali trudila sam se biti dovoljno temeljita, pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija