Jump to content

nužni dio ,, prava sina..HITNO.....


visnica13

Preporučene objave

postovanje ,imam pitanje ,slucaj je ovakav ,naime moj svekar i svekrva su se rastali 1994 godine, s time da je svekar ostao zivjeti u njjihovoj kuci do danas, a svekrva je nakon rastave osla kod svojih roditelja , sada je on na samrti i oporukom navodno ostavlja svoj dio svojoj sestri a dio kuce tj polovicu nasljeduje moja svekrva , s time da oni u breku su imali 2 sina ,tj jedan sin vise nije ziv a drugi moj muž je ziv i ima obitelj, e sada nas zanima , posto moja svekrva nema nikakva primanja i nije imala nikada nista od nejgove penzije , a isto tako ni on nikada nije pitao za svog sina i unucad ,a ima 2 unuke , tj sve godien do danas nikada ih nije vido i nismo bili sa njime u kontaktu, njegova sestra trazi da moja svekrva plati sahranu ili moj muz koji od nejga nije dobio ni lipe ,ni za zenidbu ni nikada nije imao od nejga koristi ,mi smo rekli a i moj muz da nemaju pravo traziti da ona ili on placaju tu sahranu,, dali tko zna kaakva su prava moje svekrve i mog muza,, navodno svekrova sestra kaze da se svekar odrekao davno sojih sinova i da njoma nista ne ostavlja, iako ja mislim d aipak ima pravo na nuzni dio jel je ipak on njihov sin,, kakva su prava i molim savjet,,,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja nisam pravnik, niti se posebno u te stvari razumim, ali koliko znam - ako Vas svekar nije napravio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju sa sestrom, te joj tim putem ostavio sve svoje imanje, nego je "samo" ostavio oporuku, onda njegov sin u svakom slucaju ima pravo na svoj nuzni dio. najvjerovatnije i supruga ima pravo na nuzni dio, ako je ostavio oporuku. ne znam, na koji nacin se on pravno mogao odreci svojih sinova. ako je to pricao, a pravno nije nista poduzeo (a ni ne vjerujem da se netko moze nekoga odreci), to sigurno pred sudom nista ne znaci. ako njegovi sinovi nisu prema njemu pocinili teze krivicno djelo, onda se oni ne mogu tek tako lisiti nuznog dijela. koliko se sijecam, da su me drugi savjetovali ovdje na forumu, djeca ostavitelja se mogu lisiti nasljedstva i ako ostavitelju nisu pritekli u pomoc naprimjer u nekoj po zivot opasnoj situaciji ili bolesti. jedan mi je forumas, koji mi je mnogo pomogao, na slicno pitanje objasnio, da - ako ostavitelj ima imovinu, tad se na njega ne moze ni gledati kao na nekog "nezbrinutog". Mada nisam sad sigurna u sve svoje navode, jer sam pomalo i zaboravila.

 

Sto se tice nuznog dijela, on je valjda polovina onoga, sto bi sinovi dobili bez oporuke u korist nekog treceg. Sahranu ce platiti nasljednici (t.j. i sestra ako nasljedjuje). A pravovaljanost oporuke se treba jos provjeriti.

 

nisam u ove svoje podatke 100% sigurna, jer nemam pojma o pravu, ali mislim da Vam ovo moze bit bar prvi savjet nestrucnjaka, koji ipak misli da je proslih mjeseci nesto i naucio. znam, kako covjek ceka u nervozi odgovore, kad mu je muka, pa eto nek Vam ovo bude neka prva mala informacija. :)

 

uvjerena sam da se ne moze nista konkretno reci, ako ne znate u potpunosti, sta je svekar ucinio (napisao oporuku ili napravio ugovor o dozivotnom uzdrzavanjem, mada mislim, u slucaju, da je doista napravio ugovor, njegova sestra ne bi toliko govorila o troskovima sahrane, jer pretpostavljam da bi onda ona bila za njih zaduzena...)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je imovina stečena u braku

imovina je bračna stečevina

vlasništvo oba bračna partnera (1/2 i 1/2 )bez obzira na čije ime je imovina upisana u gruntovnici.

na ostavinskoj treba tražiti izuzeće bračne stečevine iz ostavinske mase .

ili tužbom za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine tražiti da se ista podjeli.

tužbu podnijeti hitno dok je bivši živ.

nakon smrti parnicu preuzima nasljednik (sin sa kojim se majka lako dogovori?)

u svakom slučaju oporuka se može pobijati zbog povrede bračne stečevine(bivša supruga ) i povrede nužnog djela (za sina i sinove nasljednike)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija