Jump to content

Imovina stečena prije braka


mirabelo123

Preporučene objave

Sestra se uskoro udaje za jednog meni nedragog čovjeka. Zanima me, u slučaju njene smrti (ne daj Bože), da li on ima pravo naslijediti njezin udio u našoj kući u kojoj živi ostatak obitelji (sestra se odselila ranije od nas, ali ima udio u vlasništvu).

 

Njih dvoje imaju dijete (ne znam da li je to bitno, ali da napomenem).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Općenito, ostavina vaše sestre se dijeli između njega kao bračnog druga i njihovog (zajedničkog) djeteta. Djeca i bračni drug su po zakonu prvi pozvani na nasljedstvo,a ovdje radi se o odnosu roditelj (u ovom slučaju sestra)-dijete, to je relevantno da nastane nasljedno pravo (tu nije bitno tko je otac djeteta, već samo da dijete uvijek nasljeđuje roditelja - iz kojeg god da je braka) Dakle, sestru će uvijek nasljediti samo njena djeca (koja istovremeno mogu, ali i ne moraju biti i njegova)

 

A nakon njegove smrti, imovinu (pa i onaj sestrin udio) će nasljediti sva njegova djeca (bez obzira iz kojeg braka).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imovina koju je netko stekao prije sklapanja braka ne ulazi pod bračnu stečevinu. Ali treba razlikovati dvije situacije, a mi ovdje govorimo o onoj drugoj - jedna je stvar kada brak završi razvodom (pa se onda postavljaju razna pitanja - uzdržavanja, roditeljske skrbi, rješavanja imovinskih odnosa i razvrgnuća bračne stečevine - jer nad njome su bračni drugovi suvlasnici), a sasvim je druga stvar kada brak završi smrću jednog od bračnih drugova (pa ga onda drugi nasljeđuje).

 

Djeca i bračni drug su nasljednici prvog nasljednog reda po Zakonu o nasljeđivanju, ali takvo zakonsko nasljeđivanje dolazi u obzir tek nakon oporučnog - dakle, vaša sestra može slobodno u svojoj oporuci odrediti kome će što pripasti nakon njezine smrti. Tada bi eventualno njezin muž mogao tražiti svoj "nužni dio", jer je bračni drug po ZN nužni nasljednik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija