Jump to content

rastava, stanarsko pravo,otkup u braku, razdioba


smarky

Preporučene objave

Molim pomoć! Imala sam stanarsko pravo na stan koji sam naslijedila od roditelja. Tu sam od 68.godine. 91.sam se udala, a 92. je počeo otkup po povlaštenoj cijeni od 7500 maraka. Sada sam pred rastavom, a on kaže da neće otići dok ga ne isplatim po sadašnjoj cijeni. Njegova polovica bi bila oko 40000€.Ja nemam taj novac i bojim se da bi mogla završiti na cesti s djecom ˙(15 i 19 godina)

Da li on ima pravo na toliku polovicu? Ne znam što bi otkupio po tako maloj cijeni da nije bilo mene i mog stanarskog prava? Hoću reči da nije otišao u banku po kredit i kupio stan od neke graditeljske tvrtke.

Molim ako netko zna nešto o tome da se što prije javi. :place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

stan je bračna stečevina .

bez suglasnosti bračnog partnera nije bio moguć otkup stana (ako je stanar bio u braku).

da ste otkup stana počeli 91.g. a da ste se udali92.g. tada bi stan bio osobno vlasništvo.

 

tužbom za utvrđivanje i podjelu bračne stečevine i bivši muž bi dobio 1/2 stana

 

on je u biti izvanknjižni vlasnik 1/2 stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja mislim da odgovor izvanknknjižni vlasnik nema baš neko značenje.obzirom da je isti imao pravo i mogučnost da bude suvlasnik zakonski ,osim ako je potpisao izjavu da otkup stana prepušta supružniku i izjavu uredno ovjerili kod javnog bilježnika. nije točno da nositelj stanarskog prava nije mogao kupiti stan ,mogao je ali je upravo ta suglasnost i napravljena da jedan bračni drug nebi nešto sam kupio bez znanja drugog al to neznači da ako je jedan plaćao otkup stana i vodi se 1/1 da sad onaj drugi ima pravo potraživanja kao vlasnik 1/2.obzirom na sudsku praksu postoje odluke koje su upravo te ovjerene izjave uzele kao glavni faktor kod određivanja stvarnog vlasnika.mislim da ovo baš i neije adekvatan odgovor.pa po tome zašto drugi supružnik nije plaćao otkup stana ,on je ulagao svoja sredstva i po kojoj formuli sad ovaj što se odrekao prava na zajednički otkup sad potražuje polovinu.NE to nije tako,eto za nešto nejasno nek se javi na moj pp :palac: smarky javi mi se slobodno.pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija