Jump to content

pogreška s PDV-om i pljačka države - molim savijet!


ide3

Preporučene objave

Pozdrav,

mali sam poduzetnik i na početku poslovanja sam već izgubio 10.000 kn, molim bilo kakav savjet ili pomoć:

2009 godine sam otvorio firmu i odmah podnio zahtjev za ulazak u sustav PDV-a. Po naputku knjigovotkinje (iako nisam dobio formalnu potvrdu porezne) izdavao sam račune sa PDV-om.

Klijenti su se počeli žaliti da im knjigovodstva odbijaju moj PDV obračunavati kao predporez jer još nisam u sustavu (iako sam podnio zahtjev) - moja greška.

Odlučio sam svim klijentima vratiti 23%, stornirati krivo izdane račune i napraviti nove račune BEZ iskazanog PDV-a.

Ljudima sam vratio 10.000 kn i sve je bilo (po meni) čisto.

No potom dolazi obavijest od porezne da sam državi dužan platiti 10.000 kn krivo obračunatog PDV-a - što sam po naputku knjigovotkinje i napravio (jer je rekla da ti novci ne mogu nestati već da ćemo ih slijedeće godine koristiti kao preplaćeni PDV).

No - novci su nestali!

Pisao sam, žalio se - ili mi nitko ne odgovara ili doslovno svi govore "tko ti je kriv, tvoja greška" - ok, je, mogu platiti kaznu, ali ne cijeli iznos računa koji su tako bili stornirani i nevažeći???

Ima tko ikakvu ideju, pomoć, ovoliki novac je za malog poduzetnika stvarno ogroman gubitak.

UNAPRIJED ZAHVALJUJEM SVIMA!

Ivan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gospodarski subjekt prijavljuje se u sustav PDV-a propisanom tiskanicom i porezna ne izdaje nikakvo rješenje o tome, samo ovjeri istu tiskanicu i što se države tiče - vi ste u sustavu. Kao takvi, dužni ste obračunavati PDV i uplaćivati ga u državni proračun.

Ne razumijem dio gdje se drugi poduzetnici žale na vaš status obveznika PDV-a i zašto oni nisu mogli odbijati pretporez sa vaših računa? Kad dobijem račun, provjerim ima li elemente po zakonu o PDV-u i taj pretporez koristim u svojim obračunima, ne provjeravam ja je li se taj uopće prijavio u sustav, meni je posalo račun i meni je to dovoljno. Zašto nije bilo vašim poslovnim partnerima, ostaje mi nejasno.

Vaša obveza prema državi koja vam je nakon manevra sa storniranjem računa ipak rekla da platite PDV proizlazi iz opisanog postupka - vi ste se prijavili u sustav i kao takvi se legitimirali kao obveznik PDV-a. Nadalje, vjerojatno ste u fazi izdavanja računa s PDV-om izrađivali mjesečne obrasce na kojima ste isti porez prijavljivali poreznoj i zato vas oni i traže da uplatite ono što ste iskazali kao obvezu. Kad ste stornirali račune svojim partnerima, trebali ste stornirati i prijavljene obveze u poreznoj, to je jedini način da oni uopće od vas prestanu potraživati ono što ste sammi prijavili da ste dužni.

Pokušajte dokumentirati cijeli postupak i zatražiti storniranje obveze koju niste naplatili (PDV ste vratili onima koji su vam ga platitli), pa možda uspijete. Malo mi je nejasno i kako su vam "novci nestali"? Kad platim PDV, ne može to kao podatak nestati u evidenciji porezne uprave, kao što nije nestala i vaša obveza koju ste sami prijavili. Oprostite na upitu, ali ima li taj vaš knjigovođa iskustva u ovim poslovima? Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav,

 

pardonček kaj upadam na vašu raspravu, ali zanima me miljenje korisnika "veteran", jer vidim da daje korisne savjete.

Imamo tvrtku koja se bavi određenom uslugom. Na kraju prošle poslovne godine napravljena je odluka za rizike i troškove na određeni iznos za troškove otklanjanja nedostataka u jamstvenim rokovima. Moje pitanje je: da li će se na kraju ove poslovne godine morati ukinuti rezervacija i kako bi to po pravilu trebalo odraditi?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Meni se je dogodilo nešto slično, otvorio sam tvrtku prije više godina i prijavio se u sustav PDV-a na način da sam preporučenom poštanskom pošiljkom podnio prijavu za upis u sustav. Lani kada sam ostao bez posla odlučio sam pokrenuti posao sa tom svojom tvrtkom. Prije no što sam počeo sa poslom posjetio sam Poreznu upravu da provjerim da li je sa mojom tvrtkom sve u redu , budući je više godina bila neaktivna. Kada sam dobio potvrdan odgovor počeo sam raditi i izdavati račune, naravno sa iskazanim PDV-om. U zakonskom roku podnio sam obrazac mjesečnog obračuna PDV-a nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

 

Ubrzo mi je stiglo rješenje od Porezne uprave u kojem se navodi da budući da nisam evidentiran u sustavu PDV-a nemam pravo na odbitak pretporeza po ulaznim računima i da sam prema tome dužan platiti sav PDV obračunat po svojim izlaznim fakturama. Budući da nikakav postupak u kojem bi ja dokazao da sam uredno podnio prijavu u sustav PDV-a nije proveden osjećam se prevareno. Podnio sam pravovremeno žalbu i još uvijek čekam rješenje po žalbi, no uistinu ne vidim nijedan razlog da bi i moji kupci mogli imati probleme sa poreznicima po pitanju mojih izlaznih računa.

 

Svi mi kažu da sam u pravu kao i da to pravo nikada neću ostvariti jer da je Porezna uprava služba u kojoj caruje nekompetentnost, nerad i demonstracija sile i da će mi silom oteti novac. Pred velikima da se puzi, a male da se nemilosrdno gazi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Da li je istekao garantni rok? Rezervacija vam je vjerojatno umanjila osnovicu poreza na dobit prošle godine, ako je neiskorištena, ove godine treba provesti obrnut postupak. Osobno nisam knjižila takve slučajeve, ovo je teoretska uputa, ali suštinski bi to bilo to - na prošlogodišnje razdoblje vezali ste planirane troškove popravaka i sl., niste ih imali i sad to ne može do beskraja stajati na rezervaciji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Anamih-hvala na odgovoru. U pravu ste što se tiče dobiti.Po nekoj mojoj logici i ja sam tako mislila, ali naša knjigovođa me uvjeravala da se ne radi ukidanje rezervacije, nego svake godine doknjiži određeni iznos što meni nema veze s pameću (jer ta cifra je sad već dosta velika). Jer ako je garancija za određenu rezervaciju istekla, to se treba ukinuti i staviti nova rezervacija. Da li krivo razmišljam?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija