Jump to content

Grobno mjesto - Vlasnik ili Korisnik


Pandemic

Preporučene objave

Pozdrav svima! Imam jedno pitanje koje me zbunjuje.

Prije nešto više od mjesec dana preminula mi je majka koja je plaćala punih 20 godina Posmrtnu Pripomoć (Gajeva). Samim time stekla je pravo na grobno mjesto na Markovom Polju. Dan nakon njezine smrti otišao sam srediti cjelokupnu proceduru u Gajevu gdje sam platio 2000 kuna za iskop groba. Rečeno mi je da sam sada ja VLASNIK grobnog mjesta... Nakon mjesec dana stiže mi rješenje sa uprave Gradskih groblja da sam ja samo KORISNIK! Samomalo, nakon 20 godina plaćanja po 80 kn mjesečno, i moje nadoplate 2000 kn, ja ne posjedujem to grobno mjesto već sam samo korisnik? Kako je to moguće i molim Vas za savjet kako da to riješim? Imam pravo na žalbu u roku od 15 dana (od 09.08.). Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav! Negdje imaš moj post pod nazivom "Posmrtna pripomoć", gdje su opisani moji i "doživljaji" moje obitelji s Posmrtnom pripomoći nakon smrti mojeg oca. Cijela priča je završila tako da su na moju žalbu odgovorili da je moj otac uplatio za 13 god. članstva oko 35oo kn, a oni su mu odobrili 4.680 kn, a što su solidarno platili ostali članovi. Uglavnom, moja majka je nakon 13 godina plaćanja članarine toj Posmrtnoj pripomoći rekla da im više ne da ni lipe i nije više član te kako ona kaže "sekte". Na tvoje pitanje ti ne mogu odgovoriti, jedino što znam da Posmrtna pripomoć i Gradska groblja imaju svatko svoju politiku, a zajedničko im je da nadrapaš jedino ti. U svakom slučaju sretno ukoliko ćeš se žaliti. Molim javi što si riješio. :tuzan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji samo pravo korištenja grobnog mjesta jer su groblja u posebnom pravnom režimu od 1998. god.

 

Grobovi ne mogu biti predmetom prava vlasništva u smislu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

 

Korisnik ima samo pravo korištenja koje se može naslijediti, a može se i ustupiti Ugovorom o ustupanju prava korištenja grobnog mjesta.

 

Članarina u Posmrtnoj pripomoći nema s ovime veze.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Pitanje!

tri sestre su dobile ostavinom od pokojnog oca pravo na korištenje grobnog mjesta na gr. Miroševac(svaka 1/3), i sada bi se dvije sestre odrekle prava u korist jedne sestre koja je nekad davno i financirala kupnju istog samo šta je pokojni otac prilikom kupnje zapisao pravo na svoje ime.

Kako izvršiti prijenos da je "vlasnik"-korisnik samo jedna sestra.

PS.

grobno mjesto još uvijek glasi na pokojnog oca zato što još uvjek nitko nije odnjeo rješenje od ostavine na upis u upravu groblja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Trebate napraviti Ugovor o ustupu prava korištenja grobnog mjesta.

Na ugovoru obje ustupiteljice trebaju ovjeriti potpis kod javnog bilježnika.

Mogli ste se na ostavini odmah odreći prava u korist jedne sestre i ona bi se samo temeljem Rješenja o nasljeđivanju upisala kao korisnik.

Ovako će trebati prvo provesti Rješenje o nasljeđivanju, zatim Ugovor o ustupu.

Ali možete odjedanput odnijeti i Rješenje i Ugovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

pozdrav!

trebala bih jedan pravni savjet. naime moj prijatelj koji živi u australiji mi želi pokloniti ili ustupiti svoj grob. međutim on je vlasnik samo u 1/3 dijela. ostale trećine su pripale njegovim tetama, koje su vjerojatno već odavno umrle, negdje u Argentini. s obzirom da se on ne misli više vraćati u HR zanima ga da li može na mene prenijeti svoj dio groba,kao vlasnik pa darovnim ugovorom, ili ustupanjem, pa da se ja nastavim brinuti o grobu, i naravno da se jednog dana i ukopam tamo. zanima me da li ej to ostvarivo, i ako da koje papire treba?

hvala puno na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija