Jump to content

Nezakonito uhićenje i izjava na policiji


star1

Preporučene objave

Ukoliko me policija uhiti (dođe u kuću i odvede u postaju) bez naloga, drži 12-ak sati, uzme izjavu pod sumnjivim okolnostima (da sad ne ulazim u detalje) i nakon toga pusti bez da su me priveli istražnom sucu (dobijem poziv kod njega tek nakon 40-ak dana), da li je to čin nezakonitog oduzimanja slobode suprotan čl. 24. Ustava i da li se takva izjava dana u policiji može koristiti kao dokaz na sudu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li dobili kakvu dokumentaciju? Da li se doista radilo o uhićenju (to je radnja kaznenog postupka) ili o policijskom privođenju (nije posve isto). Jesu li vas upoznali s razlogom uhićenja?

 

Obavijesti koje ste dali policijskom službeniku u neformalnom razgovoru ne mogu se koristiti kao dokaz u kaznenom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija vas može uhititi bez sudbenog naloga jedino ako postoje osnove sumnje da ste počinili, uvjetno rečeno, teže kazneno djelo (uz još neke dodatne pretpostavke), ili, štoviše, ako ste zatečeni u počinjenju kaznenog djela. Dakle, uhićenje kao procesna radnja u kaznenom postupku moguća je i bez sudbenog naloga.

 

Držanje 12 sati je također u zakonskom roku. U tom periodu vas trebaju ispitati u tkz. "obavijesnom razgovoru" te vas predati u pritvor - tada stvar već prelazi na državno odvjetništvo, odnosno, ako su se sumnje raspršile, pustiti vas na slobodu.

 

Na snagu je stupio novi Zakon o kaznenom postupku i odsad će se sve radnje u postupku odvijati prema njegovim odredbama. Što se tiče pisane izjave, ona na sudu (prvo kod podizanja optužnice, a zatim na eventualnoj raspravi) nema nikakvu dokaznu vrijednost. Ona je samo putokaz za postupanje državnog odvjetnika pri eventualnom poduzimanju dokaznih radnji u istrazi protiv vas(po novom Zakonu ne postoji više istražni sudac već je državni odvjetnik taj koji provodi istragu). Samo dokazi prikupljeni putem dokaznih radnji imaju dokaznu snagu u postupku i eventualna optužnica može se temeljiti samo na takvim zakonitim dokazima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Proučavajući zakon i sam sam došao do istog zaključka, ali -

 

optužnica je podignuta i jedini 'dokaz' protiv mene je upravo ta izjava na policiji.

 

Iskaz je inače dan u prisutnosti odvjetnika, ali onog kojeg su oni pozvali bez da sam imao mogućnost izbora i koji nije bio prisutan ispitivanju dok su prijetili i iznuđivali, nego samo davanju iskaza, te sam odmah nakon toga pušten na slobodu.

 

Kod istražnog suca 40-ak dana poslije iziritiran takvim iznuđivanjem i ne želeći sebi dodatno eventualno otežati situaciju nisam htio dati nikakvu izjavu, dakle branio sam se šutnjom.

 

Smatram da posjedujem dovoljno dokaza i činjenica da dokažem da nisam kriv, no ne znam koliko je u praksi teško takav iskaz na policiji oboriti na suđenju?

 

Inače to je sve bilo prije stupanja na snagu novog ZKP-a.

 

Smatram da je čl.24 Ustava posve jasan prema tome pa stoga po čl.9. ZKP-a ta izjava ne bi smjela biti valjani dokaz na sudu, no ne znam kako to 'prolazi' u našoj sudskoj praksi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija