Jump to content

Porez na tuđu zemlju


simfiza

Preporučene objave

Poštovani,

moja majka je nakon smrti njene tetke bila jedina nasljednica.Ta pokojna tetke međutim iza sebe nije ostavila ništa: kuću je za života poklonila nekom drugom, a zemlje prodala što je imala. Moja majka je prihvatila nasljedstvo zbog toga što su neke njene čestice zemlje (uglavnom maslinici koje obrađuje već desetljećima)bili upisani u zemljišne knjige pola-pola, dakle pola djed (majčin otac) i pola pokojna tetka te je mislila da će joj tako biti najjednostavnije riješiti vlasnički list budući da je jedina nasljednica obje polovice.

Međutim, ne može kod nas ništa biti jednostavno. Javni bilježnik je uvrstio u ostavinsku raspravu sve zemlje koje postoje u zemljišnim knjigama na kojima se našlo ime pokojne tetke. Znate i sami da na svakoj parceli ima upisano i do 50 ljudi (bar je tako u Dalmaciji) pa se na velikom broju vlasničkih listova našlo i njeno ime, ali to nije nikad bilo njeno. Čak je mojoj majci došlo rješenje sa suda da se ne može upisati na sve te parcele jer iste nisu nikad bile u vlasništvu dotične osobe kojoj je ona nasljednica. Nemamo ništa protiv toga jer je to zaista tako. Ali porezna uprava je lijepo izračunala porez za sve te dijelove i ne odustaje. Mi ne možemo raščistiti sve te parcele jer nisu naše, a vlasnici su neizainteresirani za rješavanje. mi se nikako ne možemo izvući iz te situacije, a porezna uprava je sad rekla da će mojoj majci staviti ovrhu na mirovinu ili na kuću. Prije pola godine smo postigli dogovor da će oni uzeti jednu od čestica zemlje i time naplatiti dug, ali danas kažu da se to ne može jer zemljište nije 1/1. U međuvremenu kamate rastu i sad se dug popeo na skoro 50.000kn. Moja majka ima penziju 2.000kn.

Imate li kakav savjet? Involvirali smo i odvjetnika, ali je i on na kraju digao ruke i rekao da ne zna više šta da radi nego neka pišemo predsjedniku.

Kojoj službi ili organizaciji da se obratim za pomoć?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rješenje koje ste dobili iz suda odnijeti kod javnog bilježnika i tražiti da se izvrši ispravka dokumenta koji su poslali poreznoj .

 

onaj ko je upisan u gruntovnici kao vlasni neke nekretnine

zakonski je vlasnik te nekretnine (ili djela)

ili od suda pismeno tražiti izvršenje rješenja o nasljeđivanju koje je izdao javni bilježnik.

na rješenje iz gruntovnice imali ste pravo na žalbu

u zakonskom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvi potez je i bio otići kod javnog bilježnika, ali on kaže da se ne može mijenjati i ne želi to učiniti, jer po njegovom ona je upisana u vlasničke listove i to je to. Na rješenje iz gruntovnice se nemamo što žaliti jer to tako i jeste. Ona nije nikada bila vlasnik te zemlje pa prema tome niti to može biti moja majka. Ali kako se izvući iz toga kod porezne uprave kad njima rješenje sa zemljišnika ništa ne znači?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno temeljem kojih zemljišnoknjižnih izvadaka je bilježnik uvrstio te nekretnine u ostavinu ?

Otkuda mu ti izvatci??

 

Dalje navodite da zemljišnoknjižni sud neće provesti pravomoćno Rješenje o nasljeđivanju jer to nisu nekretnine ostaviteljice.

To je malo nespojivo jedno sa drugim.

Ako je ostaviteljca bila upisana kao vlasnik u zemljišnim knjigama, ne može onda sud odbiti provedbu formalno valjanog rješenja o nasljeđivanju jer to nije vaše...

(naravno druga je stvar ako se radilo o posjedovnim a ne izvdcima iz zemljišne knjige)

 

Nadalje, brisanje prava vlasništva iz zemljišnih knjiga, je moguće i izvedivo, ali po meni ne bi bio dobar put za Vas, jer time ne bi nestala porezna obveza.

 

Vezano za porezna pitanja i probleme sa porezima, čini mi se da bi bolje i svrhovitije bilo angažirati nekog ovlaštenog poreznog savjetnika, koji vam možda bude u mogućnosti pomoći.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razgovarali smo jučer s pročelnikom porezne uprave i on sve razumije,ali kaže da nema pomoći jer tko je upisan u zemljišne knjige je po zakonu vlasnik (makar i dijela). Nama nema druge nego to platiti jer kamate rastu, već se svota uvećala za 6.000kn.

Jedino što mi možemo je staviti sve to u oglasnik na prodaju pa šta bude.

Zahvaljujem na savjetu. Javit ću vam ako bude kakvih novih događanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija