Jump to content

Nasilje u vezi ili braku


Nebojka

Preporučene objave

Imam nekoliko pitanja i dilemu.

 

U šestom misecu ove godine bila san zlostvljana od strane osobe s kojom sam godinu dana bila u vezi. Ničim izazvano, iako on tvrdi drugačije, iz njega je sukljao bijes koji je iskalio bacanjem mene na pod, šamarima, vrijeđanjem,prijetnjama i navlačenjem. Katalizator njegova bijesa bila je činjenica da sam se otišla javiti prijateljici kada smo u petak navečer došli na fakultet, nakon čega je on meni predbacivao o poštivanju, moralu, itd?? Glupo mi je i sram se iti tipkati ovo, njegov "razlog", koliko je apsurdan i koliko svjedoči koja je to poremećena svijest. Puno toga mi je branio, ranije me vrijeđao, bilo je zapravo detalja i signala koje nisam shvatila na vrijeme.

On je zaposlenik jednog Fakulteta u Zagrebu, gdje ja studiram. Ne, nije to veza studentica i profesor, on je tek administrativni zaposlenik i također student. Stariji je od mene šest i pol godina, na doktoratu je i samim time jedan vrlo kvalificirani akademski građanin koji je privatno emocionalno neinteligentna, vrlo frustrirana i jako (is)kompleksirana osoba.

 

Bila sam pretučena prvo pred Faksom, na parkingu, gdje nitko nije reagirao. To uključuje udarce u glavu, ugriz za usnu svom snagom, od kojeg mi je tekla krv, šamaranje, vrijeđanje, prijetnje i naguravanje. Kad sam se uspjela izmaknuti pobjegla sam kod prijateljice a tad je tek počeo pravi show. Da ne zaboravim, prije nego sam otišla on je uzeo moju torbu iz ruku (izbio ju je) te je zaključao u gepek ostavivši me tako bez dokumenata, novca, ključeva od stana i mobitela. Zatim je otišao o smjeru društva, koncerta itd. Tada sam pobigla kod frendice da nazovem starce, bez ičega sam bila. Dvaput je dolazio u prijateljičinu kuću s prijetnjama. Prvi put je sa sobom poveo momka kojeg je upoznao te večeri i obojica mi nisu željeli vrattiti stvari a kada me moj bivši dečko bacio na pod, drugi mladić nije reagirao niti me branio. On je dakle našao osobu jednako poremećenu poput sebe i iša se u 1 sat u noći obračunati sa mnom. Otišli su nakon što su me dobro izvrijeđali, a moj bivši dečko se vratio drugi put sam. Tada se desilo ono najgore. Jedna frendica uskočila je između nas i pokušala me branit, vikala je upomoć i odgurivala ga od mene, nju je također nagurava (imala je modrice po rukama) i prijetio joj je da će joj iščupat noge.

 

Drugi put kada se vratio zaletio se velikom brzinom autom unatrag prema meni pri čemu je frendica nazvala policiju (njih dvije) jer je mislila da će mi se zabiti autom u noge s namjerom da me ostavi nepokretnom za cijeli život. Izašao je iz auta, udario me otvorenim dlanom u lijevu stranu glave, gurnu na pod. Ustala sam se tada je počeo parati odjeću s mene. Policija kada je došla našla je komade odjeće na cesti. Gurnuo me u ogradu, tukao nogama, vrijeđao.

 

Policajci su uzeli moju izjavu, pozvali hitnu koja me pregledala te odveli na Traumatologiju kako bi me kirurg pregledao i ustanovio ozljede, čega imam dokumentaciju. Kada sam rekla roditeljima za ovaj slučaj, otac je odmah odjurio u policijsku postaju da vidi kako je to sve završilo, da li su ga uspjeli uhvatiti i kako napreduje postupak / istraga. Uočio je brojne nepravilnosti u njihovu ophođenju, a bili su vrlo neljubazni. Između ostalog, policajac s kojim je razgovarao mu je rekao kako je priča mog bivšeg dečka drugačija.

Njegov iskaz se temeljio na dvjema stvarima: da sam ja pijana prva počela njega tući, te da se on branio, i drugo - da i on ima ozljede. Policajac je posprdno rekao da mi nabave zaštitara ukoliko me strah.

 

Bilo me strah ići na ispite tih dana, usred rokova, jer nitko ništa nije poduzeo, ta osoba slobodno šeće, radi i boravi u mojoj neposrednoj okolini. Sa dvadeset i dvije godine svaki dan strahujem hoće li mi jedan dan osvanuti na vratima s pištoljem ili na bilo kakav drugi način nauditi. Ne spavam, ne jedem i ne mogu si pomoći. Policija nije reagirala, postoji opravdana sumnja da ga štiti netko iznutra, zbog rodbinskih veza.

Moram napomenuti da ovo nije bio prvi put, Točno mjesec dana ranije desilo se nešto slično, u blažoj verziji, ali jednako ponižavajuće. Tada nisam reagirala, ovaj put jesam. Imam svjedoke za oba slučaja, prvi put se odigralo pred 15ak ljudi a drugi pred četiri osobe.

Ruke su mi bile pune modrica, prsa također, a od pada na pod boljeli su me bubrezi i trtica.

 

Nisam mogla lijevu ruku koristiti - podignuti je iznad glave ili bilo što primiti s njom, a to uključuje i najbanalnije svakodnevne radnje poput dizanja hlača nakon wc-a... kamoli išta drugo.

 

Ovo je za mene jako frustrirajuća situacija, prilično je bolna i svaki dan nađem novi način na koji je gadljiva. Njegovi roditelji ga također štite.

 

 

Policiji je reka da ga je cura, pijana, pretukla. I da, rekao je da sam bila histerična. Bojala sam se, vrištala sam da netko pomogne i imam svako pravo na to. Ko ne bi bio histeričan da mu se netko planira zabiti autom pri punoj brzini u noge, zaboga...

 

Dobila sam poziv na sud sad uskoro, gdje piše da ga se tereti po čl. 13 zakona o remećenju javnoga reda i mira gdje je kazna od 50 do 200 DEM, dakle on će dobiti kaznu od tisuću kuna ko šta netko dobije za nepropisno parkiranje plus pauk? za mlaćenje cure na cesti! ko pasa!

 

šta da radim, kakva je praksa, ima li itko iskustva sa sličnim slučajevima? želudac me boli od nervpze koliko smo shebana država koja ne može zaštiti nikoga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Premjestio sam iz kaznenog u prekršajni forum.

 

Dakle, sve što je napravio stvarno je samo narušavanje javnog reda i mira u vrijeme dok postoje elementi javnosti.

 

Obitelj niste.

 

Policija će smatrati da jeste izvanbračna zajednica samo ako jedan od sudionika iskaže da ste živjeli zajedno duže od 3 godine, sukladno odredbama Obiteljskog zakona.

 

Sud hoće smatrati da ste u izvanbračnoj zajednici samo ako oba sudionika iskažu da žive zajedno bez obzira na trajanje te zajednice.

 

Taj detalj je očito izostao u njegovom iskazu i iskazu svjedoka i po tome stvarno nema elemenata prekršaja iz čl. 4. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

 

I za kraj, pišite kraće postove, ja sam ga pročitao do kraja samo zato jer mi je to dužnost. Ostali neće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da editiram zadnji moj post u ovom izdvojenom, nigdje niste naveli da vas je uvrjedio bilo kojim riječima po osnovi razlike u spolu, vjerojatno i jest, niste ni naveli da li ste to iskazali policiji, ali ako jest onda su evidentini elementi iz čl. 31. Zakona o ravnopravnosti spolova što je kažnjivo sa novčanom kaznom od 5.000 kuna.

 

Sukladno općim odredbama prekršajnog postupka možete kao oštećena strana nadležnom prekršajnom sudu podnijeti optužni prijedlog, zajedno sa pismima svjedoka upućenim tom sudu po tom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

još jedno pitanje - zašto ovo nije okarakterizirano kao kazneno djelo tjelesne ozljede? prema KZ, članak 98.:

 

Tko drugoga tjelesno ozlijedi ili mu naruši zdravlje,

kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

 

Odnosno, odnosi li se navedeni članak zakona samo na teže tjelesne ozljede i koliku ulogu ima prijašnje kažnjavanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postojanje tjelesne ozljede kao obilježja kaznenog djela iz čl. 98. utvrđuje sud u svakom konkretnom slučaju uvažavajući pravila medicinske znanosti. Pitanje je mogu li se vaše ozljede (koje ste zadobili udarcima u glavu, šamaranjem, ugrizima od kojih je tekla krv itd.) podvesti pod zakonski opis kaznenog djela tjelesne ozljede. Prema činjenicama koje ste naveli rekao bih da se radi o lakšoj tjelesnoj ozljedi (može se podvesti pod čl. 98.) Što vam je rekao kirurg o težini ozljeda koje ste zadobili od udaraca i što stoji u medicinskoj dokumentaciji?

 

Inače, u slučaju takve "lakše" tjelesne ozljede, kazneni postupak pokreće se temeljem privatne tužbe. U prijevodu to znači da policija i državno odvjetništvo nemaju baš ništa s tim. Ovlašteni tužitelj je oštećenik (dakle vi) i vi nosite funkciju optužbe u postupku. Rok za podnošenje tužbe je 3 mjeseca od dana kad su vam nanesene ozljede. Uz tužbu možete istaknuti i prijedlog za ostvarivanje imovinskopravnog zahtjeva (novčana satisfakcija radi prouzročenih tjelesnih i duševnih boli).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija