Jump to content

Zamršena situacija


markor321

Preporučene objave

Ovako,

 

htio bih ukratko opisati situaciju, te molim za pomoć savjetom što mi je najbolje činiti, pošto se vise ne snalazim a niti ne znam kome se obratiti.

 

Radi se o obiteljskoj situaciji i problemima koji su kulminirali do te mjere da se situacija povlači po sudovima i policiji.

 

Ukratko, zivim u obitelji gdje je otac povremeni zlostavljač, odnosno osoba koja se (od kada znam za sebe) nije sputavala fizičkim nasiljem "rješavati" konflikt, bilo samnom kao (tada) djetetom, bilo sa vlastitom suprugom i majkom (koja je umrla).

 

Tijekom godina, majka nije prijavljivala nasilje, pošto je odgajana u tradicionalnom uvjerenju kako je musko glava kuce i kako je to ponekad normalno.

 

Sukobi su eskalirali po mojoj punoljetnosti, gdje ja nisam dozvoljavao da se prema meni tako postupa, te sam počeo o tome obavještavati policiju.

Epilog svega jest sljedeći:

Otac ima jednu prekršajnu prijavu za nasilje u obitelji (od jedno 4x zvanja policije), ja imam jednu prekršajnu prijavu i po novome kaznenu prijavu, sto je ujedno i moj razlog obraćanja za trazenje pomoci, jer vidim da očito sustav djeluje poprilično nepravedno.

 

Naime, prekršajnu prijavu sam zaradio kada je moj otac nasrnuo na mlađu sestru, te sam ja htio zaštiti sestru, odgurnuo oca od nje i pozvao policiju, po čemu je policija zaključila kako sam ja zlostavljač i podnjela prijavu protiv mene. Na sudu sam priznao da je prilikom guranja oca od sestre doslo do verbalnog vrijeđanja s moje strane ali nista vise od toga, te me je sutkinja osudila s minimalnom kaznom (300,00kn).

Tada prilikom dolaska policije, majka je molila policajce da ne petljaju kćer u postupak jer dijete studira i to joj je sve naporno, te joj ne treba jos sud. Sestra nije htjela podnijeti nikakvu prijavu protiv oca, u strahu od toga da će joj ukinuti financiranje studija.

 

Sljedeći incident dogada se prije mjesec ili nesto više dana, gdje otac nasrće na mene, prima me za vrat i govori mi da ce me sada ubiti, ja zovem policiju i to prijavljujem. Policija dolazi, radi zapisnik,i mene privodi u postaju uz obrazloženje, ti si očito nasilnik, na što ja pitam kako su to zakljucili, a oni odgovaraju doslovce "jebiga ti si jedan, njih je dvoje" misleći pritom na oca i majku, koji su izjavili da im ja vec duze vremena prijetim.

 

Ono sto se realno događa jest da ja na svakodnevnoj bazi trpim uvrede i prijetnje od oca i majke, gdje mi se prijeti da ce me strpati u zatvor, te da ce oni skupa posvjedocititi kako sam ja nasilnik i zlostavljac, te ce na taj nacin me izbaciti iz kuce u kojoj zivim s njima, a kucu je moj otac dobio u nasljedstvo od svoje mame (moje bake).

 

Ja naprosto nemam svjedoka za svoje tvrdnje, dok njih troje (uključujući i moju sestru) dogovaraju što će i kako učiniti na sudu protiv mene, kako bi se meni "stalo na kraj".

 

U zadnjem slučaju, gdje je otac nasrnuo na mene, uopće nije podignuta prijava protiv njega. Također je bitno naglasiti, kako tijekom cijelog vremena, mi se prijati poznanstvom koji oni imaju u P.U. te da je dovoljno da nazovu dotičnu gospođu, kako bi mene smjestili u zatvor.

 

Što učiniti:

1.da se obranim lažnih optužbi koje su dogovorene unutar obitelji i koje su motivirane sukobu s roditeljima koji nema veze s pravom, već iz razloga to nisam zadovoljnio neka njihova očekivanja i planove samnom.

2.što učiniti da otac, koji je zlostavljač od kada znam za sebe, konačno bude pravedno kažnjen za sve što je učinio i što i dalje čini. Protiv njega u obitelji nitko neće svjedočiti niti podići prijavu, jer su majka i sestra na neki način ovisne o njemu (sestri plaća fakultet).

 

Ono, što sam ja imao u planu jest otići u DORH (jer u policiju nakon prošlog događaja nemam više povjerenja), te sve što proživljavam već godinama ispričati i očekivati da će oni nešto učiniti.

 

Koliko socijalna služba može pomoći, imajući na umu da nisam maloljetna osoba više.

 

Pošto je protiv mene pokrenut kazneni postupak prijetnje, što učiniti i kako se obraniti, od očito lažnog svjedočenja koje će biti protiv mene. Da li imam pravo na besplatnu pravnu pomoć, pošto nemam novaca da si priuštim odvjetnika ili odvjetnike, jer koliko vidim i po iskustvima drugih s ovog foruma, ne rijetko se događa da odvjetnik ne obavi svoj posao kako valja.

 

Zahvaljujem na bilo kakvim savjetima i odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

najjednostavnije rješenje problema je ako se odseliš iz očeve nekretnine.

 

kuća je njegova i sa njome može slobodno raspolagati.

roditelji nisu dužni uzdržavati punoljetno djete koje se ne školuje.

otac ti može ponuditi ugovor o najmu

ako ugovor ne prihvatiš tužbom može tražiti iseljenje.

za kaznenu prijavu trebaš imati dokaze ili svjedoke.

očito je da nemaš ništa od navedenog.

 

lažna svjedočenja moguče je dokazati drugim svjedočenjem ili snimkom izjave o lažnom svjedočenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Drugim riječima bez obzira na višegodišnje zlostavljane, otac nikako neće biti sankcioniran, dok cu ja zavrsiti sa dosjeom na temelju lažnog svjedočenja?!?! Krasno !

 

To mi je jasno da je nekretnina njegova, i da njome može raspolagati, no zar to znači da i unutar nje može maltretirati i zlostavljati kako mu se prohtje.

 

Ovaj trenutak,iz financijskih razloga, nemam uvjeta za odseliti se, a otac me ne uzdržava, osim sto živim u njegovoj nekretnini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tvrdis da je otac zlostavljac.Ok recimo da je to istina. Kako ćeš to dokazati? Mama i sestra tvrde drugacije, a samo si ti spreman tvrditi da je. Opet s druge strane mama i sestra su spremnije tvrditi da si ti nasilnik, a ne otac, plus ti vec imas prijavu i „označen“ si kao nasilnik. Nasilnika nitko nece stititi, a niti ce te shvatiti ozbiljno. Nemas nikakve medicinske dokumentacije o udarcima?Nemas drugih svjedoka?susjeda? Najbolje je da sve to zaboravis, jer kad se sve cinjenice uzmu u obzir nitko ti nece vjervati, a eventualna prijava protiv oca, vjerojatno ce se smatrati nekom tvojom osvetom. Znam da si ogorcen radi toga, al i tvoja mama i sestra imaju pravo na izbor, i ti ne mozes odlucivati za njih. Ocito se ne smatraju zlostavljanima, il su spremne trpiti to zbog nekih svojih uvjerenja ili interesa. Ne mozes protiv toga. Ti nisi spreman trpiti to zlostavljanje. Sad si punoljetan i najbolje ti je da krenes zivjeti svoj zivot ili pokusas rjesiti probleme bez suda/policije jer tako si mozes samo jos vise zakomplicirati zivot. Izbjegavaj sukobe s ocem dok si jos u njegovoj kuci i pokušaj otici sto prije. I ovo što ti je policajac rekao "jebiga ti si jedan, njih je dvoje" najbolje opisuje tvoju situaciju, jer ako te mama dok si jos bio nemocno dijete nije htjela zaštiti od oca zlostavljaca, to ti sve govori. Ona ce uvijek stati uz njega iz straha/uvjerenja/ljubavi i protiv toga ne mozes. :vrti:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mama i sestra tvrde drugacije, a samo si ti spreman tvrditi da je. Opet s druge strane mama i sestra su spremnije tvrditi da si ti nasilnik, a ne otac, plus ti vec imas prijavu i „označen“ si kao nasilnik. Nasilnika nitko nece stititi, a niti ce te shvatiti ozbiljno. Nemas nikakve medicinske dokumentacije o udarcima?Nemas drugih svjedoka?susjeda?

Otac ima nekoliko evidentiranih prijava (mislim na poziva policije zbog nasilnickog ponasanja) te jednu osuđujuću presudu.

A sto da radim na sudu. Priznati nešto što nisam počinio ne dolazi u obzir, ali očito da je dogovoreno svjedočenje protiv nekoga dovoljno da se nekoga i osudi.

To je moj izvor frustracija, što ću očito biti obilježen kao kriminalac, imati dosije, zbog nečijeg lažnog svjedočenja.

A druga stvar i radi policije je za pohvaliti - ja ih pozovem zbog toga sto me otac napadne, a oni podnesu prijavu protiv mene za pretnju (tj. ne policija nego roditelji) koje su se po njihovim riječima događale prije a ne niti taj dan.

 

Po mojoj prijavi uopce se nije postupalo, pa taman da i jesam prijetio, zbog cega se nije podnesla i paralelno kaznena/prekrsajna prijava protiv mog oca za dogadaj koji se je zbio tog dana kada sam pozvao policiju.

 

Cijela situacije, da nije mučna, bila bi smješna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija