Jump to content

Uzdržavanje tužiteljice


vile

Preporučene objave

Molim pomoć - savjet. U braku smo od 87. godine. Zadnjih 5 godina brak ne funkcionira ni na koji način iako živimo u istoj kući ali u odvojenim prostorima. Imamo kćeri 16 i 23 godine. Podnijela je tužbu za razvod brak. Predlaže presudu:

I Brak se razvodi(prihvaćam).

II Maloljetna kćer živjet će s majkom(prihvaćam).

III Druženje s ocem prema dogovoru stranaka (nije mi jasna formulacija - htio bih formulaciju : po želji kćeri jer je vozim do liječnika, pomažem u učenju ili vozim vikendom do grada i iz grada i slično).

IV Uzdržavanje maloljetne kćeri 1000 kn (prihvaćam jer ionako dajem i sada nešto više od toga, napominjem da mi je fiksna plača 3000 kn).

V Uzdržavanje tužiteljice 1000 kn, jer je nezaposlena (ne prihvaćam, napominje bolest - operirala je kičmu prije 10 godina zbog napuknuća diska no nema evidentiran invaliditet, radila je u drvnoj industriji 3 mjeseca prošle godine a sada mislim da radi negdje na crno).

VI Traži da joj nadoknadim troškove postupka ( ne prihvaćam).

Evo još ponešto: Punoljetna kćer redovna je studentica u Zg čije troškove (oko 1500 kn) snosim isključivo sam jer je prije par godina rekla kako nije dužna brinuti o punoljetnoj kćeri,dakle meni ostaje oko 500 kn.

Kada bih pristao na njeno uzdržavanje školovanje starije kćeri bi bilo tom presudom prekinuto a nedostaju još 2 godine do diplomiranja.

Do početka ove školske godine,jer je mlađa kćer išla u osnovnu školu gdje su njeni troškovi bili niski, kupovao sam

i prehrambene i higijenske kućne potrepštine ali zbog povećanih troškova sada sam to ostavo tužiteljici što je ona nazvala maltretiranjem a ja bih nazvao siromaštvom.

Molim savjete kako obraniti moja obrazloženja. Puno hvala svima a naročito pravnicima. P.S. Prvo ročište je 26.10.2011.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru! Znači li to da Obiteljski zakon zaista ne zanima punoljetno dijete na redovnom školovanju. Tko dokazuje radnu nesposobnost i jeli nekako definirana (imam majku 84 godine koja je pala iz tavana i napukao joj je kralježak ali nije operirana ona radi na selu i privređuje sama za život, ide na tržnicu sa cvijećem i sl. no vikendom odlazim do nje da joj pomognem oko težih poslova). Koliko meni mora ostati od plače. Hvala još jednom !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je punoljetno djete na redovitom školovanju

ima pravo na uzdržavanje od oba roditelja dok se redovito školuje.

ako je kuća bračna stečevina

ubraja se u imovinu zbog čega je moguća umanjena obveza uzdržavanja.

o vremenu koje roditelj provodi sa djetetom

odlučuje sud

ali tu se radi o djetetu koje može i samo odlučivati koliko će vremena provoditi sa koji roditeljem.

 

ko snosi trošak za komunalne usluge (struje ,vode ,plina...)

ako je kuća zajednička (bračna stečevina )to je obveza oba suvlasnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala mario-sb i bovu na odgovorima!

Starija kćer je redovna studentica. Ona nije do sada (4 god.)ništa učestvovala u financiranju starije kćeri za vrijeme studiranja na preddiplomskom studiju a sada je upisala diplomski ove ak.godine. Kuća je bračna stečevina i do danas sam plaćao sve rež. troškove (struja,TV-pristojba,mob-mlađe kćeri i sl., a plin i fiksni TLF je isključen što sam isto plaćao i podmirio sve račune za što posjedujem plaćene raćune).Hvala i molim još koji komentar da budem spremniji do srijede 26.10.2011 u 13:30 .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija