Jump to content

izjašnjavanje djeteta gdje želi biti na sudu


Barbie15

Preporučene objave

Pozdrav,

 

imam jedno pitanje...u kojem slučaju se djete pita gdje želi biti na sudu i da li djete može reći gdje želi biti i prije dvaaeste godine.... naime, u ovom slučaju djete želi biti kod oca.... da li ona to na sudu izjavljuje pred oba roditelja ili se djete vodi u neku odvojenu sobu sa sucem i odvjetnicima da se ne pita baš pred oba roditelja....i realno kolika je šansa da ota dobije skrbništvo

 

puno hvala...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mldb. djetetu nije mjesto u sudnici, a s obzirom na iskazanu želju s kojim od roditelja bi dijete živjelo, trebao bi procijeniti stručnjak za mentalno zdravlje djece, a s obzirom na djetetovu dob i zrelost. Dakle u slučaju vašeg djeteta uzela bi se u obzir djetetova zrelost.

 

Nažalost, zbog nepostojanja objektivnih kriterija utemeljenim na znanstvenim spoznajama u zadnjih dvadesetak godina, dešava se vrlo često ovo

"da li ona to na sudu izjavljuje pred oba roditelja ili se djete vodi u neku odvojenu sobu sa sucem i odvjetnicima da se ne pita baš pred oba roditelja" pa možemo reći da sustav svojim postupanjem zlostavlja djecu.

 

"i realno kolika je šansa da ota dobije skrbništvo"

U Hrvatskoj male.

Ali vi ovdje, svjesno ili nesvjesno, posve izvrćete činjenice i krivo postavljate pitanje jer se ne radi o pravu oca, nego o pravu djeteta da izrazi svoje mišljenje sa kojim od roditelja će živjeti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ponovit ću još jednom, ne postoje jedinstveni kriteriji, razlikuju se od suda do suda, praksu stvara Vrhovni sud, a ovakvi predmeti ne dolaze do Vrhovnog suda.

O tome će vam odlučiti sudac koji je možda do jučer rješavao radne sporove, a danas odlučuje o pravima vašeg djeteta, o kojima u većini slučajeva, uz časne iznimke, pojma nema.

 

Dakle, uz sve ostalo može se dogoditi i ovo

"da se dijete izjašnjava pred oba roditelja"

 

Ako bi rasprava krenula u tom smjeru da se dijete zlostavlja na način da ga se pred roditeljima pita sa kojim od njih bi željelo živjeti, na vama roditeljima je dužnost da pokušate to spriječiti i upozoriti suca na sve negativne posljedice po dijete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija