Jump to content

djelomično legalan objekt-pomoć!


CB1992

Preporučene objave

moj problem je sljedeći. moji roditelji su krajem 90-ih kupili kući s gosp. zgradama i okućnicom. provjerili su da li je sve ucrtano i vlasnički list, ali nisu građ. dozvolu. sada oni tu istu nekretninu prodaju i ispostavlja se da ja cca. 3/4 kuće i dio gosp. zgrada građen prije '68, ali su kasnije nadograđene. za te nadogranje nema nikakvih dozvola, samo za dio gosp. zgrada urbanistički uvjeti. što nam je činiti? koliko sam shvatila, po novom zakonu o legaliziranju prijenos neće biti moguć ili? ako je nužna legalizacija tog dijela prije prijenosa, možete li mi reći koliko (naravno, otprilike) bi to koštalo, a i trajalo?? ne znam što da radim, do prije tjedan dana smo mislili da je sve legalno, sad ispada da "prodajemo maglu" a ni centimetar nisamo nadogradili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Laički rečeno, novi zakon o zemljišnim knjigama (dio koji se vas tiče) kaže da nema prometa zgradama (nasljeđivanje, prodaja i sl.) dok nema pozitivne zabilježbe u gruntovnici. Znači, prilikom prometa, treba se u gruntovnicu donijeti papir koji dokazuje legalnost objekta. U vašem slučaju, u katastru treba ishodovati uvjerenje o vremenu građenja, tj. potvrdu da je objekat sagrađen prije 68. To je u stvari kao i građevinska dozvola i pokriva tih 3/4 koje ste spominjali. Nadograđeni dio treba legalizirati. To je skup i dugotrajan proces. Sve to skupa nema veze sa pravom.

Uglavnom, prvi korak je katastar. Treba otići tamo da oni vide što se može i mora napraviti, dali je možda i taj nadograđeni dio evidentiran itd. i daju savjet. Nakon toga kod urbanista, da oni vide situaciju i daju savjet. Ako ne bude drugog rješenja, onda će trebati legalizacija. Uglavnom, gruntovnica neće provesti tu kupoprodaju bez rješenih papira koji dokazuju legalnost građevine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

nije 'novi zakon o zemljišnjim knjigama' taj koji propisuje tzv. pozitivnu zabilježbu, već Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i gradnji (NN 90/11), dok Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama (NN 90/11) određuje da se nezakonito izgrađena zgrada odnosno zemljište na kojem je izgrađena ne mogu otuđiti dok se takva zgrada ne ukloni.

 

Da, to znači da za sve zgrade na vašoj čestici koju prodajete morate imati uporabnu dozvolu odnosno dokument koji je s tom dozvolom izjednačen.

Za vaše zgrade koje su građene prije 15. 2. 1968. na katastru ishodite uvjerenje da su zgrade kod njih evidentirane prije navedenog datuma, a ako vam to uvjerenje ne mogu izdati, onda u uredu za urbanizam ishodite uvjerenje o vremenu građenja građevine. Koje god od tih dva uvjerenja da ishodite, ono vam mijenja građevnu i uporabnu dozvolu za vaše zgrade izgrađene prije 15. 2. 1968. Sve ostale zgrade i rekonstrukcije za koje ne posjedujete akt o gradnji potrebno je ozakoniti tj. legalizirati, a što uključuje i plaćanje vodnog i komunalnog doprinosa te naknade za zadržavanje nezakonite zgrade u prostoru. Cijena ovisi o 'novoj kvadraturi i kubikaži' te o iznosu doprinosa, ali slobodno procjenjujem da računate na iznos veći od 30,000 kn.

 

Nije vaša krivnja što je baš sada stupio na snagu taj zakon koji tek počinje 'unositi red' u nelegalne zgrade.

No, zahtjev za legalizaciju po 'novom' Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne mora podnijeti vlasnik zgrade, već bilo koja osoba, pa i možebitni kupac. Možda to možete iskoristiti.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija