Jump to content

Prijaviti CZSS ili ne?


ZastoJa

Preporučene objave

Poznanica ima 15-godišnje dijete. Živi u izvanbračnoj zajednici skoro svo to vrijeme, sa čovjekom koji nije otac djeteta. Nije ga ni usvojio ni slično. Pravi otac za dijete ne želi ni čuti. Mislim, priznao ga je i plaća alimentaciju, ali ga ne želi viđati, nikad ni nije. Ovaj sa kojim poznanica živi je nasilnik. Nasilan je prema njoj, prema djetetu je u redu, dapače. Prema njoj je nasilan jer ga ona vara, i to je javna tajna. E sad, ovaj sa kojim ga vara je isto problematičan. Ja to ne mogu više gledati. Dijete je vidljivo traumatizirano, postalo je već sklono cigaretama, alkoholu, popušta u školi...ja bi to anonimno, ako je moguće, prijavila CZSS-u (ne treba mi da mi oba nasilnika dođu razbijati glavu). Jel bi to imalo kakvog efekta? Mislim, opet, s druge strane, to dijete nema nikoga, a ona nije dobra majka (iako se voli takvom predstavljati, ima novaca, napirlitana je, dobar posao i slično, ali ima i dosje btw.).

 

Što činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada pročitaš kakav nerad, nesposobnost i svinjarije od strane CZSS doživljavaju roditelji (gotovo uvijek otac!) s kojim dijete ne živi, sumnjam da bi anonimna prijava polučila kakav rezultat.

 

Ako se već pošalje takva prijava, ja bi ju poslao odmah na više adresa - nadležni CZSS, policija, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, Pravobraniteljica za djecu,...

U pismu bi na kraju naveo - poslano na 1.,2., 3.,...

Tako da se ove u CZSS osjete obavezne bar nešto učiniti.

U protivnom, prijava vrlo vjerojatno ide u koš (ili bolje rečeno, nitko se neće potruditi išta ozbiljno učiniti u vezi toga), jer je anonimna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo, baš ko naručeno sada slušala u redu na pošti kako svije žene razgovaraju kako su joj kćer i zet morali na CZSS jer je netko anonimno prijavio da su djeca cijeli tjedan na čuvanju kod drugih ljudi. Dakle, ipak se poduzme nešto....ovisi o tome kome dođe u ruke.

 

Inače, ja sam pitala jer ne znam praksu u CZSS, ali da se općenito na anonimne prijave ne reagira ni istina. Državna služba u kojoj sam ja radila je imala obvezu reagirati, prijava se mora riješiti čim se zaprimi, ne možeš ju ti baciti, jer u pisarnici na to bace UR-broj, a prije toga se potpisuje poštaru...i neko rješenje se mora napisati. Jedino što prijavljivač to nikad ne sazna, jer mu se ne može javiti, kad je anoniman.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

 

Napišite anoninmo pismo pošaljite ga na adresu nadležnog Centra za socijalnu skrb ili Obiteljskog centra. Dužni su reagirati na svaku prijavu pa makar i anonimnu, ništa se ne smije isključiti. Ako sumnjate da neće odraditi, prosljedite pismo na adresu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi u Zagrebu, Ksaver 100. Ministarstvo će tada kontaktirati nadležni centar i provjeriti o čemu se radi.

Možete i samo nazvati hrabri telefon i prijaviti sumnju na zlostavljanje, oni će tada kontaktirati centar.

Dakle ima dosta opcija i može se nešto poduzeti. Obiteljskim zakonom pripisano je da je svatko dužan reagirati i prijaviti zlostavljanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što se događa u tom slučaju? Majka je pozvana na razgovor ili što? To dijete nema nikoga osim nje.

 

Kažem, dijete nije zlostavljano, ali prisustvuje tjelesnom nasilju nad majkom, a majka, s druge strane to dijete izlaže...kako da objasnim...ucjenjuje tog izvanbračnog partnera djetetom, namjerno ga dovodi u prostoriju kad se svađaju, stavlja ga između sebe i partnera kad ju ovaj tuče, kud se ona vucara sa ljubavnicima, i dijete vuče...iako to više nije malo dijete, naravno, po godinama, ali...

 

E sad, ja to nisam sama vidjela ni čula na svoje oči, ali mi je mali ispričao pred mamom, a mama to ionako ne krije. Njoj je kul što ima takav "prijateljski" odnos sa djetetom u kojem on prisustvuje njihovim svađama, bježanju od kuće, vraćanju, bacanju stvari.... Tako da ne vjerujem da bi on lagao, ali ne mogu staviti ruku u vatru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija