Jump to content

predstavnik stanara


markun

Preporučene objave

poštovani,

 

isporučivao sam grijanje svim stanarima jer sam s predstavnicima zgrade sklopio ugovor o isporuci topl.energije.

Jedan neplatiša ne želi platiti i sada ćemo u parnicu nakon ovrhe.

Tvrdi kako nije dao nikome ovlast pa ni predtavniku stanara da potpiše ugovor u njegovo ime, niti je dužan plaćati jer se izdvojio iz zajedničkog sustava ali nema o tome suglasnost niti valjan dokaz.

 

Molim vas za objašnjenje i savjet...

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi predstavnik suvlasnika potpisao ugovor za isporuku energije u privatni prostor on bi trebao imati punomoć vlasnika. Ima li predstavnik suvlasnika tu punomoć? Ili za to mora biti ovlašten međuvlasničkim ugovorom koji su potpisali svi suvlasnici na koje se odnosi korištenje energije u njihovim stanovima. Ako odnosni suvlasnik ništa nije potpisao, a pogotovo ako je izdvojen iz sustava, nema razloga da bi nešto trebao plaćati. Drugačije stvari stoje ako se radi o energiji koja se koristi u suvlasničkim prostorima. Ako se radi o zajedničkoj energiji koja se koristi u suvlasničkim prostorima, takve stvari obično se naplaćuju iz zajedničke pričuve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citiram:

zar potpisi na ugovoru o isporuci toplinske energije od strane izabranih predstavnika stanara ne zamjenjuju potpise svih suvlasnika?

 

 

Odgovor:

Potpis predstavnika suvlasnika vrijedi za sve suvlasnike, ali samo ako je on ovlašten za određeno zastupanje svih suvlasnika. U vašem slučaju je upitno ima li predstavnik ovlast da u ime svih vas potpisuje ugovor o isporuci energije u svaki stan pojedinačno. Ako nema pojedinačne punomoći ili nema apsolutnu suglasnot, onda on na to nema pravo. Naravno, radi se o konkretnom slučaju gdje postoje izdvojeni korisnici energije. Ne znam točno kako stvari funkcioniraju tamo gdje svi imaju zajedničko korištenje energije. Meni je logično i u takvim slučajevima ugovarati pojedinačne ugovore.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Predstavnik suvlasnika zastupa suvlasnike u odnosu na njihove zajedničke dijelove vlasništva, dakle u odnosu na suvlasništvo. Kada je riječ o poesbnim dijelovima, dijelovima u vlasništvu pojedinih suvlasnika, predstavnik nema pravo ugovarati ništa za te posebne dijelove vlasništva, osim ako ga vlasnik za to ne opunomoći. Ako je netko izdvojio svoje grijanje i ako se točno zna koliko on za grijanje troši, onda se njemu ne može naplaćivati srazmjerni dio utroška, nego točno onaj dio utroška energije koji je on stvarno i potrošio. Ako se nije izdvojio, onda plaća u skladu s međuvlasničkim ugovorom. Uzmite ovo kao mišljenje, a ne kao stvarno stanje stvari u konkretnome slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja sam potpisao ugovor sa predstavnicima stanara koji su godinama tako prije mene potpisivali sa firmama koji su također im isporučivali grijanje.

Nisam valjda trebao kao distributer još i tražiti njihov međuvlasnički ugovor i provjeravati da li su oni zakonito izabrani ili ne. Ja sam svoju obvezu kao distributer izvršio i smatram da je tuženik dužan platiti. Ako tuženik smatra da oni nisu imali ovlast za sklapanje neka to riješe u drugoj parnici...

može komentar

 

hvala lijepa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Može se kandidirati osim ako međuvlasničkim ugovorom nije posebno ugovoren postupak načina izbora predstavnika stanara i ograničenja u tom smislu (što je jako malo vjerojatno jer se takvi ugovori u pravilu sastavljaju po nekoj općoj šabloni).

 

Hoćete li ga izabrati, druga je stvar.

 

Ako bi i bio izabran, to ni na koji način ne može utjecati na njegove obaveze. Režije je dužan davateljima usluga (komunalnim poduzećima) i to s drugim suvlasnicima nema nikakve veze, a ako se radi o pričuvi i obavezama za zajedničke troškove, njih je dužan utjerivati upravitelj zgrade a ne predstavnik stanara. Budući da je uloga predstavnika stanara da kontaktira s upraviteljem u ime stanara, on bi možda mogao tim putem utjecati na postupanje upravitelja, ali svaki suvlasnik je ovlašten i izravno kontaktirati s upraviteljem i od njega tražiti da radi svoj posao, ako treba i sudskim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija