Jump to content

Prigovor na Obavezni prekršajni nalog


stef_mrcina

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

vjerujem da je postojala slična tema, ali nisam mogao nać, unatoč pretraživanju.

 

Naime, danas sam podigao Prekršajni nalog zbog toga što nisam odjavio vozilo koje glasi na mene.

 

Konkretnije:

Na temelju članka 239., a u vezi s člankom 234. Prekršajnog zakona, te članka 4. stavka 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izdaje se OBAVEZNI PREKRŠAJNI NALOG

 

Dobio sam kaznu u iznosu od 700kn.

 

OK, znam da sam kriv, i da ću vrlo vjerovatno nešto morat platit, ali mislim da bi se trebao žalit. Prvo i osnovno, nemam novaca da u roku 8 dana platim navedeni iznos, pa mi jedino logično izgleda da se žalim. Pa me zanima:

 

1.) Koje su šanse da mi se na prigovor poveća iznos za platit?

2.) Koje su možebitne posljedice u slučaju da ne platim kaznu? (zatvor, dobrotvorni rad,...?)

 

Stvar je iduća; Naime, taj auto u biti i nije moj, ali glasi na mene da pravi vlasnik ne bi ostao bez njega jer ima raznih dugovanja, pa da ne bi ovrhom ostao bez njega. U vrijeme kada je trebalo odjavit vozilo bio sam zaposlen, i jednostavno nikad nisam imao vremena osobno otić odjavit vozilo jer radno vrijeme mi je od ranog jutra, pa dok ne završim, a kao da je bilo prokleto, tih 15 dana je bilo previše posla i nikad nisam stizao navedeno obavit.

 

Probao sam tražit slobodan dan u firmi, ali su me s osmijehom od*ebali s odgovorom 'ti si sezonac, ti nemaš pravo na slobodan dan'.

 

Znam da ćete reć da tražim pravog vlasnika da plati kaznu, ali previše je komplicirana situacija, i to ne dolazi u obzir.

 

Da ne duljim, čitao sam po forumima da se može predat prigovor, da su male šanse da kazna naraste, već da imam realne šanse da se kazna smanji, ili da postane čak i opomena.

 

Nešto što bi ja spomenuo u prigovoru je između ostalog da sam bio spriječen u odjavljivanju i to, da do sada nisam kažnjavan, da nisam vozač (i da auto nije korišten), te da se auto cijelo vrijeme nalazio na privatnom posjedu (ispred kuće na privatnoj zemlji).

 

Što mi vi preporučujete, i ima li neka šablona po kojoj bi mogao pisat prigovor. Ispričavam se što sam vas udavio s ovolkim tekstom, ali jednostavno, ne znam što mi je činiti.

 

Unaprijed VELIKO hvala svima na prijedlozima. Na zahtjev šaljem mail onome tko mi je voljan poslat šablonu ili neki savjet.

 

Stef_mrcina

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Savjet će te dobiti ovako javno, a od šablone ništa.

 

Za to izvolite angažirati odvjetnika.

 

Sud nema pravo povećavati kaznu iz obveznog prekršajnog naloga, ali može zaračunati troškove prekršajnog postupka od 200 kuna i putne troškove svjedoka policajca.

 

Taj svjedok policajac je obično načelnik nadležne policijske postaje, a osobno ja nikad nisam vidio načelnika neke policijske postaje da čeka svjedočenje na prekršajnom sudu radi kazne od 700 kuna. Ukoliko se svjedok više puta ne pojavi na saslušanju sud će obustaviti prekršajni postupak.

 

Dakle, provjerite tko je kaznu potpisao.

 

Ako ne platite kaznu za 8 dana neće se ništa dogoditi. Ako svaki mjesec čuvate po 100 kuna i na ljeto sakupite 700, platite kaznu, čuvajte uplatnicu i budite mirni. To vam preporučujem da i napravite.

 

Za sada nema ništa od rada za opće dobri na slobodi, a ako uporno odbijate platiti slijedi kazna zatvora od 3 dana ako ne pišete prigovor ili od 3 do 4 dana ako ga pišete i odbaci se kao neosnovan.

 

Inače sud ima ovlast da za takve sitne kazne izrekne opomene. To se postiže pisanjem prigovora, opširnog i opsežnog, upravo ovako kako ste napisali i otvorili ovu temu.

 

Prigovor se podnosi i policijsku postaju koja je izdala obvezni prekršajni nalog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija