Jump to content

Žele naplatiti parkiranje na invalidnom mjestu


a008

Preporučene objave

Kako mi se prijatelj obratio, naime;

parkirao je na invalidnom mjestu, ima znak pristupačnosti, sve zakonski u redu, međutim djelatnik parkirališta mu je rekao da mora platiti "i da mu neće dignuti rampu". Mislim da je riječ o gradskom parkiralištu (je li bitno?). No pitanje je ima li se pravo naplaćivati parkiranje na invalidnom mjestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na mjestu rezerviranom za invalide ne naplaćuje se parkiranje.

zato ga često koriste i oni koji nemaju znak pristupačnosti.

 

http://www.dnevno.hr/vijesti/zagreb

 

/od_jeseni_su_moguce_nize_cijene_parkiranja_u_garazama/338519.html

'Definirano je pitanje parkiranja invalida, biciklista i motorista'

 

Po usklađenim stajalištima gradonačelnika i Gradske skupštine koje je novinarima predstavio Mijo Bezer iz gradskog Ureda za promet, "jasno je reguliran položaj Zagrebparkinga koji je pod nadležnošću ureda gradonačelnika kao i nadležnost parkiranja pri gradskom Uredu za promet".

 

- Definirano je pitanje parkiranja invalida, biciklista i motorista - rekao je, dodajući kako je novo to što se svi invalidi koji imaju valjani znak pristupačnosti i koji se imaju pravo parkirati na označena parkirna mjesta - ako su invalidska mjesta zauzeta - iamju pravo besplatno parkirati i na druga parkirna mjesta u skladu s parkirnom zonom.

 

To znači da se - ako je zauzeto parkirno mjesto za invalide - osoba s valjanim znakom pristupačnosti ima pravo besplatno parkirati na Zagrebparkingovo mjesto uz poštovanje vremenskog roka koji vrijedi za pojedinu zonu, objasnio je.

 

 

OSIJEH

 

10. Plaćaju li invalidi parkiranje?

 

Na parkiralištima u sustavu naplate postoji odredeni broj mjesta rezerviranih za parkiranje vozila invalida. Takva su parkirališna mjesta posebno označena (žutom bojom i znakom) nisu u nadležnosti Elektromodula te se na njima parkiranje ne naplaćuje.

 

Ukoliko invalidi svoje vozilo parkiraju na mjesto koje nije invalidsko obvezni su izvršiti uplatu parkiranja na automatu, mobitelom ili mogu kupiti povlaštenu mjesečnu kartu za parkiranje u poslovnim prostorijama Elektromodula d.O.o., Andrije Hebranga br.7, po cijeni od 50,00 kn/mj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U gradu gdje ja živim invalidi uredno plaćaju parkirališta.

 

Oni imaju veća primanja i razne dodatke, imaju označena svoja parkirališna mjesta na koja ne smije nitko drugi stati, kartice su iste za njih kao i za sve ostale, djelatnik na naplati nije dužan pamtiti gdje je tko bio parkiran ili kakvo mu je zdravstveno stanje, interesira ga samo koliko dugo je koristio parkirališno mjesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svaki grad ima svoje pravilo. Ukoliko je vaš prijatelj osoba s invaliditetom, neka se najprije raspita o uvjetima parkiranja.

 

Npr. Gradska skupština Grada Zagreba je dana 28. srpnja 2011. godine donijela Odluku temeljem koje je podružnica Zagrebparkinga uvela pogodnosti za parkiranje vozila osoba s invaliditetom.

Dakle, Odlukom o organizaciji i načinu naplate parkiranja, objavljenoj u „Službenom glasniku Grada Zagreba“ broj 12/11., osobe s invaliditetom, osim dosadašnje mogućnosti parkiranja na posebno obilježenim javnim parkiralištima, mogu koristiti i pravo parkiranja na svim javnim parkiralištima bez plaćanja naknade.

Naime, osobama s invaliditetom dopušta se besplatno parkiranje na svim javnim parkiralištima u zonama naplate, i to najduže dva sata tijekom jednog dana. Vrijeme parkiranja počinje od prvog opažaja u danu i teče bez prekida najduže dva sata.

 

Ova odluka se počela primjenjivati od 01. siječnja 2012. godine.

 

Nadalje, u Rijeci invalidi domovinskog rata imaju pravo na povlaštenu kartu. Ona je znatno niža, ali nije besplatna.

 

U Splitu invalidi imaju popust na parkiranje ali ne i na besplatnu kartu i to samo civilni invalidi sa oštećenjem donjih ekstremiteta preko 70% i invalidi domovinskog rata ako su članovi HVIDRE.

 

I za kraj, u Dubrovniku parkiranje za vozila invalida prema čl.40 ZOSPC je besplatno i to u svim zonama osim zone 1.

 

Eto, moj savjet je da se najprije treba raspitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija