Jump to content

oduzimanje vozačke dozvole


pepermint

Preporučene objave

Dobar dan i pozdrav svima! Ovdje sam jer imam pravni problem pa me zanima može li mi itko dati kakav savjet.

 

Naime, ovo ljeto sam napuhao 0,61 promila alkohola u krvi pa mi je vozačka oduzeta privremeno na par dana. Nisam pisao prigovor na prekršajni nalog niti sam platio novčanu kaznu. Sada mi je poštom stigla OBAVIJEST (upravo tako je naslovljena) da mi se vozačka oduzima na 6 mjeseci (?!).

 

Evo što me konkretno zanima:

 

1. Imam li u ovom trenutku pravo žalbe, prigovora i sl.? Postoji li u ovakvim situacijama ikakav pravni lijek jer na samoj 'Obavijesti' se ne spominje ništa slično.

 

2. Čudno mi je što navedenu 'obavijest' potpisuje Ministarstvo Unutarnjih Poslova tj. Policijska uprava odnosno Sektor upravnih, inspekcijskih i poslova civilne zaštite, a ne Sud. Znači li to da je ovo pravomoćno? Može li u ovakvim situacijama presuditi odnosno prosuditi visinu kazne PU, a ne Sud? 6 mjeseci mi se čini predrastičnim za 0,61!

 

3. Netko je mislim jednom na ovom forumu napisao da u ZSPC nema niti spomena o oduzimanju vozačke dozvole ispod 1,00 promila odnosno da takvo što zakonom nije propisano? Je li to točno?

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Niste pisali prigovor u roku, propustili ste svoju šansu, ona sankcija iz prekršajnog naloga je pravomoćna i izvršna.

 

2. MUP vodi evidenciju vozačkih dozvola, njihov je posao da vode računa o zaštitnim mjerama zabrane upravljanja.

 

3. Prekršajni zakon određuje zaštitne mjere.

 

Sve je čisto i zakonito, kršenjem zaštitne mjere će te počiniti kazneno djelo, a možda i vaš mogući poslodavac ukoliko se dokaže da mu je ta činjenica bila poznata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Postovani,

 

Slicna sudbina je zadesila i mene; u iscekivanju sudskog poziva, ne znanju da je prekrsajni nalog pravovaljan i da je jedino na njega bilo moguce prigovorit - ostao sam bez prava na upravljanje vozilima B kategorije na 9 mjeseci!!!

 

Zvuci mi nevjerojatno da sada nemam mogucnost prigovora!!

 

Uglavnom...moje pitanje je slijedece:

 

Da li imam pravo, za vrijeme trajanja zastitne mjere, upravljati vozilom B kategorije u inozemstvu?

 

Unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, smijete upravljati vani, prekršajno pravo RH ne vrijedi vani, ali zato vrijede propisi po pitanju obveznog osiguranja.

 

Osiguranje vas ne pokriva dok se pod zabranom.

 

Za upravljanje izvan RH, moja je preporuka ali to vam sigurno neće nitko drugi reći, da u toj državi uplatite policu graničnog osiguranja jer u slučaju štetnog događaja bi imali gadnih problema sa domaćim osiguravateljem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

na žalost i ja sam jedan od nesretnika... stvarno nikada ne pijem a uz to sam i dijabetičar na rigoroznim djetama. Jučer sam si dao oduška da uopče nešto i pojedem a uz to sam popio i dva piva (šogorov rođendan) cca 30-ak minuta prije alko testiranja. Molim vas dali je moje zdravstveno stanje olakotna okolnost budući da se kod nas dijabetičara alkohol u krvi ponaša malo drugačije a ako nije kakva je praksa (uobičajena presuda) kod ovakvih slučajeva uzevši u obzir da sam napuhao 0,75, vozačka mi je neophodna za rad (serviser sam po terenu) i hranim troje malodobne djece.

mogu li probati tražiti zamjenu kazne kao npr. društveno koristan rad.

 

molio bi samo da mi potvrdite da je žalba dobra stvar jer koliko sam shvatio postoji mogučnost umanjenja kazne?

 

ps.

dobio sam 1080 kn kazne i 6 mj oduzimanja dozvole (ovo bi me moglo profesionalno uništiti)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija