Dionis objavljeno: 18. siječanj 2012. Dijeli objavljeno: 18. siječanj 2012. Dragi forumaši, lijepo vas molim za pomoć: Do nedavno sam u obrtu koristio teretno vozilo.Prema tadašnjem zakonu iako je vozilo kupljeno na obrt u prometnoj dozvoli i polici osiguranja AO pisalo je moje ime i prezime. Prije nekoliko dana ugovorio sam kupovinu novog vozila i uplatio s žiro računa obrta. Odlazim ugovoriti policu osiguranja AO i neugodno sam iznenađen kada saznajem da po novom zakonu u dokumentima vozila mora biti upisano ime obrta, a time automatski nemam više pravo priznavanja stečenog bonusa kod osiguravatelja jer se to tretira kao sasvim drugi vlasnik, tj.osiguranje me tretira kao pravnu osobu. (iako je riječ o obrtu, znači imam isti OIB kao fizička osoba i obrtnik.) Pitanje je: kako u konačnici ne bih izgubio bonus da li je u skladu sa zakonom zatražiti od auto kuće da mi na fakturu stavi moje ime i prezime umjesto ime obrta(iako sam uplatu izvršio s žiro računa obrta), i da li ga onda mogu ako je auto na moje ime i dalje voditi na popisu dugotrajne imovine obrta, koristiti pretporez s fakture, i da li mogu pravdati nastale račune? Ako ovo nije moguće da li da od auto kuće zatražim povrat novca i uplatim ga ponovno , ali kao fizička osoba kako bih dobio fakturu na ime i prezime, kako onda u konačnici ne bih ostao bez bonusa kod osiguravatelja? U tom slučaju bih troškove obračunavao po formuli 2kn/km. Hvala unaprijed i lijep pozdrav ! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Dionis odgovoreno: 20. siječanj 2012. Autor Dijeli odgovoreno: 20. siječanj 2012. 1.Bio sam u poreznoj kod svoje referentice i ona tvrdi da kao obrtnik auto kupujem na svoje ime i prezime. Uvrštavam ga u DI i odbija si pretporez. (Tako sam i radio do sad sa starim vozilom). Tako bih si sačuvao i stečeni bonus za osiguranje. 2. Bio u Policiji i oni tvrde potpuno suprotno . Auto mora biti na ime obrta, tako će pisati u prometnoj dozvoli,a kod njih će se tako voditi u evidenciji i kada ga budem jednom prodavao samo na taj način mogu izdati i račun. Tako potpuno gubim stečeni bonus od 50%. Ja im kažem za moju informaciju koju sam dobio u poreznoj. Policija zove poreznu i u poreznoj sada kažu da ipak auto treba ići na ime obrta. 3. Zvao sam HOK savjetodavu službu za obrtnike i tamo mi čovjek kaže da mi ne može reći što je ispravno sa sigurnošću. 4. Ako bonus stječe osoba, a ne obrt, kako to onda da stečeni bonus ne mogu sada i dalje koristiti ako sam ja ugovaratelj osiguranja kao vlasnik obrta? Da li mi netko može pomoći,koga da pitam? Hvala ! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Makora odgovoreno: 11. veljača 2012. Dijeli odgovoreno: 11. veljača 2012. Dionis je napisao: 1.Bio sam u poreznoj kod svoje referentice i ona tvrdi da kao obrtnik auto kupujem na svoje ime i prezime. Uvrštavam ga u DI i odbija si pretporez. (Tako sam i radio do sad sa starim vozilom). Tako bih si sačuvao i stečeni bonus za osiguranje. 2. Bio u Policiji i oni tvrde potpuno suprotno . Auto mora biti na ime obrta, tako će pisati u prometnoj dozvoli,a kod njih će se tako voditi u evidenciji i kada ga budem jednom prodavao samo na taj način mogu izdati i račun. Tako potpuno gubim stečeni bonus od 50%. Ja im kažem za moju informaciju koju sam dobio u poreznoj. Policija zove poreznu i u poreznoj sada kažu da ipak auto treba ići na ime obrta. 3. Zvao sam HOK savjetodavu službu za obrtnike i tamo mi čovjek kaže da mi ne može reći što je ispravno sa sigurnošću. 4. Ako bonus stječe osoba, a ne obrt, kako to onda da stečeni bonus ne mogu sada i dalje koristiti ako sam ja ugovaratelj osiguranja kao vlasnik obrta? Da li mi netko može pomoći,koga da pitam? Hvala ! Obrt = fizička osoba. Obrt nema vlasnika. tj. ne upotrebljava se taj termin. Stoga mislim da je 'pitijsko' rješenje navoditi osobno ime i u nastavku naziv obrta (naravno, ukoliko to policija prihvaća) Nadalje se donosi odluka o unosu u obrt i stavljanje u upotrebu i knjiženja idu kao što ste rekli. Moji klijenti još nisu došli s takvim problemima, pa zato rješenje sigurno postoji. Pretpostavljam da na šalteru policije nisu znali razliku između obrta i poduzeća ili ste možda upotrijebili termin 'firma' koji termin ljudi često upotrebljavaju za oba značenja. Sretno! Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.