Jump to content

inventura na blagdan, prekovremeni noćni rad


proleter108

Preporučene objave

Poslodavac je odredio da se godišnja inventura napravi na blagdan, radilo se više od 8 sati, od 8 ujutro do ponoći. Poslodavac to ne želi platiti i poziva se na Pravilnik o radu i izjavu da je godišnja inventura obvezna za sva poduzeća i da se kao takva ne plaća. Poduzeće ima više od 20 zaposlenih.

 

U Pravilniku o radu nema specificirano ovo što navodi u poruci.

 

Ovdje je prisutan rad blagdanom, prekovremeni rad, noćni rad.

 

Koliko bi nam to trebalo biti plaćeno? I gdje to piše (ZOR, kolektivni ugovor)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovdje nije u pitanju obavljanje inventure: naravno da se inventura radi i da spada u ono što treba obaviti.

Ovdje je u pitanju to što je inventura obavljana na blagdan pa duže od 8 sati pa i u noćnom radu, a poslodavac odbija platiti povećanu plaću za obavljeni rad.

Zakonom o radu je člankom 86. samo načelno utvrđeno da radnik ima pravo na povećanu plaću za prekovremeni i noćni rad, za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi.

Odredbe o osnovnoj plaći i dodacima na plaću su obvezni sadržaj ugovora o radu prema članku 13. Zakona o radu.

Točan postotak / iznos uvećanja na koji radnik ima pravo mora biti utvrđen ugovorom o radu, a ugovor može upućivati i na Pravilnik ali svakako mora biti definirano na koje iznose radnik ima pravo u slučaju prekovremenog rada, rada na blagdan i noćnog rada.

Ako ugovor o radu ne sadrži sve uglavke propisane Zakonom o radu, poslodavac čini lakši prekršaj (čl. 292. Zakona o radu).

Ako ste Vi pri tome odradili svojih 40 sati tjedno pa ste zbog inventure radili prekovremeno 16 sati, time je poslodavac počinio najteži prekršaj (čl. 294. st. 1. t. 19.) jer je tražio od Vas da prekovremeno radite više od 8 sati tjedno.

Ako Pravilnikom nije uređeno za koliko se povećava plaća radnika koji radi prekovremeno, Zakon o radu kaže da je u tom slučaju poslodavac dužan isplatiti primjerenu plaću koja se redovito isplaćuje za jednaki rad (članak 82. Zakona o radu).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Sve to stoji što Goggs veli, ali opet po meni nikad se ne treba radi "sitnica" zamjerat poslodavcu...

e sad ako vi baš žarko želite tih cca 250-300 kn (što bi bilo sa otprilike satnica + uvećenjima za prekovremeno, blagadane i noćni rad) morate imati na umu, prije nego što se upustite u bilo što (pisani zahtjev poslodavcu za isplatu prekovremenih, a onda i podnošenje tužbe na sud- ako ste u zgb-spor će potrajati duže vrijeme), da je poželjno da kod sebe imate dokaz da ste za vrijeme konkretne inventure osobno radili ( liste inventura, sastav inventurne komisije, svjedoci...),

još jednom dobro razmislite (posebice ako ste na određeno kod toga poslodavca)prije nego poduzmete konkretne korake :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najpametnije je otići na internet stranicu inspekcije radi i anonimno ostaviti ovakvu poruku kakvu ste napisali nama. Inspekcija će po "službenoj dužnosti" biti obvezna izaći na "teren" i ustanoviti o čemu se radi. Nikad nitko neće doznati tko je uputio prijavu. Poslodavac će dobiti takvu kaznu da mu više nikad neće pasti na pamet napraviti tako nešto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija