Jump to content

Visoka kazna za zaobilaženje kolone u gužvi


CatalystGroup

Preporučene objave

Priča počinje ovako.

 

Već skoro tri mjeseca se u Mokricama pored Zaboka renovira most duljine 10 metara te je nakon općeg kaosa i ludila prije cca mjesec dana podignut pontonski most. Navedeni punkt je žila kucavica cijelog Zagorja, jer se upravo preko njega županija povezuje sa Zagrebom (autocestom i magistralom).

 

Pontonski most je jednosmjeran, što znači da se za regulaciju prometa koriste semafori. Nije potrebno uopće spominjati da oko gradilišta postoji cijela šuma znakova, novih, starih, prekriženih, okrenutih, itd.

 

E sad, svako jutro prema Zaboku mostom prođe izrazito maleni broj automobila, a u smjeru Zagreba se prije mosta spajaju dvije ceste i nastaju kolone u duljini minimalno 100 metara i to na oba dvije ceste.

 

Policija uredno stoji negdje u okolici i najčešće NE reguliraju promet. Npr. kao danas, jer je padala kiša.

 

E sad, ja sam bio u žurbi i brzinom od nekih 30 km/h zaobišao dio kolone po suprotnoj traci (nije bilo automobila koji su se kretali po toj traci) - naravno, to su vidjeli policajci i zaustavili me.

 

Rezultat - 2 boda, 3 mjeseci zabrane vožnje i kazna od 3000kn + 500kn nepošitvanje znakova. Nakon isprike i objašnjenja da sam to napravio zbog žurbe, policajac me počastio svojom nevjerojatnom pedantnošću i kaznu pisao skoro 40 minuta.

 

Zanima me na čemu da najbolje temeljim žalbu, jer mi je auto neophodan, a kazna iznosi skoro 2/3 plaće.

 

Činjenicu da za divljanje po autoputu i vožnju od 250km/h čovjek dobi 2000kn, a ja za 30km/h i 30 metara 3500kn uopće neću spominjati.

 

Imam 8 dana za pisanje žalbe, tako da sam otvoren za vaše savijete.

 

U prošlosti sam imao kazni za prekoračenje brzine, no u 8 godina od kad imam vozačku dozvolu nisam sakupio niti jedan bod.

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pisati prigovor u kojem jasno i nedvosmisleno priznati prekršaj.

 

Doći na isto to mjesto kada je kolona i gužva i napraviti par fotografija na kojima se vide vozila koja obilaze kolonu u vrijeme kada je radi naizmjenične regulacije prometa zatvoren promet vozilima iz drugog smjera. Napraviti i par fotografija na kojima se vidi semafor koji zabranjuje tima iz drugog smjera prometovanje. Time dokazujete da niste nikoga ugrozili.

 

Te fotografije i svojom platnom listom i potvrdom iz porezne o imovinsko stanje predati u policiju uz prigovor.

 

Možete predati potvrde o radu da je vozilo neophodno, ugovor o radu ili neki drugi akt, te potvrde o adresama stanovanja i rada, tu treba malo mašte i snalažljivosti.

 

Ovlast suda je da kaznu umanji za 2/3, tj. može na samo 1.000 kuna, a može vas kazniti i jednostavnom opomenom.

 

Zaštitna mjera se može, a i ne mora izreći.

 

Ako budete poricali prekršaj sud će pozvati i policijske službenike koji mogu iskazati i nešto što možda ni vi niste vidili i što se neće vidjeti na fotografijama.

 

Odlučite sami što će te napraviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

petpetica je napisao:

Čl. 287. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

 

http://zakon.hr/z/78/Zakon-o-sigurnosti-prometa-na-cestama

 

i čl. 50. st. 1. t. 7. Prekršajnog zakona.

 

http://zakon.hr/z/52/Prekr%C5%A1ajni-zakon

 

Hm, ovo prvo mi je jasno da moram platiti 3000kn i dobiti 2 boda, ali tu se nigdje ne spominje da mi policajac ima pravo izreći zabranu prometovanja.

 

Kako se prekršajni zakon može primjenjivati ako u zakonu o sigurnosti na cestama nigdje pod navedenim člancima ne povezuju taj isti zakon s prekršajnim zakonom (odnosno izricanjem zabrane prometovanja)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovak, evo još jednog pitanja.

 

Slika raskrižja je ovdje - http://img813.imageshack.us/img813/522/img0128n.jpg

 

Kod kazne od 500kn, zakon o sigurnosti prometa na cestama, članak 12, stavka 8 piše da "... nije poštivao prometni znak "obilaženje s desne strane", već se uključio na kolnik s lijeve strane."

 

- da li se mogu žaliti i na temelju činjenice da je policajac napisao krivi naziv znaka, budući da se isti tako ne zove, već označava obavezan smjer kretanja;

- ovaj znak važi za sve one koji se voze sa desne strane, no ja sam došao do križanja s lijeve strane, zar nije logično da onda u principu taj znak nisam niti prekršio?

 

Kod druge kazne od 3000kn, članak 70, stavka 1, točka 1 piše da se ne smije pretjecati kolona vozila (tj. više od tri vozila ako se ne varam). E sad, ako sam ja 40-50 metara niže iz desne trake ušao u lijevu i išao skroz po lijevoj traci, došao do križanja, prošao kroz lijevi trak na križanju (a ne desni) i skrenuo lijevo na okomitu cestu sa slike, bilo bi logično pretpostaviti (valjda?) da ja nisam uopće napravo prekršaj za kojega me se tereti, jer da bi gore navedeni prekršaj važio (zaobilaženje i pretjecanje kolone), ja bih se ponovno morao vratiti u tu desnu traku, što nje bio slučaj, već sam do kraja ceste vozio po lijevoj traci i onda skrenuo lijevo.

 

Naravno, to ne znači da nisam napravio prekršaj, ali nisam napravio prekršaje za koje me tereti policajac.

 

Hvala na inputu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

http://www.legalis.hr/uploads/zakoni01/pravilnik_o_prometnim_znakovima.pdf

 

na strani 28 i 29 lijepo i polako pročitaj te značenje prometnog znaka koji ste poslikali i vidjet će te da su policajci dobro napisali "obavezno obilaženje"

B-51 i B-59 pomiješali ste ova dva znaka!!

 

i bez obzira što ste se vozili lijevom prometnom trakom ( koja je inaće namjenjena za vozila iz suprotnog smjera, trebali ste vidjeti i lijepo se vidi prometni znak!!

 

P.S. drugi put zažmirite ispred raskrižja pa recite da niste vidjeli crveno svijetlo na semaforu pa će vas sudac osloboditi!!

i žalosno je da toliko vremena trošite da bi sebi našli opravdanje za počinjene prekršaje, a ne da prihvatite kaznu za počinjeno i dalje nastavite paziti u prometu jer niste sami na cesti!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćam, hvala na savjetima.

 

Nigdje ne poričem da sam napravio prekršaj, no smatram da je visina kazne apsolutno neprimjerena.

 

Zamolio bih vas još ako bi mi mogli reći da li sam u pravu po pitanje kazne od 3000 kuna, jer da bi se prekršaj mogao kvalificirati kao obilaženje kolone ja bih se morao vratiti u desni trak, a to ovdje nije bio slučaj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prekršaj obilaženja kolone je očit.

 

Kazne jesu visoke, 3.000 kuna na radničku plaću je i više nego previše, naši zakoni i ne ulaze u imovinsko stanje okrivljenika, ali su odredbe Prekršajnog zakona takve da se novčane kazne mogu uopće ne izreći i značajno umanjiti.

 

Jednaka stvar je i sa zaštitnim mjerama.

 

Za kraj, obilaženje kolone treba priznati, kvalitetnim fotografijama pokušati dokazati neznatnu opasnost, onaj otok na sredini ceste vam baš i ne ide u prilog, a kaznu od 500 kuna zbog prometnog znaka poreći i tražiti prekvalifikaciju u onu od 300. Korist jest mala od prekvalifikacije kazne, a čak mislim da bi vam fotografija mjesta događaja značajno i naškodila.

 

Na vama je da se odlučite na koji način da se branite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani petpetica smatram da ovo traženje prekvalifikacije kazne od 500 na 300 kuna nema svrhe i smisla jer postoji prometni znak "obilaženje s desne strane" i po tom znaku je prijavljen!

isto tako vjerojatno postoji u razdjelna Puna crta na kolniku, koja se isto ne smije prelaziti!!

 

a kolonu ste obišli čim ste se uključili na "onu drugu" cestu, jer ste obišli kolonu koja je čekala da se uključi na istu tu cestu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija