Jump to content

Sakrivan poziv za ostavinsku raspravu


Jethro

Preporučene objave

Pozdrav,

u obitelji mi je sljedeća situacija:

majka stanuje sa mlađim sinom u kući koji nakon smrti majke seli nekoliko kuća dalje. drugi sin, stariji, je na drugoj adresi, no povremeno dođe u kuću gdje su živjeli njegov brat i majka. mlađi sin ju je uzdržavao, oporuka gdje mlađi dobiva sve postoji, potpisana, i ovjerena, čak je i doživotno uzdržavanje u igri.

jednog dana stariji sin prilikom periodičnog obilaska vidi poziv za ostavinsku raspravu naslovljenu na sebe, drugu na brata. svoju uzme, drugu uništi. nakon nekoliko dana ponovo dođe poziv mlađem sinu. i nju nađe stariji sin i baci je.

ostavinska se održi samo sa starijim bratom kome po zakonu pripadne polovica, a mlađem, budući da se nije odazvao, isto polovica iako ima pravo na sve. drugi, mlađi, pojma nema ni o čemu. jadnik čeka ostavinsku jer mu je netko rekao da će biti za nekoliko mjeseci.

rješenje je pravomoćno, gruntovno već knjiženi obojica.

stariji je naslijedio polovicu kuće koju želi prodati nekoj obitelji.

što ako stariji proda polovicu, kupci se knjiže kao suvlasnici i naknadno iskrsne doživotno uzdržavanje, oporuka ili nešto slično gdje se sve ostavilo mlađem sinu koji iz neznanja\obmane nije došao na ostavinu kojom bi mu pripala cijela kuća umjesto polovice?

gruntovno su knjiženi tek prije nekoliko dana, majka je umrla prije cca pola godine i možemo reći da je stvar svježa. postoje li rokovi u kojima može reagirati mlađi sin u ovakvom predmetu? što ako se knjiže novi kupci prije? isti bi napisali predbilježbu...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

malo sam nejasno napisao: došao je poziv za podići na poštu, no znalo se o čemu se radi. stariji je svoje podigao na pošti, uredno potpisao, bratov poziv poderao i mlađi se nikada nije javio na poziv, podigao nije nitko za njega poziv...

bilježnik je napravio diobu prema zakonu o nasljeđivanju, bez oporuke, izjave, bilo čega... nije bilo izjave ničije osim starijeg brata da se prihvaća polovice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi bilježnik postupio tako kako ste naveli, nužno je da je dobio uredno potpisanu povratnicu. Po ovome ispada da je netko ipak primio i potpisao primitak poziva.

Možete uložiti žalbu na rješenje o nasljeđivanju, navesti razloge, naznačiti kako poziv nije primljen (potpisi na dostavnicama se mogu grafološki vještačiti i utvrditi jeli netko nešto potpisao ili nije) i onda na sudu, na ročištu pokažite oporuku, ugovor..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija