Jump to content

kako podijeliti cesticu - razvrgnuće suvlasništva


herostrat

Preporučene objave

Molim pomoć za slijedeću situaciju:

 

Vlasnik sam 1/4 čestice zgrade x koja se nalazi na čestici zemlje y. Između trojice suvlasnika nema spora oko toga koji točno dio č.zgr. i č.zem. pripada svakom od suvlasnika. U izvanparničkom postupku za razvrgnuće suvlasničke zajednice punomoćnik ostale dvojice suvlasnika predlaze geometrijsku podjelu. Međutim, budući je riječ o dvojnoj obiteljskoj kući sa prizemljem i katom gdje sam ja u prizemlju a jedan od suvlasnika na katu poviše mene, čini me se da takva podijela nije moguća jer geometrijska podjela znači povlačenje crte po katastarskom operatu čime se od jedne čestice stvara dvije (ili više njih).

Dakle, pitanje je... na koji način podijeliti da se točno odrediti kome koji dio pripada u isključivo vlasništvo?

Je li rješenje ovoga problema u etažiranju? Može li se etažirati zemljište ili samo kuća?

Zahvaljujem ako netko ima prijedlog za ovu situaciju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rješenje je etažiranje. to podrazumijeva da dobivate dio kuće sa pripradajućim dijelom zemljišta. ako sam dobro shvatila, vi biste htjeli stan u prizemlju, a njih dvojica stan na prvom katu. uzima se u obzir sporazum strana. zemljište i dalje ostaje u suvlasništvu, a stan će biti u vašem "isključivom" vlasništvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

Medjutim, stvar je u tome da nitko od suvlasnika ne zeli zemljiste u suvlasnistvu. Zelimo se podijeliti na nacin da svaki od suvlasnika tocno zna koji je njegov stan i koji dio c.zem. pripada iskljucivo njemu. Napominjem da oko toga nema spora izmedju suvlasnika jer svi tocno znamo koji dio suvlasnistva nam "pripada".

Negdje sam procitao da se kod etaziranje...osim ovog posebnog dijela (dakle stanovi svakog od suvlasnistva) tome moze pridodati i tzv. sporedni dijelovi (dvorista, vrtovi itd). Je li, dakle, to rjesenje - etaziranje....primjerice....suvlasniku K.L. pripada posebni dio (stan u prizemlju..itd...itd..) te sporedni dio.. (vrt od my m2 itd)? Ovo tim vise, jer ti dijelovi suvlasnistva č.zem. su fizički odvojeni tj. mogu se razgraniciti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija