Jump to content

Rad na određeno više od 3 godine


grga0103

Preporučene objave

Poštovani,

 

Žena mi radi 3 godine i 4 mjeseca na određeno . Radi od prvog dana na istom radnom mjestu i iste poslove a ugovore o radu dobiva kao zamjena za više razlićitih osoba (većinom po 6 mjeseci). Zadnji ugovor na određeno istekao joj je 05.02.2012. a novi ugovor je dobila na potpis 15.02.2012. godine.

Razlog kašnjenja: "Nije bilo ravnatelja a v.d. ravnatelja nije želio potpisati ugovor."

 

Kakva su njena prava iz Zakona o radu, s obzirom da u članku zakona 10. stavak 5 stoji sljedeće: Ako je ugovor o radu na određeno vrijeme sklopljen protivno odredbama ovoga Zakona ili ako radnik nastavi raditi kod poslodavca i nakon isteka vremena za koje je ugovor sklopljen, smatra se da je sklopljen na neodređeno vrijeme.

 

S poštovanjem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost naišao sam na praksu Vrhovnog suda RH da automatizmom proteka 3 godine, ugovor na određeno ne postaje ugovor na neodređeno, jer to nije bila volja ugovornih strana, dakle, nije bilo potpisa, novog teksta , stoga nema volje strana.

 

Po meni to je dezavuiranje Zakona, no Vrhovni sud je u mnogo svojih presuda preduđivao suprotno zakonskim odredbama, pa se i sam pitam, čemu onda Zakon kada ga Vrhovni sud ne poštuje.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Grga,

nažalost ali FreeFlyer je u pravu. Naime, moja supruga je radila 8 godina na određeno i usudila se pokrenuti sudski spor protiv bivšeg poslodavca (ravnatelja) i izgubila. Suci su u našem slučaju sudili suprotno odredbi Zakona o radu, mijenjali su neke datume, iako su u spisu postojali dokazi koji su nosili sasvim druge datume određenih događaja, i presudili da je rad nakon isteka ugovora na određeno vrijeme samo "FAKTIČNI" rad, ma što to značilo. Faktični rad u našem zakonodavstvu ne postoji. Stoga ti predlažem da ne pokrećete tužbu, već da supruga nastavi raditi dok može.

 

Sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija