Jump to content

situacija - vodovod preko posjeda


taxo

Preporučene objave

Pozdrav svima! Molio bih koji savjet za ovu situaciju:

 

Radi se o trasi lokalnog vodovoda u naselju, koji je nekada pri gradnji položen tako da mi prolazi kroz parcelu i sada želim da ga izmjeste, jer mi smeta i ugrožava mi kuću. Cijelokupna duljina je svega 20m.

 

Da pojasnim - radi se o vikend kući koja je izgrađena na strmini. Nad kućom sa više strane, prolazi cesta. Trasa lokalnog mjesnog vodovoda prolazi cestom, no na dijelu kraj moga posjeda 'spušta' se sa ceste i ulazi u posjed (na moju česticu) i cijev je položena tik uz kuću (u usjeklini između kuće i ceste - strm teren). Vodovod je rađen nekvalitetno prije 20-tak godina i cijev uz kuću je plastična, zakopana svega 20-tak cm, a dijelom je čak na površini. Svake godine dolazi do problematike zamrzavanja vodovoda. Na isti vodovod sam pripojen kao korisnik, a davatelj usluga je gradsko 'vodovodno' poduzeće. Strahujem od puknuća cijevi iza kuće - bojim se goleme štete dok nisam prisutan, pa bih htio da na toj dionici cijev izmjeste (svega 20m) i trasu premjeste na kolnik. Uostalom, cijev mi smeta za privatne radove u dvorištu.... popločavanje, hortikultura! Na usmenu zamolbu, pojasnili su da je to rađeno davno i da oni to ne mogu promjeniti.. međutim, tko će mi nadoknaditi štetu na objektu ako cijev pukne?

 

Ispričavam se na podužem upitu, ali molim kratku uputu kako da oblikujem i što da navedem u zahtjevu za izmještaj cijevi? Koje su mogućnosti da to rješim u moju korist?

 

Hvala unaprijed svima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve Vam je to dvosjekli mač.

 

Naime, najvjerovatnije taj vodovod nema građevinsku dozvolu, to znači da ako bi ga "prijavili" inspekciji, vlasnik bi ga morao ukloniti, no tada bi i vi ostali bez vode.

 

Pravno, bi se trebali službeno obratiti vodovodu i zatražiti promjenu trase jer sadašnje cijevi nisu položene sukladno zakonu / praviliniku / praksi polaganja cijevi.

 

Navesti da vam onemogućava redovno korištenje nekretnine / imovine, te time vam umanjuje vrijednost. (time stvarate pravni okvir za tužbu naknade štete).

 

ako to sve ne prođe... a fino na ulazu u vašu parcelu (ne kod kuće) .. to polupat.. i javiti da je eto "puklo" i da treba sanirati, no kod sanacije ne dozvoliti da ostane na staroj trasi nego da se izmjesti.

 

Tu nastupa opet dvosjekli mač da vodovod nebu to baš svojevoljno napravio i opet vi bez vode !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija