Jump to content

Otkup stana


Diocletianus

Preporučene objave

Pozdrav svima...

U prilici sam otkupiti stan koji je u privatnom vlasništvu. Bivši nositelj stanarskog prava, a sad zaštičeni najmoprimac je moj otac. Postigli smo nekakav dogovor s vlasnikom stana i sad smo pred isplatom...Zanima me ,da li je tko bio u sličnoj situaciji..Naime, stan, pravno, ne bi otkupio moj otac nego ja, koji sam zajedno s suprugom u trenutku sklapanja ugovora o zaštičenom najmoprimstvu živio kao i sada u tom stanu i naveden sam u ugovoru...E ,sad da li ja kao novi vlasnik moram potpisati ponovo ugovor s mojim ukučanima-članovima bliže obitelji(brat i sestra),ili to zaštičeno najmoprimstvo prestaje kad stan otkupi netko iz "zaštičene" obitelji?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najam je jedno od obveznih prava koje se može upisati u zemljišnoj knjizi.

 

Dakle, predmetno zaštičeno najmoprimstvo, odnosno svi zaštičeni najmoprimci mogu to svoje pravo upisati u zemljišnu knjigu i ono ne prestaje u slučaju kupoprodaje predmetnog stana.

 

U konkretnom slučaju nije potreban nikakav novi ugovor. Vi ste sada vlasnik stana, a sve ostale osobe koje su do sada bili zaštićeni zajmoprimci su to i dalje - ovo čak i u slučaju da to pravo nije upisano u zemljišnoj knjizi (što je često slučaj) jer se vi kao novi vlasnik ne možete pozivati na činjenicu da vam nije bilo poznato da na predmetnom stanu polažu prava zaštićeni najmoprimci.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još me nešto zanima..Ispričavam se ako sam naporan..Prilikom sklapanja kupoprodajnog ugovora sa sadašnjim vlasnikom stana, da li je u ugovoru potrebno navesti da sam zaštičeni najmoprimac? Mislim, zbog oslobađanja plačanja poreza, manje cijene stana od tržišne i nekog drugog razloga...Ili jednostavno, da napravimo klasični kupoprodajni ugovor za stan kod javnog bilježnika?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi poznato da ova situacija ima veze s poreznim olakšicama, no opreza radi možete kontaktirati poreznu i informirati se. Što se cijene tiče predmetni stan ima manju tržišnu vrijednost jer u isti nije moguće odmah useliti, a nije ni moguće unaprijed predvidjeti kada će useljenje biti moguće - to mu svakako smanjuje cijenu. Vi ste po mom mišljenju jedini mogući kupac u ovom trenutku (ili netko drugi od zaštičenih najmoprimaca)jer ne vjerujem da bi itko drugi stan kupio pod navedenim uvjetima (osim u slučaju značajnog spuštanja cijene) i mislim da imate dobre pregovaračke pozicije za spuštanje cijene koja je kao i uvijek stvar dogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija