Jump to content

Zaštita imovine


cicaglisa

Preporučene objave

Imam djevojku duže od zakonom propisanog praga za izvanbračnu zajednicu (3 godine). Dokazivanje naše izvanbračne zajednice bi bio dosta kompliciran proces obzirom da živimo svaki u svom stanu. No, svejedno me zanima da li postoji neki način da se zaštitim u teoretskom slučaju da djevojka i ja prekinemo te da sud odluči da smo živjeli u izvanbračnoj zajednici i da ona ima pravo na 50% imovine koju sam stekao dok smo bili zajedno?

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

snowdrop je napisao:

Vi niste u izvanbracnoj zajednici jer ne zivite zajedno, neovisno o tome koliko Vasa veza traje.

 

Ovdje piše drugačije: http://www.iusinfo.com.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=5674

 

snowdrop je napisao:

Dakle, Vasa djevojka nema nikakva prava na Vasu imovinu stecenu za vrijeme trajanja veze, kao ni Vi na njenu.

 

Al, dobro, ajde recimo da živimo skupa. Evo, da preformuliram pitanje: da li postoji neki način da se zaštitim u teoretskom slučaju da djevojka i ja prekinemo te da sud odluči da smo živjeli u izvanbračnoj zajednici i da ona ima pravo na 50% imovine koju sam stekao dok smo bili zajedno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zakonu se koristi pojam "zivotna zajednica" ... tako da, dođe Vam na isto sto sam i ja navela.

Hipotetski, u slucaju da Vas djevojka tuzi nakon prestanka veze za neku "podjelu imovine" ona teoretski ima pravo na pola onog sto ste stekli radom za vrijeme trajanja zajednice, dakle tu ne ulazi naslijeđena ili darovana imovina.

Kako bi se zastitili napravite ugovor o zajednickoj stecevini u kojem cete regulirati sve imovinske odnose, prava i obveze u slucaju prestanka te izvanbracne zajednice. Ugovor morate ovjeriti kod javnog biljeznika.

Napominjem, ako i dođe do situacije koju opisujete i s obzirom na okolnosti koje ste i sami naveli (konfuzno određivanje zajednickog zivota), Vasa bi djevojka (ili Vi) prvo trebali dokazivati postojanje i tocnu duzinu trajanja izvanbracne zajednice (sa svjedocima,materijalnim dokazima i sl.) a tek onda sređivati imovinske odnose.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija