Jump to content

Porezni dug


chrascar

Preporučene objave

Supruga i ja dijelimo poreznu olakšicu za dvoje djece. 2006 predajemo porezne prijave, ja u ispostavu N. Zagreb, a supruga u ispostavu Zagreb. Odgovaralo nam je da te godine oboje djece stavimo kao olakšicu na suprugu, te smo tako ispunili prijave. Previdom, neznanjem ili propustom, porezni referent svojevoljno, odnosno suprotno onom što sam napisao u prijavi, oboje djece uzima kao olakšicu meni, te izdaje porezno rješenje kojim trebam platiti oko 1300 Kn. Iako nije odgovaralo onom što sam ispunio u prijavi, iznos je bio "tu negdje" te sam, mislivši kako u olakšice nije priznat neki od računa, uplaćujem svotu koju sam ispunio u prijavi i čekam rješenje za suprugu (koje, s obzirom da obično traži povrat, stiže 7-8 mjeseci iza mojeg rješenja)kako bi mogao usporediti oba rješenja i vidjeti što se dogodilo.

Prošla je godina i dobijam telefonski poziv referentice koja vodi porezni konto moje supruge, te me obavještava da joj sistem ne dozvoljava "zatvoriti" godinu jer su olakšice priznate meni, unatoč tome kako smo ispunili prijave. Međutim, ona nema moju prijavu i ne može usporediti, odnosno istražiti gdje je greška. Objasnio sam joj da je očito nešto krivo provedeno, te sam otišao do mog referenta ispitati stvar. Kad je konačno pronašao moju prijavu, uvidio je pogrešku te rekao da napišem kratki prigovor u kojem tražim ponovni obračun poreza, što sam učinio na licu mjesta. Na moje pitanje da li da odnesem urudžbirati, rekao je da ne treba i da će odmah ispraviti. Dva mjeseca kasnije ponovo zove referentica sa pitanjem mislimo li to riješiti. Ja je informiram da je sve rješeno, da sam napisao prigovor i da je referent obećao odmah ispraviti obračun. Na to je referentica rekla da će ona zvati kolege u drugu ispostavu jer zna kako je teško postići komunikaciju. Za tjedan-dva me obavještava da nije npravljeno ništa, da taj referent više ne radi u toj ispostavi te da ona mora zatvoriti godinu nepriznavanjem djece supruzi i upućuje nas da supruga uloži žalbu u kojoj traži da se moja i njena prijava objedini te zahtjeva novi izračun poreza. Žalbu, međutim, odbijaju kao nepravovremenu jer je prošao rok za žalbu na moje rješenje. Žalili smo se ponovo te zahtijevali obnovu postupka jer je djelatnik ispostave učinio pogrešku kojom nas je oštetio za cca 3500 Kn. Žalba je otišla na drugostupanjski postupak koji je trajao par dana manje od dvije godine te je rješeno da je prvostupanjski ispravno odlučeno jer je rok za žalbu prošao. Upućeni smo na žalbu upravnom sudu, sa savjetom da nije izgledno da ćemo dobiti pozitivno rješenje jer nije načinjena pogreška u upravnom postupku. Napominjem da sam pokušao problem rješiti direktno sa voditeljicom porezne uprave ispostave N. Zagreb, međutim od nje nisam dobio nikakav odgovor.

Porezna uprava me i dalje tereti za dug od oko 3500 Kn, koji je zapravo nastao njihovom pogreškom, a koju su vješto prikrili manipulacijama i laganjem, pa me zanima da li postoji način da taj "dug" "skinem s vrata".

Hvala za odgovor i savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija