Jump to content

Dosjelost, sluznost... pomoc molim?


anonimno

Preporučene objave

Bok. Planiram kupiti nekretninu (Kuca i dvoriste) koja nije ograđena te susjed zadnjih nekoliko (?mislim da je 7 godina ali mozda preko deset ali sigurno manje od 20?) godina upotrebljava dio tog dvorista kao put za traktor do njegove njive.

 

Bivsi vlasnik se nikad nije bunio na to koristenje tako da se taj put upotrebljavao za susjedove potrebe.

 

Ako ja kupim tu nekretninu, dali je smijem ograditi bez da ostavim prolaz za njega do njegove njive? Njive su mu upisane kao šuma u katastru tako da on i nema potrebe za prolaz traktorom. Mislim da on nema alternativni prolaz na svoje njive, dali to ima kakve veze sa mojim pravom da ogradim svoje zemljiste?

 

oprostite na duzini pitanja i hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

budite oprezni. susjed moze ustati tuzbom i traziti od suda da se prizna pravo sluznosti provoza dijelom vase nekretnine, pogotovu ako nema alternative, buduci da su prema svemu sudeci (iako nisam 100% siguran) ostvareni uvjeti za osnivanje sluznosti provoza (dovoljno trajanje -10 godina i cinjenica da se vas prednik nije bunio).

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Ne znam zašto biste vi dragovoljno istraživali ičija vanknjižna prava nad nekretninom koju kupujete s povjerenjem u z.k.. Vi ste dužni priznati nužni prolaz isključivo ako vas u kupopordajnom ugovoru na to upozori prodavatelj ili eventualno on kao prodavatelj ima čvrste svjedoke da vas je upozorio.

 

U tom slučaju ond probajte dogovoriti kupovinu i te šume.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od dosjelosti bi vas stitilo jedino da ste savjestna osoba a to je da niste znali niti mogli znati da netko ima pravo prolaza kroz tu nekretninu.

Obzirom da vi znate da on to koristi onda niste savjesni i on bi lako mogao steci dosjelosci pravo stvarne sluznosti prolaza, a u najgorem slucaju ako nema javnog puta moze traziti osnivanje nuznog prolaza.

Najbolje je da se sa tipom dogovorite

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija