Jump to content

Problem: buka


Walter_Ego

Preporučene objave

Ne znam gdje ovo da stavim, pa ću ovdje. Valjda je ovdje ispravno mjesto za to.

 

Ovako, imam problem buke. Konkretno, glasna i prodorna buka koju uzrokuje susjedova domaća životinja, pijetao. Problem nije nimalo nebitan. Ta prokleta životinja oduzima neophodan san i mir, što s vremenom može ozbiljno narušiti zdravlje.

 

Dodatan problem je što je držanje peradi na ovom mjestu dozvoljeno. Vrijede neki dvostruki standardi, jer bez obzira na gotovo jednaku gustoću naseljenosti, unutar istog naselja postoje kvazi dvije zone - jedna gdje se smiju držati kokoši i jedna gdje se ne smiju. Ja sam nažalost unutar ove gdje još uvijek vrijedi neka zastarjela odredba.

 

Uglavnom, kokoši kao takve nisu problem, to ne smeta nimalo, ali pijetao, tj. glasni krikovi koje on proizvodi, predstavlja problem, i to veliki. A da bi bilo još gore, vlasnikova prokleta životinja od mene je udaljena svega nekoliko metara, najviše 10-ak m. Dođe čovjeku da na mjestu tamo ubije prokletu životinju. Odakle nekome pravo da drugome oduzima na taj način mir i san?! Kakvo god pravo imao, nema na to pravo! Što je s mojim pravom na neželjenu buku?? Ne želim pijetla usred dvorišta! Praktički mi je pokraj glave. Zvuci kakve proizvodi ta prokleta životinja jednaki su kakvom alarmu, a po svojoj jačini sigurno nije ispod 80, 90 dB. Jačina s udaljenošću naravno opada, pa mi stoga i nešto manje dopire, ali svejedno sasvim dovoljno da uzrokuje znatno uznemiravanje, neovisno o mojoj volji.

 

Dakle, radi se doista o bezobrazluku, bezobzirnosti i tvrdoglavosti tog vlasnika. Ne o stvarnoj potrebi. Jer ta životinja (pijetao) nije nužna za dobivanje jaja! To možda ne znaju svi, ali kokoši doista ne trebaju pijetla da bi nosile jaja, a pijetao ne nosi jaja. On je potreban samo za uzgoj pilića. Ali ovaj vlasnik se ne bavi nikakvim profesionalnim uzgojem, niti su ovdje ekonomski razlozi u pitanju. Prema vlastitoj tvrdnji, čak ni jaja nisu potrebna, nego eto kokoši su tu valjda zbog hira, dosade ili čega već. Konstantno uznemiravanje - počevši od 4 odnosno 5 ili 6 ujutro pa tijekom cijelog dana - zbog proklete životinje koja nije čak ni nužna, i to samo zbog hira nekog prokletog penzionera koji se slijepo drži svog "prava", ne mareći pri tome na prava drugih. Nečuveno! Kakav bezobrazluk!

 

Vlasnik je isprva bio zamoljen da nešto učini u vezi s tim, ali nije ništa učinio. Žalim se Mjesnom odboru, kaže opomenut će ga. Opomene ga, ništa. Žalim se komunalnoj inspekciji, oni ne mogu skoro ništa jer je držanje tih domaćih životinja dozvoljeno(Zapravo bi držanje pijetlova trebalo ekstra zabraniti u gusto naseljenim područjima, kako su to već učinile neke pametne gradske vlasti na Zapadu, ali i kod nas). Pošalje mu se nekoliko puta komunalni redar da ga opomene, opet ništa. I dalje drži tu prokletu životinju koja uznemirava. Pismeno ga se opomene, opet ništa. Žalim se i policiji na uznemiravanje, oni kažu da se pijetla ne može ušutkati. Molim?? Pa nije ni čudo da postoje toliki vicevi o policajcima! Pa pobogu, zar se ne može podnijeti kaznena prijava protiv, ili barem opomenuti, nekoga tko uzrokuje, izravno (on sam) ili neizravno (životinjom koja je u njegovom vlasništvu) uznemiravanje drugoga??!

 

Kako da ja zaštitim svoje pravo na neuznemiravanje? Ovo se također može smatrati ometanjem tuđeg posjeda. Kad se u strogo materijalnom smislu ometa nečiji posjed, onda se to priznaje kao takvo, a kad je u pitanju zvuk koji nekoga agresivno ometa, i to stalno, (doduše ne na materijalnoj ali na psihološkoj razini), onda je to OK. E pa ne može biti OK.

 

Dakle, recite mi, molim vas, kakve opcije ovdje čovjek ima?

Zar ovdje nema više nego dovoljno osnove da se takvu osobu kao što je ovaj vlasnik pravno tuži zbog uznemiravanja? Nije li opravdano podnijeti protiv takve osobe kaznenu prijavu? Kako ga uopće primorati na to da učini taj kompromis, naime da se riješi samo sporne životinje dok sve ostalo bez problema može zadržati?

 

Molim koristan odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

U udrugu se javila osoba kojoj je susjed na tavanu držao kokoši. Da, na tavanu u istočnom dijelu Zagreba. S kokicama i nije bilo problema sve dok susjed nije odlučio staviti i pijetla.

 

Drugi primjer je iz okolice Zagreba. Susjed drži jato ukrasnih kokica tzv. katice i u tom jatu niti više niti manje nego 6 pijetlova - jureka. Rezultat je da se pijetlići stalno nadglasavaju i nema više od 20 sekundi mira od njih.

Video:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija