Jump to content

ugovor o doživotnom uzdržavanju i oporuka


patnica

Preporučene objave

Poštovani,

 

sklopila sam ugovor o uzdržavanju sa jednom bakom koju sam njegovala do smrti no nakon njene smrti javio se nećak iz inozemstva koji se inače nije pojavljivao niti skrbio o baki. sada mi radi probleme oko stana a ja sam u strahu predala ključeve od stana policiji koja je stan zapečatila.sad kužim da uopće nisam trebala dati ključeve policiji i sad je stan zapečačen.u stanu je vjerojatno i oporuka koje se nećak želi dočepati, a mislim da je i ona bar djelomično u moju korist budući da sam bila bliska s bakom. esad ne znam d li ja mogu tražiti od policije da mi vrate ključ te ne znam kako da dođemo do oporuke na dopšušten način i da to sve završi.molim vas za savjet, ne bi htjela probleme, no ne znam kako da krenem sa realizacijom svega.hvala vam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kakav ugovor - o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju?

 

Što je bilo prije - ugovor ili oporuka?

 

Kako vam radi probleme - tužbom, kaznenom prijavom, pričam-ti-pričom...?

 

Na temelju čega vam je policija uzela ključeve?? Policija sama po sebi nije ovlaštena za to.

 

Jeste li uzeli odvjetnika? Mislim da vam svakako treba.

 

Ipak, neovisno o prethodnom: imovina koja je predmet ugovora o uzdražavanju ne ulazi u ostavinu, pa se oporuke - što god u njoj pisalo - ne može odnositi na tu imovinu, već samo na ostalu imovinu koja nije bila predmet ugovora, ako takve ima.

 

U načelu biste zapravo mogli ući u stan silom bez nekih ozbiljnijih posljedica, ali vam to nikako ne preporučam jer bi to zahtijevalo jako dobro snalaženje u nekim pravnim detaljima, pa je previše sklisko za vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

brzi ste i hvala vam na tome...ugovor o doživotnom je sklopljen prije no mislim da mi je i oporukom nešto ostavila, na to sam mislila.prijeti tužbama i riječima, no znam da ne može dokazati da svoje ugovorne obveze nisam pošteno i uredno izvršavala.ja sam kriva što sam se prepala pa zvala policiju i sama im dala ključeve.mene zanima kako da dođem do stana koji je sad zapravo trebao biti moj, a ključevi su kod policije...razmišljam o odvjetniku, no loše sam financijske situacije pa se bojim da si ga neću moći priuštiti sa svojim minimalcem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo stvarno nikad nisam čuo da netko tko polaže pravo na stan sam od sebe preda ključeve policiji (puno je češće suprotno tj. da netko tko nema pravo uđe u stan), pa ne znam odgovor ali mislim da - ako nema neke sudske odluke ili sličnog - nema nikakvog razloga da vam ih na vaš zahtjev i ne vrate. No, možda će sada tražiti dokaz da imate pravo na to, a to bi moglo biti i rješenje o nasljeđivanju, dakle provođenje ostavinskog postupka. Zapravo takvim postupkom ste potakli sumnju u to da možda nemate valjanu pravnu osnovu, i nepotrebno ste si zakomplicirali život.

 

Ako netko osporava vaš ugovor, treba vas tužiti i dokazati da ugovor iz nekog razloga nije valjan. Dok se ne dokaže suprotno, vi ste u trenutku smrti primateljice uzdržavanja postali vlasnik onoga što je navedeno u ugovoru.

 

Sama prijetnja tužbom nema nikakvog značenja.

 

Mislim da vam ipak treba odvjetnik ili barem pokušajte doći do besplatne pravne pomoći. Trebalo bi požuriti ostavinski postupak, npr. provjeriti u matičnom uredu jesu li poslali smrtovnicu, izvršiti upis u zemljišne knjige i poduzeti druge korake zbog kojih vam treba stručna pomoć.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Normalni postupak je da matični ured po smrti ostavitelja prikupi podatke o njegovoj imovini koje može pribaviti, sastavi smrtovnicu i dostavi je nadležnom općinskom sudu koji postupak proslijedi javnom bilježniku kao svom povjereniku. U smrtovnici se navode nasljednici po saznanjima matičnog ureda.

 

Dešava se da matični ured to ne napravi, pa postupak može prijedlogom općinskom sudu, uz prilaganje dokumentacije o imovini, pokrenuti i svaki nasljednik.

 

Po zakonu može to učiniti i zainteresirana osoba koja nije nasljednik, ali neki sudovi - upravo objašnjeno na temi Suvlasništvo sa mrtvima - to ne dopuštaju.

 

Vi niste zakonski nasljednik po srodstvu odnosno braku, pa ako ugovor o doživotnom uzdržavanju niste zabilježili u zemljišnim knjigama, a oporuka nije pohranjena odnosno zabilježena kod suda odnosnu u registru oporuka, onda ostavinski sud i neće znati za vas.

 

Dakle, trebate se javiti sudu, priložiti oporuku ako postoji (bez obzira u čiju je korist) pa će sud pokrenuti postupak. Ako ste oporučni nasljednik, bit ćete strana u postupku.

 

Bilo bi dobro da napravite ovjerenu kopiju oporuke prije nego što je predate sudu.

 

Imovina koja je predmet ugovora ne ulazi u ostavinu, ali ako se niste upisali u zemljišne knjige i o ugovoru nema zabilježbe, sud (odnosno bilježnik) će odlučivati prema stanju u zemljišnim knjigama.

 

Međutim, da biste sve to pravilno obavili, ipak je najbolje da zatražite pravnu pomoć. Možda se možete dogovoriti s odvjetnikom da se naplati iz nečega što ste naslijedili, ili da mu plaćate u ratama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija