Jump to content

Plaćati pričuvu ili ne?


dasty

Preporučene objave

Pozdrav,

 

molim vas sve za savjet. Vlasnici smo 2/3 stana. Vlasnik 1/3 je osoba koja živi i radi u Njemačkoj i koja je tu trećinu dobila nasljedstvom. Ta osoba ne plaća pričuvu ni režije jer je ta trećina ne zanima i nije niti platila porez na to. Kako nas je strah da se s tom 1/3 nešto ne dogodi (zajednička ulazna vrata, dijelimo hodnik itd.), plaćamo pričuvu za CIJELI stan. Sada se naravno povećava pričuva jer se radi fasada na zgradi i mi jednostavno nemamo novaca za održavanje takvog stanja.

 

Kakve su posljedice neplaćanja te 1/3? Što se može dogoditi sa tim dijelom stana? Ili sa cijelim stanom :-(

 

Hvala,

 

Renato

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravitelj doista može prihvatiti takav način naplate, ali nije obavezan i nije vjerojatno da će to učiniti, ako ni zbog čega drugog a ono zbog toga što bi to mijenjalo način na koji vodi knjige, a koji se temelji na vlasništvu pojedinih fizičkih dijelova.

 

Vrag je u tome što ne postoji ustavna norma koja bi obavezivala da zakoni moraju biti logični. Ne moraju biti, niti jesu.

 

Konkretno iz Zakona ovlasništvu i drugim stvarnim pravima:

 

Uprava svih suvlasnika

 

Članak 85.

 

(1) Cijelom nekretninom na kojoj je na jednom ili više suvlasničkih dijelova osnovano vlasništvo određenoga posebnog dijela upravljaju suvlasnici po općim pravilima o upravljanju suvlasničkom stvari, ako ovim Zakonom nije što drugo određeno.

...

(3) Ako odgovarajući suvlasnički dio na kojem je uspostavljeno vlasništvo određenoga posebnog dijela nekretnine steknu dvije ili više osoba kao suvlasnici ili zajednički vlasnici, sve te osobe sudjeluju u upravljanju kao da su one sve zajedno jedan suvlasnik cijele stvari, pri čemu se na odgovarajući način primjenjuju pravila obveznoga prava o solidarnosti vjerovnika, odnosno dužnika. ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija