Jump to content

Može li se tužiti poreznu upravu?


zvoneMZ

Preporučene objave

Porezna uprava je na svojoj stranici (a onda je to i u svim novinama) objavila moje ime, prezime i dug koji su slucajno ili "slucajno" uvecali 10 puta!? Ustvari taj dug i ne postoji, jer je vecim djelom, ako ne i cijeli, otisao u apsolutnu zastaru. Naime imao sam obrt prije petnaestak godina i kad sam ga zatvorio, oni su (usprkos sto sam im nosio odjavu, objasnjavao se, svadjao) jos jedno vrijeme vodili obrt otvorenim, i obracunavali davanja za radnike. Tako je ispalo da sam ostao duzan za mirovinsko nakon jednog vremena, skoro 75 000 kuna. Po njima. No sve je to bilo prije 11 godina, pa iako mi je prosle godine opet stigla njihova "cestitka" (uplatnica na 112 000 kuna ukupno), odlucio sam sve ignorirati i ove godine samo otici i traziti da konstatiraju zastaru i da zavrsimo to. Sad gledam i oni objavljuju moje ime i dug od 1 112 000,00 kuna!? Sumnjam da su cak i oni uspjeli u godinu dana nakamatariti 10 puta iznos, znaci ocito je greska. imam tu uplatnice koje su mi poslali 2011. na iznos od 112 000 kuna, pa otkud im odjednom još milijun!?

Pa moze li im vise netko stati na kraj? Ima li ikakve sanse tuzba i zahjev za obestecenje, tim prije sto je i taj dug od 112 000 kuna vec zastario i u biti ne postoji?

 

Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ono što mogu reći je da poziv na plaćanje, makar i pisani, nije razlog prekida zastare.

 

što se ostatka tiče, ne shvaćam baš najbolje... želite ih tužiti jer su krivo prikazali stanje uvećano za jednu nulu (odnosno jedinicu :D )? A da ih prije toga nazovete i popričate? i pogledate jesu li pokrenuli neku radnju koja je uistinu možda prekinula zastaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije zastara poanta, ali koliko ja znam apsolutna zastara placanja doprinosa nastupa nakon 10 godina. Po definicije apsolutne zastare, ne postoji (valjda) radnja koja moze utjecati na njeno nastupanje. Trebam samo otici tamo i zatraziti da je konstatiraju.

No to nije moje pitanje, ono sto me uzasno iritira (a valjda bi iritiralo svakog normalnog) je - prvo su krajem 90-ih skoro godinu vodili i dalje moj obrt otvorenim i nisu odjavljivali niti mene niti radnike, iako sam svaki mjesec dana, kad bi mi OPET poslali doma uplatnice, hodao kod njih s potvrdom o zatvaranju obrta. Nakon toga su se oglušivali o svaku moju radnju, na sve su nemocno sljegali ramenima, slagali se i cudili zajedno sa mnom kako se takva ocita greska vuce i dalje i ne ispravlja. Sto sam mogao, opasati se sa eksplozivom i raznijeti se tamo!?

Sad kad je napokon to trebalo biti gotovo, taj lazni dug koji su u tih deset godina nakamatarili na stotinjak tisuca kuna, objave ga uvecanog za deset puta i prikazu da sam im duzan preko milijun kuna!? Pa naravno da ih zelim tuziti! Zelim ih tuziti tocno za taj iznos koji su lazno i pogresno napisali!

****te, ja zivim na rubu egzistencije a tu me stave medju ove tajkune, prevarante, estradnjake, a vjerojatno ih ima jos podosta kao sto sam ja - koji su tu ni krivi ni duzni. Zasto oni ne bi platili svoju gresku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa može se tužiti svakoga za svašta. Pretpostavljam da je u Vašem slučaju stvar da pronađete valjanu osnovu. Prema ovome što opisujete, Vi se zapravo žalite na povredu svog dostojanstva, zbog načina na koji Vas tretiraju, te ugleda u svojoj zajednici jer vas - usprkos Vašem uzastopnom i ustrajnom naporu da ih obavijestite o činjenicama, suprotno tim činjenicama - javno oglašavaju kao člana zajednice koji ne vraća u zajednicu, iako od nje prima. Meni osobno se čini da se Vi želite da se zaštiti ono Vaše pravo koje Vam je garantirano člankom 35. Ustava RH.

 

Ja nisam pravnik i ne razumijem zašto niste ili niste mogli pokrenuti postupak pred upravnim sudom, koji bi u ovih 10 godina valjda i bio riješen, ali pošto vjerujem da biste morali dobro argumentirati svoju situaciju, najbolje je da se potražite odvjetnika koji bi bio motiviran pomoći Vam.

 

Na Vašem mjestu ja bih svakako razmislio i o tome da se angažiram oko osnivanja kakve udruge ljudi koji imaju priče slične Vašoj (a čini se da ih ima takvih, i "običnih" i "poznatih" građana, i da će ih biti još) pa da malo umnožim svoju snagu i ishodujem da osobe odgovorne za takve propuste u PU budu uklonjenje iz javne službe uopće. Na koncu, odgovornost završava sa ravnateljima.

uređeno: od tsereg
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
koliko mi je poznato, svaka radnja od strane potrazivaca, prekida zastaru.

 

djelimicno tocno.

Članak 244.ZOO

Za prekid zastare nije dovoljno da vjerovnik pozove dužnika pisano ili usmeno da obvezu ispuni..

Članak 241.

Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom protiv dužnika pred SUDOM ili DRUGIM NADLEZNIM TIJELOM radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija