Jump to content

Kuca sagradjena na medji


Tergon

Preporučene objave

Dobrih desetak godina nisam dolazio u HR i kako je od jucer Google Street Veiew dostupan i kod nas, odlucio sam se malo virtualno prosetati.

 

Tako sam otkrio da uz moju parcelu veicine 20x20 m, NA juznoj MEDJI napravljena dvokatnica, prakticno, gledano od ruba ceste prema unutra, zid velicine 6m x 15tak metara (sa 2-3 mala prozorcica, koji se pretpostavljam mogu bez vecih poteskoca i zazidati, to je dakle sjeverna strana kuce).

 

Na tom mjestu je prije bila malena stogodisnja prizemnica (70m2), koja je gledano od ceste, bila cca 5-6 metra duz nase medje (visoka 2m plus kroviste). Znaci kracom stranom se naslanjala na medju.

 

Pogledao sam u online katastru, tamo je i dalje upisana ta stara kucica. Pretpostavljam da se radi o bespravnoj gradnji.

 

Ono sto me je jucer izivciralo, kad sam to vidio, je to sto je susjed na svojoj parceli od 900m2 mogao kucu sagraditi i malo nize, tj. ostaviti prostor od 3-5 metara izmedju zida i medje. Procelje njegove kuce je na juznoj strani uz veliki vrt i dvoriste i jasno je da bi pomicanjem kuce juznije izgubio dio dvorista, jer prostor na sjevernoj strani ne bi mogao efektivno korisitit.

Ovako je maximizirao svoj prostor na ustrb moje parcele. S obzirom da je ocito na crnjaka radio, njemu je bilo svejedno.

 

Osim sto je umanjio vrijednost mog zemljista (u slucaju prodaje) pretpostavljam da mi je ogranicio i mogucu gradnju, jer sad ja nemam previse prostora, i pitanje je da li cu upoce dobiti gradjevinsku dozvolu na toj parceli ako se odlucim jednog dana graditi kucu. I kad napravim kucu, sto cu izaci u dvoriste i lupit o zid njegove kuce.

 

Bas citam da ce se svi bespravni objekti moci legalizirati. Prakticno svi mi koji bi legalno nesto gradili i trazili dozvole smo ispali budale.

 

Kolika je vjerojatnost da se taj objekt, ukoliko se ustanovi je bespravno sagradjen srusi (ne znam tocno, ali ocito da je sagradjen prije 5-6 godina)? Da li ga se moze tuziti i traziti odstetu, uopce sto je realno moguce u ovakvoj situaciji napravit?

 

Ili ce to na kraju ispasti po sistemu 'tko je jamo - jamio je'.

 

Molim vas za vase misljenje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Situacija je slijedeća:

 

Prema Zakonu o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama u članku 6. navodi se:

 

Nezakonito izgrađena zgrada ne može se ozakoniti ako je izgrađena:

 

– na međi sa drugom građevnom česticom planiranom za građenje zgrade ako na pročelju koje se nalazi na međi ima otvor (prozor, vrata, otvor za prozračivanje, balkon, loggiu i sl.) ili istak koji prelazi na drugu građevnu česticu,

 

Drugim riječima, ako je kuću izgradio na međi pa onda, kako vi kažete, zatvori prozore, teoretski će moći legalizirati kuću (naravno, u slučaju da zadovoljava sve druge uvjete predviđene legalizacijom).

 

Mislim da je jedini (evenutalni) način da vi spriječite njegovu legalizaciju pokretanje sudskog spora jer članak 19. spomenutog Zakona kaže da se rješenje o izvedenom stanju ne može donijeti za nezakonito izgrađenu zgradu ako je u tijeku sudski spor PRIJE PODNOŠENJA ZAHTJEVA za donošenje tog rješenja povodom tužbe za zaštitu vlasništva ili drugog stvarnog prava u vezi s tom zgradom ili zemljištem na kojemu je izgrađena, ako to stranka istakne i dokaže prije donošenja rješenja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve što je napisao Herostrat je potpuno točno. Nažalost, s obzirom na lokalne prilike, ne znači naprosto ništa.

 

To da na pročelju koje se nalazi na međi postoji otvor ili istak komisija koja će izaći na teren (kako ćete dokazati da nije izašla?) može i ne mora vidjeti. S obzirom na to što sve građevinska inspekcija do sada "nije vidjela", ovo bi bila sitnica. Ako "ne vidi", to vam uopće neće biti argument od pomoći u eventualnom kasnijem postupku ako niste pravovremeno osigurali učešće u postupku legalizacije. Bez učestvovanja neće vam pomoći niti tužba tj. spor u toku.

 

Da biste osigurali učešće u postupku legalizacije morate se - nakon što vam "dostave" kao prvom susjedu poziv - fizički (!) (osobno ili putem opunomoćenika) javiti nadležnom lokalnom tijelu samouprave radi uvida u spis. Inače ćete praktično izgubiti mogućnost sudjelovanja u postupku.

 

Pod "pozivom" se podrazumijeva isključivo objava obavijesti na oglasnoj ploči nadležnog lokalnog tijela!!! Budući da pomoću Google Street View-a ne možete vidjeti takve oglasne ploče (a zakonom nije predviđena objava na elektronskoj oglasnoj ploči budući da Hrvatska još nije stupila u doba Interneta), jedini način da "primite" takav poziv je da dođete u Hrvatsku i svaki dan obilazite oglasnu ploču, ili angažirate nekoga da to čini umjesto vas.

 

Ako "poziv" uopće ne bude stavljen na oglasnu ploču (ili ga netko skine odmah po stavljanju) ne postoji baš nikakav način da kasnije dokažete da "poziva" uopće nije bilo.

 

Ako ne ostvarite uvid u spis, još uvijek se možete kao stranka žaliti na rješenje. Caka: rješenje će se strankama koje nisu ostvarile uvid u spis "dostaviti" na isti način - putem oglasne ploče :-))

 

Što možete učiniti?

 

Podnesite prijavu građevinskoj inspekciji. Građevinska inspekcija nije prestala raditi zbog donošenja zakona.

 

Ako građevinska inspekcija donese rješenje o uklanjanju (što može potrajati 5-6 godina i više, jer će postupak samo na upravnom sudu/sudovima biti barem 3 godine), to ne znači baš ništa. Postoji već oko 30000 pravomoćnih tješenja o uklanjanju koja se naprosto ne izvršavaju.

 

Podnesite tužbu kako vam je savjetovano. Pa se sudite godinama.

 

Usput - nigdje ne piše da je građevina nezakonita. Susjed je mogao dobiti valjane dozvole i bez vašeg učešća, ako se niste odazivali na "pozive" da sudjelujete u postupcima izdavanja. A budući da niste u Hrvatskoj, lako je moguće da su vam "pozivi" dostavljani na gore opisani način.

 

I nemojte sad glumiti da ste iznenađeni ili možda čak šokirani ovime što sam napisao. Prije toga, priznajte zašto ste uopće otišli iz takve države?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vam na odgovorima,

 

moram priznati da sam ovako nesto i ocekivao i nisam iznenadjen. Mozda sam se malo nadao da ipak postoji neki drugi nacin odnosno da drzavni organi rade svoj posao i ocito je da pravnu zadovoljstinu necu dobit ili je price/perfomance za takvu jednu tuzbu jako nepovoljan za mene.

 

Gdje ja zivim, nezamislivo je da se ovako nesto napravi, u prinicpu takav objekt bi se odmah dao na rusenje o trosku vlasnika.

 

Evo nasao sam izjavu naseg ministra: http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=11939

 

"Prioritet je legalizacija, nakon toga gradnja, a tek kao konačna mjera uklanjanje. Znači, za bespravno sagrađene objekte koji su u prostoru nastali do 21. lipnja 2011. i time načelno stekli mogućnost legalizacije, naravno ako udovoljavaju ostalim uvjetima, uklanjanje nije prioritetna mjera. Nakon što provedemo legalizaciju, tek tada ćemo postati vrlo rigorozni kod pojave nove bespravne gradnje."

 

Dakle, to je to: tko je jamio -jamio je, a od sad cemo bit vrlo rigorozni.

Ovi sto su gradili na crno su pametni, samo svi mi ostali smo budale.

 

Hvala jos jednom na odgovorima i trudu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija