Jump to content

Prva prijava privremenog boravka stranca


liberta

Preporučene objave

Pozdrav,

 

dečko iz Italije se namjerava preseliti u RH i živjet ćemo zajedno. Koji je najjednostavniji način da dobije privremeni boravak?

 

Koliko sam shvatila iz Zakona o strancima, on boravak može prijaviti i u policiji kod nas, a ne u HR ambasadi u Rimu (pošto mu ne treba viza)?

 

Što se tiče zdravstvenog osiguranja, da li mu vrijedi njegovo zdravstveno osiguranje?

 

Ja sam iz Zagreba i živim u iznajmljenom stanu također u Zagrebu, imam ugovor o najmu sa stanodavcem (sklopljen u agenciji) ali stanodavac nema prijavljen stan za iznajmljivanje. Kako prijaviti adresu boravka (moju i njegovu) a da pri tom ne stvaram probleme stanodavcu oko prijave stana? I da ja pri tom ne moram mijenjati adresu na svim dokumentima.

 

Da li je moguća možda varijanta da probamo sa kratkotrajnim boravkom do ulaska RH u EU? Jel se stvarno mora čekati istek roka od 6mjeseci prije ponovnog ulaska u HR? Kako to zaobići?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahtjev za izdavanje odobrenja za prvi privremeni boravak stranac može podnijeti diplomatskoj misiji/konzularnom uredu RH,a može i u nadležnoj policijskoj upravi/policijskoj postaji ako:

  • za to postoji ozbiljan humanitarni razlog
  • se traži spajanje obitelji s hrvatskim državljaninom ili azilantom
  • se radi o stipendistu u okviru programa odobrenog od ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja i znanosti
  • je svrha rad stranca
  • se radi o strancu koji dolazi zbog znanstvenog istraživanja

Ukoliko se radi o zahtjevu za izdavanje odobrenja za privremeni boravak u svrhu rada, na temelju radne dozvole, zahtjev za privremeni boravak može podnijeti poslodavac, istodobno sa zahtjevom za izdavanje radne dozvole u nadležnoj policijskoj upravi, odnosno policijskoj postaji.

 

Uz ispunjeni zahtjev za izdavanje prvog privremenog boravka stranac je dužan priložiti:

 

  • jednu fotografiju u boji veličine 35x45 mm
  • presliku važeće putne isprave
  • dokaz o osiguranom stanovanju
  • dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju
  • dokaz o osiguranim sredstvima za uzdržavanje sukladno Uredbi o načinu izračuna i visini sredstava za uzdržavanje stranca u Republici Hrvatskoj („Narodne novine“ broj: 88/09)
  • dokaz o opravdanosti privremenog boravka
  • uvjerenje o nekažnjavanju države čiji je državljanin ili u kojoj ima odobren stalni boravak, ne starije od šest mjeseci (samo uz zahtjev za izdavanje prvog privremenog boravka)
  • konzularnu pristojbu, sukladno Tarifnom broju 78a Zakona o upravnim pristojbama, ako zahtjev podnosi u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu Republike Hrvatske
  • 20,00 kuna biljega, ako zahtjev podnosi u Republici Hrvatskoj

Policijska uprava/postaja o podnesenom zahtjevu za odobrenje prvog privremenog boravka strancu izdaje potvrdu.

Isprave koje se prilažu zahtjevu moraju biti u izvorniku ili ovjerenom presliku, a strane isprave i u ovjerenom prijevodu na hrvatskom jeziku te ovjerene sukladno posebnim propisima. Isprave ne smiju biti starije od šest mjeseci.

 

 

Ako je zahtjev podnesen u diplomatskoj misiji/konzularnom uredu - stranac je obvezan u roku od 30 dana po odobrenju privremenog boravka prijaviti svoje boravište policijskoj upravi/policijskoj postaji (u protivnom mu prestaje privremeni boravak).

Nadležnoj policijskoj upravi/postaji stranac je obvezan prijaviti boravište u roku 3 dana od ulaska u Republiku Hrvatsku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobe koje su obvezno osigurane u inozemstvu, za vrijeme privremenog boravka u Republici Hrvatskoj imaju pravo na korištenje hitne zdravstvene zaštite. Način korištenja zdravstvene zaštite i opseg prava ovise o državi iz koje osoba dolazi odnosno da li je Republika Hrvatska s državom prebivališta osobe sklopila ugovor o socijalnom osiguranju ili takav ugovor nije sklopljen.

Osigurane osobe koje dolaze iz država s kojima Republika Hrvatska ima ugovor o socijalnom osiguranju kojim je uređeno korištenje zdravstvene zaštite tijekom boravka u Republici Hrvatskoj zdravstvenu zaštitu koriste na osnovi potvrde o pravu na korištenje zdravstvene zaštite koju je izdao inozemni nositelj osiguranja. Kako bi u slučaju potrebe nesmetano koristili zdravstvene usluge preporuča se po dolasku u mjesto boravka u područnom uredu ili ispostavi Zavoda potvrdu o pravu na korištenje zdravstvene zaštite zamijeniti za bolesnički list. Predočenjem bolesničkog lista mogu se koristiti zdravstvene usluge kod svakog ugovornog doktora i svake ugovorne zdravstvene ustanove Zavoda u opsegu predviđenom međudržavnim ugovorom, uz obvezu plaćanja troškova participacije ako je to predviđeno za hrvatske osiguranike. Iznimno je moguće zdravstvene usluge koristiti i na osnovi potvrde o pravu inozemnog nositelja osiguranja koju se u tom slučaju predaje doktoru ili tijekom liječenja zamijenjuje za bolesnički list. U slučaju kada korisnik zdravstvene usluge ne posjeduje potvrdu o pravu na korištenje zdravstvene zaštite, zdravstvena ustanova putem svog nadležnog područnog ureda treba zatražiti naknadno izdvanje potvrde. U slučaju da se potvrda o pravu na korištenje zdravstvene zaštite u Republici Hrvatskoj ne pribavi do završetka liječenja zdravstvena ustanova može naplatiti troškove korisniku osobno, te primijeniti cijene različite od cijena liječenja hrvatskih osiguranika.

 

što se tiče detalja o zdravstvenom upitajte na HZZO-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija